Stilul brocante vine de la frantuzescul brocanter, care inseamna a face comert cu antichitati, curiozitati etc. Este un stil care poate cuceri pe oricine, nu numai pe iubitorii si ocrotitorii mediului inconjurator sau pe cei romantici si visatori, dar si pe cei dinamici, bine ancorati in realitate.
Indiferent cum le numiti, obiecte de ocazie, second-hand sau antichitati, ne aflam incontestabil in era “vechiturilor sic”. Lumea intreaga a realizat ca a recicla si reutiliza nu este numai un bine, dar este chiar o necesitate pentru planeta.
Stilul brocante este mai mult o atitudine: si boema, si romantica, si lipsita de constrangeri sau prejudecti, este o atitudine care are forta de a genera o “lume” intima, un spatiu cu personalitate.
Ideea de a trai inconjurat de obiecte si mobile de ocazie a devenit la fel de tendinta ca ultimele parade de moda de la Paris.
Cenusareasa transformata in zana
Un obiect prafuit, aruncat intr-un colt prin targurile de vechituri se poate transforma intr-o splendoare, odata curatat. Puneti-l in valoare, expunandu-l pe o margine simpla, alba de fereastra sau pe o etajera sau instalati-l pe o mobila recuperata, cu rafturi.
Depozitare excentrica
Recuperati obiecte cum ar fi ladite din lemn pentru fructe, care au fost aruncate sau cutii vechi de palarii si folositi-le pentru a depozita diverse lucruri sau transformati o tablie din lemn uzat in masuta joasa, adaugandu-i niste rotile.
Colectionati
Plimbandu-va prin halele de vechituri veti descoperi o multime de obiecte-curiozitati pe care le puteti constitui intr-o colectie amuzanta. Puteti gasi diverse flacoane vechi cu etichete frumoase sau ustensile de bucatarie din email sau cupru si cate altele.
O viata noua pentru un obiect recuperat
Luati o mobila veche sau o cada veche de baie: vopsiti-o, pictati-o sau decorati-o. O veti transforma intr-o piesa unica. Schimbati minerele, inlocuiti butoanele cu ciucuri, plasati o oglinda sau o bucata de marmura in loc de blat sau tapitati o canapea cu o bucata de iuta sau cu un material textil retro si toate vor capata o noua viata
Punct de atractie
Cautati piese unice si interesante pentru a da o nota de spectacular interiorului dumneavoastra: poate fi un manechin din fier forjat, un animal din ceramica, o emblema veche de magazine, o sculptura pentru gradina, un cazan sau o oglinda.
Iluminatul
Puteti gasi lustre si lampi dragute din anii ’30 pentru a va decora casa. Daca doriti sa aveti un singur tip de iluminare, alegeti o lampa mai elaborata sau una functionala.
Tablourile
Prin folosirea tablourilor se deschide o vasta arie de posibilitati pentru personalizarea interiorului. Peretii vor exprima exact ceea ce va atrage mai mult.
Surse
Inafara de Centrul Vechi al Bucurestiului , mici magazine sau depozite de antichitati, vechituri etc sunt peste tot, atat in Bucuresti, cat si in orasele tarii. Trebuie numai sa investiti putin timp sa le descoperiti si vizitati, dupa care va veti face cu usurinta o lista cu cele preferate. Nu uitati nici de targurile de vechituri care se organizeaza sambata si duminica dimineata prin piete sau curtile muzeelor, dar nici de expozitiile studentilor de la Arte.
Melanjati si asociati
Cunoscuta sintagma “melanj de nou cu vechi” pentru a personaliza un interior este cu precadere pertinenta in cadrul stilului brocante. Oferiti-va placerea de a melanja epoci si de a va juca cu maerialele si culorile.
Urmati-va instinctul
Daca ati pus ochii pe un dulap vechi in vreun colt de magazin de vechituri veti rezista cu greu. Acordati incredere instinctului dumneavoastra si cumparati numai ce va atrage cu adevarat in mod fulgerator.
Concluzie pentru stilul brocante
In stilul brocante predomina albul, lemnul cu aspect uzat, materiale textile retro cu motive geometrice, florale sau dungi, materiale din bumbac si in, multa broderie si dantele, oglinzi, obiecte-curiozitati si sfesnice din fier forjat, ceasuri vechi, cutii de bijuterii…. si neaparat inspiratia proprie de a le combina!
Atentie! Puteti deveni dependent de acest stil, care se poate transforma intr-un hobby. Si de ce nu ? Pentru multi este deja o realitate incantarea de a porni duminica dimineata spre targurile de vechituri, in cautare de obiecte rare, incarcate de emotii si povesti…
Date de contact:
Mioara Stoenica
Tel. 0723 376 276
E-mail: mioarastoenica@yahoo.com
Web: mioarastoenica.com