Multe persoane au inceput sa se intrebe daca persoanele care stau la etajele superioare au mai multe sanse de supravietuire, sau daca, din contra, cele care stau la etajele inferioare sunt mai protejate.
In urma acestor cutremure, unii romani s-au dus sa-si faca asigurare pentru locuinta. In schimb, altii, isi fac griji in ceea ce priveste nivelul de siguranta al blocurilor in care locuiesc.
Avand in vedere toate aceste lucruri, romanii au inceput sa se intereseze care sunt cele mai sigre etaje, in cazul in care un bloc se prabuseste. Un utiliator al platformei reditt, a intrebat, de exemplu care este cel mai sigur etaj, iar raspunsurile nu au intarziat sa apara.
Ce se intampla daca se prabuseste blocul, in cazul unui cutremur. La ce etaj ai sanse mai mari sa supravietuiesti?
"Am o curiozitate, in caz de cutremur, daca se prabuseste un bloc, la ce etaj ai mai mari sanse de supravietuire, primele etaje sau ultimile, sa zicem ca e de 10 etaje aproximativ", a scris utilizatorul Reddit.
Raspunsurile nu au intarziat sa apara, insa parerile sunt impartite. Iata ce spun ceilalti utilizatori:
"Cauta pe internet blocul unde a murit Toma Caragiu, au picat doar etajele superioare, culmea e ca apartamentul lui a ramas intreg, doar ca el era in vizita la Alexandru Bocanet, prieten regizor, la un etaj mai sus, si cand a inceput cutremurul au fugit pe scari, care s-au prabusit primele. Este un documentar pe YouTube TVR."
“Apropo de "sanse", depinde cum iti e norocul :)
Daca blocul se prabuseste partial (doar etajele superioare) evident ai sanse mai mari daca esti la primele, alea care raman intregi.
Daca blocul se prabuseste total, sanse mai mari ai la etajele superioare, pentru ca ai mai putin material prabusit peste tine (ai sansa sa mai existe ceva structura care sa sustina acel mai putin material) si e mai putin material de indepartat ca sa se ajunga la tine in timp util.
Si tot apropo de sanse, degeaba esti la etajul potrivit si iti ramane apartamentul relativ intreg - dar ai ghinionul sa-ti treaca prin cap o singura bara de armatura de beton :)”
“Imi povestea cineva despre un coleg care a cazut cu blocul la cutremurul din 77, statea la etajul 7 si nevasta l-a adus la spital (ea era in alta camera, care facea parte din partea de bloc care a ramas in picioare). Portarul facea triajul la lumina farurilor, pe sistemul "respira/nu respira", si s-a trezit intre morti. Inca traieste.”
“Cele mai mari sanse de supravietuire in caz de cutremur le ai daca locuiesti la casa. Desi, la cum se construieste azi...nici in alea nu am incredere (vezi casa Dezmir, jud. Cluj) .”
" Etajele superioare sunt mai sigure daca se rup peretii pentru ca vei avea mai putin moloz peste tine. Stai sub o grinda, cat mai spre centrul cladirii. Peretii exteriori au cele mai mai sanse sa cada, impreuna cu balcoanele si scarile.
Daca fundatia e proasta se poate rasturna cladirea, dar poate ramane intreaga. In cazul asta ai sanse mai mari la etajele inferioare. E un bloc pe langa mine, e aplecat putin dupa cutremurul din '77. La urmatorul o sa se rastoarne probabil, chiar daca e incadrat doar cu RS2."
"Teoretic, in niciunul. Daca stai la cele inferioare, esti zdrobit de tonele de beton care cad peste tine, daca esti la cele superioare e ca si cum ai cadea "in gol" de la o inaltime mare, plus ca, exista sanse ca blocul sa cada precum un domino, vezi blocurile acelea "flotante", deci o cadere libera de 25 metri."
“Imi aduc aminte de o intamplare adevarata, spusa de taica-miu, vizavi de cutremurul din 86. La noi in oras venise o delegatie de japonezi cu treburi. Dupa ce s-a terminat cutremurul, toti turistii se buluceau pe scari in jos, sa iasa afara. Doar japonezii urcau, sa ajunga pe acoperis. Interesant, nu? Iar la japonezi, cutremurele sunt la ordinea zilei...”
“Oare ce e mai bine, deasupra a 200 de tone de moloz sau sub 200 de tone de moloz? N-am inteles niciodata fetisul bucurestenilor cu etajele inferioare.”