Constructia casei

#energie electrica #energie eoliana #centrale eoliene #turbine eoliene

Ce nu stiai despre turbinele eoliene

In zonele in care nu exista o retea de alimentare cu energie electrica sau functionarea acesteia este deficitara, turbinele eoliene reprezinta o solutie alternativa demna de luat in calcul. La nivel mondial, in ultimii ani, productia de energie electrica cu ajutorul puterii eoliene a crescut cu circa 10%. Trendul se mentine si in tara noastra, mai ales ca exista programe prin intermediul carora se obtin fonduri europene destinate implementariiunor astfel de sisteme.



Ce sunt turbinele eoliene


Turbinele eoliene sunt sisteme complet ecologice intrucat folosesc surse regenerabile , respectiv puterea vantului. In plus, atunci cand sunt puse in functiune, turbinele eoliene nu produc emanatii magnetice, de gaze sau resturi de materiale nocive.

Eficienta lor este dovedita in timp insa acestea nu pot sa-si dovedeasca eficacitatea decat in conditiile in care viteze vantului este de circa 11-13 m/s. In cazul in care aceasta scade la jumatate, puterea turbinei scade si ea, insa de 8 ori.


Tipuri de turbine eoliene


Pentru consumul individual sunt recomandate turbinele eoliene din gama de 200 W, pana la 3,2 KW. In functie de terenul disponibil si de clima, poti opta intre mai multe modele.

Turbina cu axa orizontala are rotorul si generatorul de curent pozitionate in varful turnului si trebuie aliniate pe directia vantului. Turbinele mici sunt orientate cu ajutorul unei aripioare, iar cele mari folosesc senzori si servomotoare pentru a se alinia pe directia vantului.

Majoritatea turbinelor eoliene moderne sunt de tipul Horizontal-axis wind turbines (HAWT), adica axa de rotatie e rotorului este orizontala, acesta fiind plasat in varful turnului, cu palele elicei pozitionate la o distanta sigura de turn, in fata vantului.

Exista si turbine cu axa orizontala ce au rotorul plasat in spatele turnului. Astfel de turbine au avantajul ca palele elicei se orienteaza automat si se pot indoi, reducand suprafata care se opune vantului la viteze mari. Insa sunt deosebit de fiabile astfel ca nu sunt folosite decat in cazuri speciale.

Turbinele cu axa verticala au generatorul si toate componentele mai sofisticate plasate la baza turnului, astfel ca procesul de instalare si mentenanta este usurat. Aceste turbine sunt tot timpul aliniate cu directia vantului astfel nu este necesara nici o adjustare dar pozitionarea lor aproape de sol le scade eficienta. Un alt dezavantaj este si faptul ca turbinele cu axa verticala nu pornesc singure, majoritatea folosind generatorul pe post de motor.


Masuri de siguranta


Specialistii recomanda ca turbinele sa fie cat mai bine ancorate in sol. Cu cat dimensiunile lor sunt mai mari, cu atat au nevoie de accesorii suplimentare care sa sustina intreg ansamblul.

Pentru un plus de siguranta este bine ca locuinta ta sa fie dotata si cu o sursa alternativa de energie cum ar fi un generator, care sa preia rolul turbinelor in caz de nevoie.

Unul dintre avantajele turbinelor eoliene consta in faptul ca nu necesita intretinere regulata iar acest lucru reprezinta o importanta economie la buget, intrucat nue nevoie sa apelezi la specialisti pentru revizii periodice .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea