Constructia casei

# carota diamantata #disc diamantat

Care este diferenta intre un disc diamantat si o carota diamantata

Atat discul diamantat, cat si carota diamantata sunt utilizate in diverse proiecte care presupun taierea si gaurirea diferitelor materiale precum betonul. Cu toate ca au functii asemanatoare, intre discul diamantat si carota diamantata exista diferente mari. In continuare, iti vom arata ce sunt cele doua unelte, la ce se utilizeaza si care este diferenta dintre ele. Ambele pot fi procurate dintr-un magazin discuri beton Bucuresti.

Ce este discul diamantat

Discul diamantat este un disc de taiat diamantat utilizat strict in operatiunile de taiere si slefuire. Discul diamantat este fabrica din otel, iar marginea exterioara este prevazuta cu fante diamantate. Cristalele de diamant si pudra de metal sunt incalzite si presate intr-o matrita care formeaza segmentele de diamant, cunoscute si sub denumirea de "dintii de taiere" a discului. Apoi, segmentele de diamant sunt sudate pe miezul de otel. Marginea poate fi simpla, crestata sau dintata.

Discul diamantat poate fi utilizat pentru taierea diferitelor materiale, precum: placi ceramice, asfalt, piatra, beton, tevi, sarme din metal si altele. Discul diamantat este utilizat pentru a taia materiale abrazive si este in special util in contructiile cladirilor, renovari si reparatii.

In realitate, discul diamantat nu taie efectiv, ci macina materialul printr-o actiune de frecare cu matricea diamantata. Cristalele de diamant, care sunt adeseori vizibile la marginea anterioara si la marginea jantei, indeparteaza materialul prin zgarierea particulelor de materiale, sau prin lovirea unor particule mai mari de material abraziv. In final, acest proces fractureaza particulele de diamant, spargandu-le in mai multe bucati mici.

Ca rezultat al acestui fenomen, discul utilizat pentru taierea materialului moale, abraziv, trebuie sa aiba o compozitie a matricei din metal mai dur, pentru ca aceasta sa reziste la eroziunea indelungata a diamantelor expuse. De cealalta parte, pentru a taia un material dur, non-abraziv, este nevoie de un disc cu legatura fina, pentru a asigura ca aceasta va eroda si va expune diamantele incrustate in matrice.

Tipuri de discuri diamantate

Exista diverse tipuri de discuri diamantate, fiecare avand propriile utilizari. Un exemplu in acest sens sunt discurile diamantate pentru taiere uscata si discurile diamantate pentru taiere umeda. In acest sens, discurile diamantate sunt special concepute pentru a fi utilizate cu sau fara apa, in functie de necesitati, insa este esential sa fie ales discul diamantat potrivit pentru proiect.

Discurile diamantate pentru taiere uscata sunt utilizate in diverse proiecte, in care se cere taierea unor materiale precum ceramica, betonul sau alte materiale. Intrucat discul necesita racire, ferastraiele care utilizeaza discuri diamantate pentru taiere uscata sunt prevazute cu spatii menite sa ajute la racirea discului. Discurile diamantate pentru taierea umeda sunt mai populare, iar cele pentru taierea uscata trebuie utilizate doar in situatiile in care apa nu poate fi utilizata.

Discurile diamantate pentru taierea umeda sunt utilizate cu apa si cu un sistem de racire, menit sa pastreze discul curat si suficient de rece. In general, discurile diamantate pentru taierea umeda au o durata de viata mai lunga decat cele pentru taierea uscata, intrucat apa si agentii de racire protejeaza diamantele. In plus, apa si agentul de racire ajuta la reducerea prafului in timpul taierii.

De asemenea, exista discuri diamantate sinterizate cu legatura metalica. Acestea au segmente diamantate care actioneaza precum un material de taiere sau macinare.

Inainte de a alege un disc diamantat, este esential sa se ia in considerare urmatorii factori:

  • Disponibilitatea de a utiliza apa;
  • Tipul de materiale care trebuie taiate;
  • Puterea de taiere a fierastraului.

Ce este carota diamantata

Carota diamantata este gaureste materialul. Utilizarea carotei diamantate este o metoda mai precisa, rapida si mai eficienta de a taia structuri de beton, zidarie, asfalt si otel. Tehnica de carotare nu produce vibratii si daune structurii din apropiere. Astfel, aceasta tehnica este complet sigura si lipsita de zgomot, oferind o alternativa apreciata pentru proiectele din constructii.

Metoda de gaurire cu ajutorul carotei diamantate elimina posibilitatea aparitiei de fracturi in structura. Cu ajutorul carotei diamantate potrivite, se asigura realizarea unor deschideri precise, curate si clare care nu au nevoie de finisari sau reparatii.

Cu ajutorul carotei diamantate, poti cu usurinta taia prin beton armat si armatura, permitand obtinerea unor gauri de diametrele necesare, in locatia dorita. Folosind carota de gaurit, se pot obtine gauri cu un diametru de pana la 60 inch, utilizabile in diverse scopuri, precum deschideri pentru evacuarea aerului conditionat, gauri pentru hota si gauri pentru instalatia electrica si sanitara.

Carota diamantata este formata dintr-un tub de otel diamantat, montat pe un ax rotativ. In timpul procesului de gaurire, temperatura carotei diamantate este controlata cu ajutorul apei. Utilizarea apei in procesul de gaurire ajuta si la eliminarea prafului.

Carota diamantata poate fi utilizata pentru a gauri atat in plan orizontal, cat si in plan vertical. Este o metoda preferata, in comparatie cu alte metode, in cazurile in care sunt necesare taieri circulare si mult mai precise. Este in special utilizata atunci cand este necesara indepartarea unei bucati cilindrice de material. Totusi, carota diamantata nu este utilizata doar pentru a gauri deschideri de forma cilindrica, ci si pentru alte proiecte. Gaurirea cu o carota diamantata are diverse avantaje pe care alte tipuri de taiere nu le au.

Caracteristici-cheie ale carotei diamantate

  • Este de dimensiuni compacte si are o greutate redusa;
  • Echipament de gaurire versatil, potrivit pentru diverse aplicatii de taiere; poate taia de la 10mm la 1000mm la aproape orice adancime necesara;
  • Poate fi utilizata atat pentru taiere uscata, cat si pentru taiere umeda, in functie de cerinte;
  • Platforme automate cu performanta superioara asigurata;
  • Zgomot redus sau inexistent;
  • Carota diamantata ofera o tehnica de gaurire fara praf, fara vibratii si fara percutie;
  • Gaurirea cu o carota diamantata poate rula pe diferite surse de alimentare, inclusiv electrica, motor cu aer comprimat si hidraulic.

Exista diverse tipuri de carote diamantate, special concepute pentru a fi utilizate pentru diverse proiecte, in diverse scopuri. In general, acestea sunt disponibile intr-o varietate de dimensiuni, pentru a putea satisface nevoile in functie de tipul de gaura care trebuie realizata in cadrul fiecarui proiect.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea