Provenienta cuvantului “parchet” vine din limba franceza, reprezentand pardoseala din scanduri de lemn de esenta tare, imbinate intre ele sub forma unor figuri geometrice. Parchetul si-a castigat popularitatea in palatele nobilimii franceze in secolele XVII–XVIII, odata cu raspandirea covoarelor persane de lux si a tapiseriilor tesute cu matase. In felul acesta, parchetul s-a transformat in opera de arta.
Fiindca vorbim despre parchet, automat ne ducem cu gandul la confort si rezistenta, si, in mod special, la toate senzatiile pe care le produce lemnul natural – pornind de la luminozitate pana la miros. Toate acestea fac ca parchetul sa ramana preferat de lumea intreaga, fiind un “detaliu” mereu modern si elegant.
Cum recunoastem un parchet de calitate?
In primul rand, parchetul se cunoaste dupa producator. In functie de tara de origine, putem spune ca produsul respectiv este de calitate. Practic, experienta acestuia trebuie sa fie mai veche de 100 de ani. Vorbim despre tari precum Olanda, Germania sau Elvetia.
Cate tipuri de parchet exista?
Exista parchet masiv si parchet stratificat: alcatuit din parchet dublu stratificat (recomandat pentru incalzirea in pardoseala) si triplu stratificat.
Ce criterii trebuie sa avem in vedere cand alegem parchetul?
In primul rand, parchetul se cumpara in functie de nevoile noastre personale. De exemplu, daca avem o camera mare, niciodata nu o sa punem lamele mici, pentru ca asta ar insemna micsorarea incaperii. Ulterior, trebuie sa luam in considerare rezistenta la uzura si la trafic. Practic, ne legam de stabilitatea dimensionala a lemnului. Mai mult decat atat, parchetului trebuie sa ii asiguram un climat potrivit si o umiditate constanta. Un exemplu in acest sens consta in esentele dure ale lemnului. Adica, folosim esente tari pentru spatii cu destinatii dure, cum ar fi o sala de dans, unde traficul este intens.
Cum montam parchetul?
Cea mai buna varianta de montare a parchetului este lipirea pe sapa (beton). Este, bineinteles, o metoda foarte sigura si ceva mai scumpa. In felul acesta, putem sa refinisam produsul, fara sa-l schimbam. Rezistenta acestuia fiind mare, permite, de asemenea, raschetarea sau imbunatatirea lui. O alta varianta mai ieftina este “montarea flotanta”. Metoda aceasta este mai putin costisitoare, insa nu este atat de rezistenta in timp. Practic, fiecare metoda vine la pachet cu avantaje si dezavantaje.
Cum ingrjim pardoseala din lemn?
Parchetul se ingrijeste cu solutii de curatare potrivite fiecarui tip de lemn, in general. De exemplu, daca vorbim de parchet lacuit, exista riscul ca in timp sa-si piarda luciul sau aspectul de nou. In acest caz, trebuie sa folosim solutii speciale de reimprospatare. In mod cert, curatarea parchetului se face in functie de tipul de finisaj: uleiat sau lacuit.
Recomadari pentru o viata lunga a parchetului:
- este bine de stiut ca durata de viata a unui parchet variaza intre 10 ani si “pe viata”.
- apelati la un specialist in intretinere pentru ingrijirea parchetului si nu cumparati orice produs din comert. Uneori acestea pot dauna pardoselii.
- tineti cont de sfaturile producatorului si specialistului din magazine in ceea ce priveste pardoseala dorita.
- este foarte important sa stim ca pretul difera in functie de esenta. In timp ce nucul e mai scump (detine intre 15% - 20% lemn curat), frasinul este cu mult mai ieftin (80% din compozitia sa este lemn curat);
- este esential sa stim ca parchetul se monteaza pe o suprafata plana, iar umiditatea sa fie intotdeauna sub 2%.
Va asteptam in unul dintre showroom-urile noastre pentru o discutie profesionista cu unul dintre specialistii nostri in parchet. Pentru inceput, accesati-ne site-ul rugvity.ro si restul va veni de la sine.
Date de contact:
Marius Alex Tudor
Sales Manager
RugVity Home
Showroom Baneasa
Sos. Bucuresti-Ploiesti nr. 42-44
Tel: 0752.054.207
E-mail: sales-baneasa@rugvity.ro