Un melanj de stiluri apartinand unor perioade si tari diferite, stilul eclectic iese din cadrul clasic si joaca elemente contrastante pentru a crea un decor unic si plin de inspiratie. Din ce in ce mai apreciat, acest stil mizeaza pe indrazneala si exprimarea unei personalitati puternice.
In ceea ce ma priveste, stilul eclectic este printre preferatele mele, deoarece ofera posibilitatea unor combinatii neobisnuite si poate aduna la un loc reflexii ale fatetelor personalitatii oamenilor, pentru un interior unic.
Melanjati stilurile cu eleganta
Uitati de regulile cromatice si amestecati motive vesele si tonuri vii si explozive. Incercati un melanj de tonuri de maron si orange inchis cu bleu pastel, email auriu si sticla colorata, vechi cu modern, metal cu lemn.
Patrunzind prin sticla colorata, lumina aduce caldura in incapere. Cautati vaze si alte obiecte vechi din sticla colorata si asezati-le la fereastra. Lumina naturala va patrunde prin ele, difuzind o raza de culoare calda in camera.
Cum combinati mobilierul
Pentru a crea un stil eclectic, asamblati piese desperecheate care se armonizeaza in mod natural. Combinati piese de mobilier cu picioare metalice din anii `60 cu altele din materiale durabile si lampi clasice, scaune din lemn cu altele din plastic etc.
De unde va inspirati
Revistele, albumele si cartile din anii `50, ca si muzeele de design, sunt surse de inspiratie pentru stilul eclectic. O alta sursa importanta o pot constitui chiar lucrarile unor designeri celebri, cum ar fi Madelaine Castaing (de care am mai amintit), anticar excentric si decoratoare de mare clasa, care, timp de mai bine de jumatate de secol, a imprimat un stil eclectic, dar foarte personal.
Peretii si solul
Daca pastrati peretii si solul neutre, veti avea posibilitatea de a crea stiluri si culori contrastante. Invers, utilizati tapet si tesaturi viu colorate pentru a face din pereti si din sol baza universului dvs eclectic.
Materialele textile, obiecte excentrice si umor
Aduceti o anumita uniformitate folosind materiale textile in culori sau desene similare, pentru a crea o coeziune subtila. In plus, provocarea face parte din stilul eclectic. Expunerea de obiecte excentrice rimeaza cu umorul care razbate din acest stil. Indrazniti sa cumparati ceea ce va face sa zambiti!
Retineti doua sfaturi utile:
1. Principala primejdie, de evitat in abordarea stilului eclectic, este impresia de dezordine.
2. In melanjarea stilurilor se poate cadea usor in exces, din aceasta cauza stilul eclectic este unul dintre cele mai dificile stiluri de pus in practica. O idee buna ar fi aceea de a apela totusi la un specialist pentru indrumari.
In concluzie, daca apreciati frumusetea obiectelor (nu are importanta provenienta si originea lor) si daca nu doriti sa va inchideti intr-un stil anume, stilul eclectic este cell pe care il cautati. Considerati spatiul ca pe o opera de arta, in care veti incorpora in mod inteligent diferite elemente de decorare, pentru a obtine in final o imbinare intre confort si personalitatea dvs.
Mioara Stoenica
Tel. 0723 376 276
E-mail: mioarastoenica@yahoo.com