Constructia casei

#caramida #avantaje #dezavantaje #bca

Casa din BCA sau casa din caramida? Avantaje si dezavantaje

O mare dilema a oricarui proprietar de teren care doreste sa isi construiasca o casa apare atunci cand trebuie sa isi aleaga materialul de constructie: BCA sau caramida? Alegerea nu este usoara, cu atat mai mult cu cat ambele materiale au caracteristici specifice.

In Romania, ponderea constructiilor din BCA si a celor din caramida tinde sa se echilibreze in ultimii ani. Cele doua materiale au ajuns mai degraba concurente, intrucat productia lor s-a modernizat si odata cu procesul tehnologic si calitatea lor a crescut.

Cu toate astea, cum alegi atunci cand ai un petic de pamant si vrei sa iti construiesti o casa sau orice tip de cladire? Iei la mana fisele tehnice ale celor doua tipuri de materiale si incerci sa le cantaresti avantajele si dezavantajele.

BCA, ecologic, ignifug si usor de lucrat

BCA este prescurtarea pentru Beton Celular Autoclavizat, un material prefabricat usor care se lucreaza, de asemenea, usor. Este extrem de practic in cazul constructiilor care se doresc a fi ridicate repede si fara prea mult efort, intrucat zidaria se executa rapid.

Blocurile de BCA cu grosimi de peste 35 cm au proprietatea de a asigura singure izolatia, nefiind necesare materiale suplimentare pentru acest proces. De aici rezulta inca o sursa de economisire in constructia cladirii.

Apoi, trebuie spus ca aceste elemente de zidarie sunt ecologice 100%, ceea ce inseamna ca nu polueaza mediul inconjurator, dar in acelasi timp nici nu sunt toxice, adica nu reprezinta un pericol pentru cei care locuiesc in cladirea construita din acest material.

Blocurile de BCA sunt realizate dintr-un material mineral, ceea ce inseamna ca sunt ignifuge, reactia la foc fiind incadrata in clasa A1.

Spre deosebire de caramida, BCA lasa suprafetele mai drepte si permite finisaje mai usoare. In plus, orice tip de operatiuni ulterioare de taiere sau de gaurire a zidului sunt simplu de executat, datorita usurintei cu care se modeleaza acest material.

Un alt avantaj major al cladirilor realizate din BCA este dat de faptul ca asigura un climat confortabil pe toata durata anului, ideal pentru incaperi racoroase vara si calduroase iarna. In plus, acestea elimina riscul aparitiei condensului.

Caramida, protectie antiseismica si durata lunga de viata

Cea de-a doua varianta pentru constructiile civile este reprezentata de caramida, acele blocuri ceramice realizate in diferite forme, fie pline, fie cu gauri verticale sau orizontale.

Ca si in cazul blocurilor de BCA, si caramizile prezinta o eficienta termica sporita, tocmai structura lor, cu acele goluri interioare, fiind menita sa asigure un strat de aer inchis. Totusi, sustin specialistii, acest avantaj ar fi partial anulat tocmai de prezenta in cantitati mari a mortarului intre rosturile zidariei si, implicit, de umplerea partiala cu mortar a gaurilor, fapt care scade astfel capacitatea de acumulare termica a peretelui.

Chiar si asa, caramida este totusi un bun pastrator de caldura, intrucat absoarbe energia naturala de la soare si pastreaza, in acelasi timp, caldura emanata din interior. Casele din caramida nu se racesc repede in timpul iernii si, de asemenea, raman racoroase in timpul verii.

Tragand linie, trebuie spus ca preturile dintre cele doua tipuri de materiale sunt aproximativ egale. Ambele permit o gama larga de finisaje interioare si exterioare, si suporta orice tip de acoperis.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului