Casa

#amenjari interioare #design interior #iluminat #design #mobila #finisaje casa

Expertul Acasa.ro, Marian Stefan: Locuinta ca in reviste? Ce sa ai in vedere

Finisajele interioare si modul in care acestea sunt puse in opera sunt extrem de importante pentru reusita unui proiect de arhitectura sau design interior.

 

Pentru a economisi bani si pentru a putea organiza santierul si echipele de oameni care lucreaza la partea de interior a casei sau apartamentului dumneavoastra, este foarte important ca sa stabiliti de la bun inceput toate detaliile legate de modul in care finisajele si decoratiunile vor fi aplicate/imbinate si organizate in casa dumneavoastra.

Un proiect de amenajare interioara gandit impreuna cu un arhitect sau un designer de interior ne poate salva de o multime de probleme care se pot ivi pe parcursul santierului, pe hartie lucrurile sunt mai usor de modificat decat in realitate .

Colaborarea cu un arhitect/designer de interior ne poate aduce o viziune proaspata asupra proiectului si ne poate ajuta sa vizualizam si sa transpunem in realitate amenajarea pe care o concepem.

Orice proiect trebuie gandit in faze, dar anumite detalii trebuie prevazute de la inceputul proiectului.

 

Un bun exemplu in acest sens este incalzirea in pardoseala care trebui prevazuta din fazele incipiente ale proiectului (la rosu). Incazirea in pardoseala necesita centimetri in plus la prima treapta a scarii interioare si borduri aditionale in zona usilor pentru a permite reglarea din sape, finisaje, zonelor de transfer termic si cotei zero din interiorul locuintei.

Gandirea si modificarea detaliilor in faza de proiect ne ajuta sa racordam spatiul construit cu mobilierul pe care il vom avea in locuinta, astfel gresia sau piatra care se aplica intre corpurile de mobilier de la bucatarie poate fi gandita ca sa se alinieze si sa intre perfect intre corpul de mobilier superior si cel inferior. In acelasi fel putem gandi si pozitionarea prizelor si a intrerupatoarelor in functie de mobilier si cerintele beneficiarului.

Daca nu gandim prizele si intrerupatoarele de la inceput (la gri) vom avea situatiii in care unele corpuri de mobilier vor acoperi intrerupatoarele sau prizele din casa incomodand modul in care ele sunt utilizate.

La fel si in cazul bailor, prin gandirea si conceperea detaliilor din faza de proiect putem sa ne construim si modulam propria cabina de dus sau mobilier de baie care sa fie personalizat in functie de dorintele si necesitatile noastre .

Un bun exemplu pentru bai ar fi modul in care facem iluminarea acestora. Pentru ca baia sa aiba un aspect intim, pe langa cel functional, putem folosi lumina indirecta aplicata in diferite zone pentru a accentua anumite obiecte sau chiar unele zone de trecere intre finisajele folosite in amenajare. Daca asezam un corp de iluminat in spatele oglinzii, acesta ne poate crea un ancadrament de lumina pentru toata oglina fara a deranja, accentuand aceasta zona in intreg spatiul baii.

Tot ca si accente se mai pot folosi benzile de leduri amplasate in cantul unor rafturi de sticla care pot fi asezate in zona cabinei de dus. Acest efect de iluminare in cantul raftului de sticla ne poate transforma intreg raftul intr-un “corp de iluminat” pentru zona dusului.

Fiecare detaliu trebuie luat si discutat in parte, procesul de design fiind unul minutios care trebuie sa coreleze trei factori: conceptul amenajarii, materialele cu care lucram si dorintele clientului. De multe ori putem asista la modificari ale proiectului din cauza greselilor de executiei sau a necorelarii constructiei cu proiectul initial. In aceste cazuri este bine sa reglementam greselile in faza incipienta pentru a evita probleme ulterioare.

La fel de important ca si procesul de proiectare/design este executia proiectului. In cazul in care proiectul de amenajare interioara nu este bine executat, acesta poate deranja din punct de vedere vizual, spre exemplu, un tapet care nu este bine pus in opera poate avea erori grave la asezarea patternurilor, acestea neavand continuitate de pe o rola pe urmatoarea. Aceste tipuri de erori pot fi evitate daca avem un proiect bine pus la punct si o echipa buna de constructori care sunt capabili sa puna in practica cerintele proiectului.

Ca si o ultima recomandare este bine sa urmarim fiecare pas al partii de executie ca in cazul in care apar probleme sa le putem corecta din timp. Acest mod de a urmari lucrurile si evolutia santierului implica multe iesiri la fata locului, iesiri care ar trebui facute impreuna cu designerul care se ocupa de proiect care cunoaste in detaliu intreg proiectul pana in cel mai mic detaliu.

Marian Stefan
arhitect 
designer de interior
Tel.:
0747.32.86.50
Tel/fax:
  0257- 270510
Web: cerbulalbastru.ro 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Marian Stefan

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea