Constructia casei

#sapa #incalzire in pardoseala

Ce sapa este potrivita pentru incalzirea in pardoseala?

Incalzirea in pardoseala este din ce in ce mai des intalnita in spatiile noi de locuit, dar si in cladirile comerciale. Motivul este unul simplu: ajuta la o mai buna dispersie a caldurii si creeaza un spatiu finit mai fluid. Daca sunteti in cautarea unui mod simplu si elegant de a va incalzi casa, incalzirea prin pardoseala poate fi raspunsul pe care il cautati. Insa pentru acest lucru, va trebui sa turnati o sapa potrivita.

Dar care sapa este cea mai buna pentru acest tip de incalzire? Va trebui sa stiti care sunt diferitele tipuri de sape disponibile pe piata, ce caracteristici au fiecare si de ce sunt ele cele mai potrivite pentru incalzirea in pardoseala. 

Tipuri de sapa utilizate pentru incalzirea in pardoseala

Sapa este un strat superior de ciment sau alte materiale asemanatoare, turnat peste o structura adesea de beton. Scopul unei sape este acela de a produce o podea nivelata, perfect dreapta. De regula, sapa este realizata din ciment, apa, nisip, uneori si anumite agregate pentru o consistenta mai fina. Datorita dezvoltarii tehnologiei, in prezent pentru realizarea sapei se mai foloseste si anhidrita sau ipsosul. Odata realizat materialul pentru sapa, aceasta poate fi turnata in mod traditional si nivelata manual sau pompata. 

Exista mai multe tipuri de sapa utilizate, doua dintre ele reusind sa iasa in evidenta prin caracterul lor practic si fiabil. Puteti opta pentru sape uscate sau sape autonivelante. Sapele uscate sunt o metoda traditionala, fiind ideale pentru incaperile mai mici. In schimb, sapele autonivelante sunt mai avantajoase, atat pentru locuinte, cat si pentru spatii industriale, datorita simplitatii de turnare. 

Sapa este preferata pentru incalzirea in pardoseala, fiind un excelent izolator termic. De asemenea, permite o incalzire eficienta a locuintei. 

Sapa pe baza de ciment

Sapele din ciment sau cu uscare rapida sunt utilizate pentru finisarea pardoselilor in majoritatea locuintelor. Chiar si in cele care folosesc incalzirea in pardoseala. Se obtin printr-un amestec de ciment si nisip, la care se adauga apa si aditivi pentru a evita craparea si eliminarea bulelor de aer. De asemenea, specialistii mai pot adauga si alti aditivi pentru a asigura uscarea rapida a sapei.

Aditivii utilizati in compozitia sapei ajuta la cresterea transferului termic in sistemul de incalzire in pardoseala, marind in acelasi timp si rezistenta si gradul de impermeabilitate. Spre deosebire de sapa cu anhidrit, cea din ciment rezista la umezeala, fiind recomanda in zonele cu umiditate mare. 

Dezavantajul sapei pe baza de ciment este oferit de grosimea acesteia, care de regula se recomanda a fi intre 50-80 mm. Acest lucru presupune incalzirea podelei in aproximativ o ora. 

Sapa autonivelanta pe baza de anhidrit

Sapa autonivelanta mai este cunoscuta si sub denumirea de sapa lichida. Este realizata din sulfat de calciu, cunoscut sub denumirea de ipsos sau anhidrit, nisip si apa, omogenizate fin. Sapa se toarna sau se pompeaza si se intinde pana se atinge nivelul dorit.

Sapa autonivelanta din anhidrit are o porozitate redusa, fapt ce permite un transfer mai eficient al caldurii. Pardoseala se va incalzi mult mai repede, spre deosebire de sapele din ciment, acest tip de sapa fiind ideala in special in spatiile de mari dimensiuni. Singurul dezavantaj al sapei, este rezistenta scazuta a acesteia in spatiile cu umiditate crescuta, precum baile.  

Prin elicopterizare, se stimuleaza procesul de uscare al sapei. Atunci cand decideti turnarea sapei pe timp racoros si cu temperaturi scazute, se recomanda aerisirea zilnica si uscarea sapei cu ajutorul ventilatoarelor.  

Sapele de anhidrit se caracterizeaza prin inertia termica relativ scazuta. Acest lucru inseamna ca desi pardoseala se va incalzi relativ repede, caldura se poate pierde la fel de repede. Insa fiind aplicata intr-un strat subtire, podeaua se va incalzi mai uniform.

Solicitati ajutor profesionist pentru turnarea sapei

Daca alegeti varianta de sapa anhidrit, este necesar sa apelati la ajutor profesionist pentru turnarea ei. O echipa specializata in sape va sti care este consistenta potrivita si cum sa execute turnarea sapei peste cablurile de incalzire in pardoseala, astfel incat tevile de incalzire sunt bine acoperite si raman protejate. Cu toate acestea, sapa de anhidrit folosita pentru sistemele de incalzire in pardoseala, este ideala, datorita capacitatii ridicate de stocare a caldurii, precum si a degajarii uniforme a caldurii.

Preturile pentru turnarea sapei anhidrite se situeaza in jurul sumei de 25-30 lei/mp, insa variaza in functie de complexitatea lucrarii. Pentru o cotatie de pret cat mai exacta, prin intermediul platformei Wilio, solicitati o oferta pentru sapa anhidrit pret in care sa integrati toate detaliile despre locatie, dimensiuni si alte informatii esentiale despre proiect. Mai multe echipe de specialisti va vor trimite apoi oferte, astfel incat sa o puteti selecta pe cea potrivita bugetului dumneavoastra. 

Sapa creeaza o suprafata plana pentru finisarea podelei, jucand un rol important in conducerea in mod uniform a caldurii, pe toata suprafata podelei. Astfel veti evita zonele cu puncte reci. In functie de spatiul in care doriti sa utilizati incalzirea in pardoseala, alegeti un anumit tip de sapa care sa indeplineasca toate cerintele specifice incaperii. 

FOTO: adobestock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea