Constructia casei

#izolatie exterioara # tencuiala #izolatie

Ce tencuiala alegem pentru izolatie exterioara? Culoarea de tencuiala potrivita la un termosistem cu polistiren

Izolatia exterioara este foarte importanta pentru casa ta, atat din punct de vedere estetic, cat mai ales, din punct de vedere practic. Cum izolam cel mai bine un termosistem cu polistiren? Ce model de tencuiala decorativa alegem si, foarte important, ce culoare de tencuiala decorativa alegem? Raspunsurile le gasiti in acest articol.

Despre beneficiile izolarii caselor vechi s-au pronuntat deja specialistii in domeniu, iar concluziile sunt certe: castigi grade in plus pe timp de iarna, in timp ce te si protejezi fonic. In acelasi timp, ridici o bariera impotriva daunatorilor si impotriva apei sau mucegaiului, beneficiind, in plus, de avantajul unui material ignifug, in caz de incendiu. De aceea, este cat se poate de evident ca este nevoie de izolatie exterioara la orice tip de casa.

Intrebarea care apare cel mai des in momentul in care ne apucam de amenajari exterioare este "ce tip de tencuiala alegem" si "ce culoare pentru tencuiala decorativa este cea mai potrivita"? Evident, raspunsurile sunt nuantate si merita detaliate separat.

Tencuiala potrivita pentru izolatia exterioara trebuie sa respecte cateva reguli foarte simple, dar extrem de importante. In primul rand, aceasta trebuie sa fie impermeabila, pentru a proteja de intemperii. Evident ca procesul de aplicare pentru tencuiala decorativa trebuie sa fie urmat intocmai, astfel incat aceasta sa fie rezistenta la foc (ignifuga) si impotriva mucegaiului. In plus, nu uitati ca tencuiala decorativa este necesar sa contina si pigmenti naturali cu rezistenta UV. Astfel, stratul de tencuiala va rezista in timp fara sa isi piarda aspectul si culoarea.

Ce culoare alegem pentru tencuiala decorativa?

 

Majoritatea oamenilor ar spune ca alegerea unei anumite culori pentru tencuiala decorativa tine cel mai mult de gustul proprietarului sau chiar de materialele disponibile in aceasta etapa de amenajari exterioare. Exista, insa, o serie de sfaturi si recomandari de care trebuie sa tineti cont.

In primul rand, nu uitati ca tencuiala decorativa folosita la un termosistem cu polistiren trebuie sa integreze casa in specificul locului in care este construita. Cu siguranta nu va doriti sa aveti o casa rosie la malul marii, acolo unde nuantele marine sau neutre sunt predominante, la fel cum nu vreti o casa mov in zona montana, recunoscuta pentru tonurile sobre.

Culorile inchise, sau chiar neutre, folosite la tencuiala decorativa au marele avantaj de a se decolora mai putin odata cu trecerea timpului. In plus, praful si murdaria sunt mai putin vizibile decat in cazul nuantelor deschise. Mare atentie la factorul de rezistenta la razele ultraviolete (UV). Aceasta este determinata de indicele de reflexie, nu de culoare, si este specificata in cazul fiecarui produs.

Evitati tencuiala decorativa de culoare intensa. Aceasta are toate sansele sa atraga mai multa caldura decat alte culoare si, in timp, poate fi mai distructiva asupra ternoizolatiei. Retineti si faptul ca tencuiala decorativa pentru izolatia exterioara trebuie sa fie complementara din punct de vedere al culorii cu ceea ce se gaseste, sau se va gasi, in interior. Nu este necesar sa avem aceeasi culoare, dar acestea trebuie sa se completeze.

Ati incercat tencuiala decorativa scoarta de copac?

Folosirea de tencuiala decorativa tip scoarta de copac este din ce in ce mai populara in ultima vreme, mai ales din considerente estetice, dar si din cauza practice. Aspectul de "scoarta de copac" creeaza o senzatie de confort si familiaritate, reusind sa se integreze din punct de vedere ambiental in aproape orice locatie. In plus, aceasta poate fi acoperita usor cu orice tip de vopsea, fara sa necesite eforturi suplimentare sau consum mare de materiale.

Practic, tencuiala decorativa tip scoarta de copac are o granulatie modica, astfel ca se reduce atat timpul de uscare, cat si consumul specific. Rezistenta la uzura este, de obicei, mai ridicata, acesta fiind un alt factor demn de luat in considerare.

Daca veti tine cont de sfaturile de mai sus atunci cand alegeti tencuiala  pentru izolatia exterioara, la fel ca si variantele de culoare pentru tencuiala decorativa, cu siguranta veti evita multe dintre eventualele probleme ce pot aparea in timp.

Sursa poza: pixabay

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea