Locuinta formata dintr-o incapere unica cere optimizarea spatiului la sol. Fiecare mobila trebuie sa aiba o functie precisa si sa fie in acelasi timp polivalenta. O masa joasa de cafea trebuie sa aiba prevazute spatii de depozitare, cutii pentru haine sau pantofi pot fi disimulate sub pat, iar solul nu trebuie supraincarcat cu obiecte, pentru a permite patrunderea luminii in locuinta.
Multe dintre aspectele prezentate in cazul abordarii spatiilor mici se aplica si in aceasta situatie.
O singura incapere se poate decupa in mai multe spatii care sa indeplineasca toate functiile unei case traditionale, si anume: antreu, sufragerie (loc de luat masa), salon (loc de conversatie/TV), dressing, dormitor si bucatarie. Este de preferat ca baia sa fie totusi delimitata prin pereti intr-un loc unde se poate face si aerisire.
Acest decupaj se poate realiza fara a compromite stilul si senzatia de spatiu. Lipsa de spatiu la sol poate fi camuflata cu ajutorul unor tehnici inteligente de design, cum ar fi :
- in locul destinat salonului se poate instala un semineu fals (centru de interes in fata canapelei);
- locul de dormit se poate separa de salon printr-un paravan transparent sau opac sau printr-o draperie;
- daca patul se pozitioneaza in profunzimea incaperii, peretii din jurul acestuia ca si tavanul (de deasupra patului) pot fi acoperiti cu un tapet interesant; ochiul va fi atras mai degraba de tapet decat de pat;
- daca spatiul permite, in antreu poate fi comandat un dulap inzidit care poate lua in intregme sau partial functia dressingului;
-
compunerea unui salon animat camufleaza spatiul limitat: combinatii amuzante de tesaturi de tapiterie, textile, veioze epatante de o parte si alta a canapelei, totul completat cu o masuta joasa transparenta si o masa rulanta pentru bauturi…
Chiar daca accentual se pune pe aspectul functional, nu trebuie uitat nici o clipa aspectul estetic al locuintei, care poate fi dat foarte bine de culoare.
Joc de culori
Culoarea este unul din instrumentele forte, folosite in designul de interior. Destul de putin costisitor, amuzant in alegere este in acelasi timp destul de inselator daca nu este folosit cu masura.
Daca in incaperea unica domina culorile neutre, aveti posibilitatea sa contrastati cu o culoare data unui singur perete (sau unei portiuni dintr-un perete) sau folosind un tapet colorat. Atentie insa la esantioane care va pot deruta: este indicat sa le priviti in lumina naturala si sa tineti cont de impactul culorii respective pe suprafata mare (de obicei esantioanele de culori sunt prezentate pe esantioane mici ce pot deruta). Ideal ar fi sa puteti aplica o mostra de culoare direct pe peretele ce urmeaza a fi vopsit. In felul acesta se poate vedea nuanta in lumina corecta.
De asemenea, puteti contrasta cu tuse de culori vii in tesaturile mobilelor, pernute fantezie sau obiecte de arta. Tonuri tari de orange, citron vert (lamaie verde) sau rosu sunt tuse bune de culoare.
Florile sunt si ele un mijloc ingenios de a da o alta rezonanta culorii unei incaperi.
Date contact:
Mioara Stoenica
Tel. 0723 376 276
E-mail: mioarastoenica@yahoo.com
Web: mioarastoenica.com