Casa

#dormitor #iluminat #bucatarie #veioza #noptiera #iluminat artificial # membrana extensibila translucida

Expertul Acasa.ro, arhitectul Irina Lega: Tipuri de iluminat artificial

Lumina are capacitatea de a influenta perceptia unui spatiu si dispozitia oamenilor, de aceea iluminatul joaca un rol foarte important in arhitectura si design interior.  Rolul primar al iluminatului este acela de a indeplini, in conditii optime, sarcinile vizuale pentru un spatiu. Rolul secundar al iluminatului este acela de  imbunatatire a spatiului din punct de vedere estetic si psihologic.

Sistemul de iluminat artificial trebuie sa fie intr-o relatie de echilibru si completare cu iluminatul natural.



Pentru un proiect de iluminat al unui spatiu interior se folosesc uzual, in functie de destinatia incaperii, trei tipuri diferite de iluminat: iluminat general, ambiental si punctual sau de accent. Sistemul de iluminat trebuie sa fie flexibil pentru a se putea desfasura diferite activitati in camerele unei locuinte.

1 Iluminatul general

Iluminatul general asigura o distribuire uniforma a luminii astfel incat sa existe o iluminare suficienta pentru a desfasura activitati generale, cum ar fi discutiile interactive sau curatenia. Acest tip de iluminat este asigurat de sursa de lumina din plafon. Un efect spectaculos pentru a crea o iluminare generala de efect este folosirea tavanelor din membrana extensibila translucida.


2 Iluminatul ambiental

Acest tip de iluminat se poate realiza cu ajutorul luminii indirecte, cum ar fi o scafa de lumina. Acest tip de iluminat se poate folosi cu succes, impreuna cu iluminarea generala, pentru spatiile de trecere, cum sunt holurile. Folosirea  luminii ambientale este recomandata si pentru urmarirea emisiunii sau a serialului preferat.


3 Iluminatul local

Iluminatul local sau de accent reprezinta completarea locala a iluminatului general pentru desfasurarea unor actiuni specifice sau pentru accenturare unor elemente arhitecturale sau decorative.

Acest tip de iluminat se poate realiza cu ajutorul unei veioze asezate pe noptiera, a unui lampadar pentru citit asezat langa canapeaua din living, prin pozitionarea unei aplice decorative deasupra tablourilor, prin montarea unui spot intr-o nisa sau prin utilizarea unei lampi suspendate deasupra locului de luat masa din bucatarie sau living.

Lumina, in functie de temperatura

Lumina se poate diferentia prin putere (W),  dar si prin temperatura. Temperatura luminii este foarte importanta in crearea atmosferei dorite, deoarece, in functie de temperatura sursei, este data si culoarea luminii.

In functie de temperatura, lumina poate fi calda, neutra si rece. Spre exemplu, pentru interioarele cu design in culori calde se recomanda folosirea unei surse de lumina reci, pentru a evita crearea unei atmosfere prea “galbene”.

Lumina calda (galbuie) se foloseste in spatiile unde se doreste un nivel de iluminare scazut, cum ar fi dormitorul.

Lumina rece (albastruie) este foarte buna pentru incaperile unde se doreste un nivel inalt de iluminare, in special acolo unde se desfasoara activitati intelectuale sau activitati ce necesita un grad sporit de concentrare (zona de birou, spatiul pentru calculator, camera copiilor, blatul de lucru de la bucatarie).

Lumina neutra (alba) se foloseste atunci cand se doreste o foarte buna redare a culorilor. De obicei atunci cand designul unui spatiu contine culori puternice se recomada folosirea luminii neutre, pentru a nu se schimba perceptia asupra cromaticii.



Este foarte important ca atunci cand se aleg finisajele pentru amenajarea interioara, acestea sa fie vazute si sub lumina lampii propuse in spatiul respectiv.

Proiectul de iluminat trebuie sa fie parte a designului intregii locuinte, iar in cadrul unui proiect de iluminat trebuie sa existe o colaborare permanenta intre arhitect/designer de interior, inginer instalator electrica si reprezentantul firmei surselor electrice.

Date de contact: 

Arhitect de interior Irina Lega

Telefon: 0740.02.91.26

Web: square2design.webs.com/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Irina Lega

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea