Casa

#pereti #spatiu #impartire #dormitoare #amplasare #separatii

Expertul Acasa.ro, designerul Mioara Stoenica: Ponturi pentru a-ti amenaja eficient locuinta

Intr-o locuinta este importanta relatia dintre camere, si anume impartirea interioara. Ordinea in care se succed/leaga incaperile unei locuinte imprima buna functionare a acesteia si intrinsec calitatea vietii care se desfasoara in ea. La fel de important este si modul cum imparti spatiul existent.

Impartirea interioara

Incaperile care se folosesc ziua pentru intalnirile familiei, primirea musafirilor, pregatirea mesei sunt: camera de zi, sufrageria, bucataria si alcatuiesc zona de zi. Cele care asigura spatiul intim, adica dormitoarele, baia si dressingul, alcatuiesc zona de noapte.

De regula, zona de zi necesita o insorire mai mare si trebuie orientata catre sud-est, sud, sud-vest. Incaperile zonei de noapte nu necesita in aceeasi masura amplasarea pe latura insorita, de aceea dormitoarele sunt orientate mai curand spre est, nord-est.

In cazul locuintelor cu doua sau mai multe niveluri, zona de noapte se amplaseaza in general la etaj, rezervand nivelul inferior zonei de zi, cu legatura directa cu gradina.

Casa/apartamentul tip vagon

Sa ne ocupam putin si de situatia in care locuinta se desfasoara pe un singur nivel, in care incaperile se inlantuie una dupa alta. Aceasta organizare se intalneste frecvent in cazul unor apartamente sau la casele de la tara, si este cunoscuta sub numele de “tip vagon”.

A amenaja o serie de spatii interdependente este o adevarata provocare, deoarece vizual, in fiecare moment, incaperile trebuie sa functioneze, sa se coordoneze unele cu altele.

Viziunea globala, trecand de la o camera la alta, de exemplu din dormitor in dining si in birou, trebuie sa indice un stil fara secrete, mobilierul din fiecare incapere trebuie sa functioneze cu cel din incaperea urmatoare.

Maniera in care incaperile comunica unele cu altele trebuie sa dea impresia ca ele, de fapt, formeaza impreuna o incapere unica, fiecare in parte fiind bine delimitata, ceea ce da o anumita flexibilitate. Conceput in felul acesta, spatiul va parea mai mare, mai ales daca:

  • folosesti aceeasi pardoseala (parchet, mocheta etc) in tot apartamentul. Optic, spatiul se va unifica dand impresia unui spatiu mai generos decat este in realitate;

  • optezi pentru usi duble, pliabile sau glasswand. Acestea pot fi deschise in timpul zilei pentru marirea spatiului si inchise noaptea pentru intimidate (daca, de exemplu, in spatele lor se afla un dormitor). Sunt estetice si dau un plus de valoare casei, deci merita investitia!

  • daca in casa exista o nisa, o arcada, incearca sa o integrezi in zona de conversatie, chiar sa asezi canapeaua in ea daca se poate; vei crea un spatiu intim foarte reusit.

Posibilitati de divizarea a spatiului

Poti diviza spatiul cu creativitate cu ajutorul elementelor despartitoare. Foloseste-te de ceea ce dispui:

instaleaza etajere de depozitare

  • un perete jos, subtire, permite in mod subtil izolarea unei zone mai speciale, cum ar fi baia intr-un dormitor, biroul intr-un living sau coltul de luat masa intr-o bucatarie;

  • foloseste o separatie pentru a crea un spatiu dublu: baie, de o parte, dus, de alta; etajera, de o parte, spalatorie, de alta; pat, de o parte, baie, de alta


  • plantele verzi de interior in suporturi originale permit delimitarea diferitelor zone intr-un living;

  • poti folosi si o mobila frumoasa, veche sau un paravan.

Indiferent de metoda aleasa, separatiile permit organizarea camerei pentru a-i da un plus de functionalitate.

In concluzie, oricare ar fi organizarea casei, amenajarea trebuie sa urmareasca o unitate per ansamblu, fie ca abordare, fie ca stil, fie la nivel de culori, peste tot trebuie sa regasim spiritul casei. In felul acesta se instaleaza in casa ta atmosfera care sa-ti faca viata frumoasa.

 

Date contact:

Mioara Stoenica

Tel. 0723 376 276

E-mail: mioarastoenica@yahoo.com

 

Web: mioarastoenica.com

 


 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Mioara Stoenica

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea