Casa

#amenjarea casei # casa stil eclectic #design interior #stil design #kitsch #contraste #mobila stil eclectic

Expertul Acasa.ro, Camelia Papp, designer de interior: Stilul eclectic versus kitsch

Oricum am hotari sa ne traim viata, in ce mod am decide sa ne amenajam casa, acest lucru reprezinta o chestiune  personala. Stilul de amenajare asupra caruia v-ati oprit nu este necesar sa placa tuturor, cata vreme dumnneavoastra rezonati cu el.

 

Designul interior este unul din domeniile unde gusturile oamenilor pot sa difere. Unora le plac in egala masura mai multe stiluri. Un designer de interior priceput poate sa uneasca elemente apartinand mai multor stiluri, creand astfel o amenajare eclectica.

Prima persoana care a folosit termenul “eclectic” in istorie a fost Johan Joachim Winckelmann. El a spus asta despre opera lui Anibale Caracci, un pictor manierist al secolului al XVII-lea, care a  fost capabil sa realizeze un mix intre elementele rationale si sobre ale clasicismului si cele opulente ale Renasterii.

Stilul eclectic, sofisticat

Filosofia eclectismului in design interior e simpla: sa combini elemente sau stiluri din diferite perioade si cu origini diferite intr-un singur proiect. Dar acest lucru nu trebuie facut intr-un mod haotic. Pentru ca stilul eclectic este un stil armonios. Fiecare element este conectat cu alte elemente ale amenajarii dupa reguli clare.

Stilul eclectic este un stil sofisticat. Este o combinatie de stiluri pentru a crea o ambianta artistica, folosind ca elemente unificatoare gama cromatica, proportiile, modelul repetitiv, astfel incat compozitia creata sa faca parte din acelasi context.

Mobilierul reprezinta elementul esential in constructia amenajarii eclectice. El va fi pus in valoare intr-o compozitie unitara de texturi si culori.
Este un stil bazat pe contraste: vechi-nou, clasic-modern, intuneric-lumina, texturi moderne-texturi patinate.

Ecletic, nu kitsch

Se face uneori confuzie intre stilul eclectic si kitsch (el insusi considerat de unii un substil al Eclectismului).

Kitsch-ul este o manifestare a culturii de masa, sinonim cu pseudoarta, cu extravaganta, un stil extrem de incarcat, care incalca toate regulile de estetica.

In 1967, Gillo Dorfles creeaza “Il Kitsch – Antologia del Cattivo Gusto”, stampa publicata in 1968 de Mazzotta.

Kitsch-ul este un “fiu” al postmodernismului, o miscare de protest impotriva manipularii prin design, un stil “sentimental”, un “anti-design style”. Acest stil controversat atrage critici puternice in lumea designului de interior.

Atunci cand elementele diferitelor epoci se combina intr-un mod deloc armonios, cu accesorii decorative excesive,  cu multe produse de masa, culori tipatoare si multe “amintiri de familie”, exista riscul ca acest stil sa isi piarda valoarea artistica. 

Pseudoluxosul stil kitsch este usor de recunoscut prin imitatii ale unor obiecte de arta, prin pielea falsa, prin aspiratiile spre o clasa exclusivista folosind copii ieftine, de masa.  Este un stil “ironic”, ca o reflexie intr-o oglinda stramba a unei case burgheze.



Scriitorul ceh Milan Kundera spunea ca “Nu conteaza cat de mult il dispretuim, kitschul face parte din natura umana”. Cred ca depinde de noi in ce masura distingem kitschul ca forma de arta si nu il folosim ca mod de viata.

 

Date de contact:

Camelia Papp
Interior Designer
Telefon:
0720.403.463; 0755.450.544
E-mail: office@kmdesign.ro

Timisoara

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Camelia Papp

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea