Constructia casei

#energie electrica #panouri solare #energie solara

Avantajele instalatiei de panouri solare

Panourile solare se monteaza pe acoperis, in partea dinspre sud sau intr-un loc in care sa fie soare cat mai mult timp, la un unghi de circa 45 grade. Greutatea panourilor este mica, de cateva zeci de kilograme astfel ca nu ar trebui sa constituie o problema la montaj. De altfel, panourile cu tuburi se pot monta si pe verticala, in situatiile in care constructia nu permite o alta solutie. Iata o serie cu alte avantaje ale utilizarii panourilor solare:



1 S-a dovedit ca sistemele de panouri solare sunt cea mai ecologica si economica metoda de incalzire. Prin folosirea unui astfel de sistem, anual eviti degajarea unei cantitati de CO2 in natura cantitate echivalenta cu emisia de gaze a unui autovehicul care a parcurs mai mult de 10.000 km.


2 Sistemul instalatiilor termice solare preia energie de la soare si o raspandeste in incapere. Energia solara este inepuizabila si ecologica, este lumina pura, nealterata.

Rezistenta electrica nu va mai trebui utilizata atat timp cat puterea solara poate acoperi necesarul de incalzire. Si putem vorbi de o reducere de 90 pana la 100% a consumului de energie electrica.


3 Panourile solare sunt functionale si pe timp de iarna. Acest lucru se datoreaza constructiei tuburilor din sticla in cazul colectorilor cu tuburi vidate si tehnicii performante aplicate in construirea colectorilor plati. Temperatura exterioara nu influenteaza functionarea instalatiei, ea va produce apa calda absorbind radiatia solara in orice anotimp si indiferent de conditiile meteo.

Este bine sa tii totusi cont de faptul ca iarna ziua este mai scurta, astfel ca perioada de insolatie zilnica este mai mica si desigur eficienta scade pe timp de ceata sau nori.


4 Daca este corect dimensionata si numarul de panouri , respectiv tuburi, este suficient, instalatia solara poate asigura un aport considerabil la necesarul de caldura in locuinta pe timp de iarna. Acest lucru depinde de modul in care este construita casa - expunere sudica, dar mai ales modul in care este realizata izolatia termica a constructiei.


5 Agentul termic din instalatia solara poate ajunge la 270°C. Temperatura apei din acumulatorul termic poate ajunge pana la 80°C. Prin urmare, apa calda menajera poate fi furnizata la 75-85°C pe timp de vara si la 45-55°C pe timp de iarna. Totusi, in general, este bine sa se limiteze temperatura apei calde menajere la 55°C pentru a evita depunerile de calcar si din motive de siguranta in utilizare.


6 Energia solara este practic inepuizabila si nu este influentata in nici un fel de cresteri de pret. Este cea mai curata forma de energie de pe pamant si este formata din radiatii calorice, luminoase, radio sau de alta natura emise de soare.


7 Utilizarea energiei solare reprezinta la nivel global cea mai eficienta metoda de a aduce caldura in locuinte. in general, cantitatea de caldura solara ce cade asupra acoperisului unei case este mai mare decat energia totala consumata in casa.


8 Instalatiile de panouri solare nu necesita practic nici un fel de intretinere si au o durata de viata de circa 20 de ani. Desigur, asa cum sunt aparate a caror durata medie de viata este de 5-8 ani si care functioneaza chiar si dupa 10-15 ani, colectoarele solare pot functiona 25-30 de ani fara probleme deoarece nu contin piese in miscare iar materialele din care sunt fabricate sunt, in principal cupru, aluminiu,otel inoxidabil si sticla.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea