Constructia casei

#tipuri detectoare gaz #detectoare gaz

Alegeri de viata – Detectoare de gaz pentru siguranta familiei

In mod frecvent, rubricile de stiri aduc in prim plan evenimente nefericite. Adeseori, scaparile de gaze cauzeaza explozii si incendii, urmate la randul lor de pagube umane si materiale. Insa astfel de accidente se pot foarte simplu evita. Trebuie doar sa-ti dotezi casa cu detectoare de gaz.

Dar ce sunt detectoarele de gaze?

Este vorba despre dispozitive electronice care permit identificarea prezentei gazelor nocive intr-un mediu inchis (poate fi un hotel, un spatiu comercial, o casa, un apartament, o cabana, un camper, etc.) sau deschis.

Totodata, cand concentratia substantelor gazoase emanate atinge un nivel alarmant pentru sanatate, prin intermediul semnalelor acustice si luminoase, instrumentele avertizeaza existenta pericolelor. Uneori, pot chiar intrerupe furnizarea cu gaz a instalatiei.

Cum trebuie instalate aceste dispozitive?

Pentru a fi util, inainte de a alege un detector de gaz, trebuie luati in considerare cativa parametri:

  • Tipul / tipurile de gaz prezente (GPL, monoxid si bioxid de carbon, etc.);
  • Structura ambientului (tipul de pardoseala si de tavan, numarul colturilor unde se pot acumula gaze, etc.);
  • Vecinatatea unor eventuale surse de aprindere si de explozie;
  • Localizarea aparatelor de aer conditionat si a gurilor de aerisire;
  • Pozitionarea surselor de gaze;
  • Calitatea senzorilor, etc.

Cate variante sunt prezente pe piata?

a. Aparate casnice si profesionale

In functie de destinatie, exista detectoare de gaze casnice, recomandate pentru cladirile rezidentiale si profesionale (permit o analiza mai aprofundata), utile pentru determinarea concentratiei de gaze si a puritatii aerului.

b. Instrumente fixe si portabile

Dupa o alta clasificare, se impart in instrumente fixe si portabile (de uz profesional sau casnic). Reprezentantele primului sortiment pot fi destinate spatiilor interioare sau spatiilor exterioare (de exemplu, pentru detectarea concentratiilor de bioxid de carbon).

c. Dispozitive monogaz si multigas

Concepute pentru a se adapta cat mai bine exigentelor variate, ambele tipologii identifica, dupa caz, unul sau mai multe tipuri de gaze (metan, monoxid de cabon, GPL, butan, propan, etc.).

Intre toate tipologiile, exista variate combinatii. Astfel, un senzor de gaze pentru uz casnic poate fi fix sau portabil (functioneaza pe baza de baterii), monogaz sau multigaz. Iar exemplele pot continua.

Pe langa categoriile prezentate, mai exista si detectoare de gaze mult mai evoluate. Acestea pot descoperi si semnala pierderile, iar in plus, se pot activa, intrerupand emisia de substante periculoase.

Cat este de importanta utilizarea detectoarelor in viata de zi cu zi?

Pentru oamenii de rand, care nu sunt constienti de riscurile la care se expun zilnic si care nu cunosc aproape nimic despre existenta unor solutii salvatoare, este destul de greu sa se gandeasca la senzorii de gaze periculoase, de prea multe ori letale.

Dar aceste instrumente se dovedesc a fi o excelenta garantie pentru siguranta fiintelor umane, a bunurilor materiale, a animalelor de companie, a gospodariilor, a proprietatilor publice si private, in ansamblu.

La prima vedere, pare inutil sa te increzi intr-un simplu detector de gaze destinat utilizarilor casnice. Insa in ciuda costurilor, modeste comparativ cu pretul senzorilor de alarma gas pentru utilizarile industriale, nu trebuie sa le subevaluezi eficacitatea si utilitatea.

Ajunge sa te gandesti la toate acele situatii in care specialistii chiar recomanda instalarea lor. Poate fi vorba despre un spital, o casa de batrani sau o gradinita de copii. Sau pur si simplu, doresti sa ai siguranta ca plecand de-acasa, nu ai uitat deschisa butelia sau conducta de gaz.

Odata montate, protejeaza instalatiile de gaz de defectiuni si descopera eventualele scurgeri. Iar in prezenta emisiilor nocive, prin activarea semnalelor luminoase si acustice, avertizeaza in timp util persoanele.

Recomandari de final

Inainte sa pui problema montarii unui senzor, este esential sa te asiguri de buna functionare a instalatiilor prezente in locuinta sau in camper. Practic, oricat ar fi de performant, un detector de gaz creste nivelul de siguranta al ariei in care se amplaseaza, fara sa o determine.

Compania Division Gas Solutions se remarca prin fabricarea de detectoare de gaz metan Inogas. Produsele, bazate pe o tehnologie de ultima generatie, corespund tuturor normelor UE, reusind insa sa depaseasca prin eficienta, multe versiuni prezente deja pe piata straina si autohtona.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din casa-constructii

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea