Casa

#pereti #culori #mobilier #design #scaun #bucatarie #pardoseala

Expertul Acasa.ro, arhitectul Irina Lega: Culorile potrivite pentru bucatarie

Atunci cand alegem gama cromatica pentru interior este indicat sa tinem cont de mai multe criterii, cum ar fi: destinatia spatiului, stilul amenajarii, iluminatul si, bineinteles, de preferintele personale. Oricare ar fi acestea din urma, trebuie sa alegem paleta cromatica astfel incat sa fie complementara stilului general al amenajarii. Nu exista reguli stricte in combinarea culorilor, dar exista cateva combinatii de culori care pot face ca bucataria nou amenajata sa fie un succes.

Echilibrul cromatic este cel mai important: culorile contrastante chiar daca sunt complementare (alb-negru, rosu-verde, galben-mov, albastru-oranj), cele foarte puternice si cele primare (rosu, albastru, galben) nu trebuie folosite in cantitati egale si pe suprafete mari.

Nu va temeti sa folositi culori neutre si culori pastelate, crezand ca bucataria va fi monotona.

Culorile neutre au rolul de a crea o baza si de a scoate in evidenta culorile de accent.

Culorile pastelate si cele neutre trebuie utilizate pe suprafete mai mari, pe cand culorile puternice se folosesc pe suprafete mai mici ca si accente.

Tineti cont de luminozitatea culorilor din amenajare!

Culorile prea inchise (maro inchis, negru, bleumarin, verde inchis, bordeaux) creeaza o atmosfera apasatoare, deprimanta, daca sunt prezente in cantitati mari. Aceste culori pot fi utilizate cu succes prin completarea amenajarii cu nuante deschise, pastelate. Spre exemplu: putem avea o pardoseala inchisa la culoare, un mobilier de bucatarie cu finisaj lemn de nuc si fete rosu bordeaux, dar peretii sa fie vopsiti albi si putem avea in dreptul frontului de lucru un mozaic de sticla bej sau alb murdar.

Atentie la texturi!

In gama cromatica a bucatariei trebuie sa tinem cont si de texturi. Texturile nu trebuie sa fie de multe feluri, de exemplu nu este bine sa folosim prea multe tipuri de piatra, un singur tip de piatra este suficient.

De asemenea, nu trebuie combinate prea multe esente de lemn, de preferat ar fi sa existe o singura esenta de lemn dominanta ca si element neutru al amenajarii.

Culorile pot parea diferite in functie de lumina pe care o folositi. Ideal este sa folositi o lumina neutra, alba pentru a reda corect culorile spatiului.

Atunci cand cream si alegem paleta cromatica pentru bucatarie, este important sa incepem cu culoarea dominanta, care va acoperi cea mai mare suprafata a amenajarii (poate fi culoarea peretilor sau/si a pardoselii). Aceasta culoare dominanta poate fi alb, nuante de griuri sau bejuri, in general nuante pastelate.

Culorile evidente, clare sunt mai vesele, dar nuantele de gri sunt mai odihnitoare si mai placute in timp. Griurile folosite impreuna cu culorile vesele le evidentiaza pe cele din urma. Evitati totusi folosirea numai de griuri sau de culori grizate.

Dupa ce am hotarat la culoarea dominanta, putem alege si culoarea de accent.

Culoarea de accent trebuie sa fie centrul de interes al amenajarii bucatariei si ar trebui sa aiba legatura si cu restul casei. Culorile de accent se pot regasi in accesoriile din bucatarie, pe fetele mobilierului de bucatarie sau pe blatul de lucru, poate fi un scaun de culoare diferita sau o culoare puternica pe peretele pe care se afla mobila de bucatarie.

Pentru bucatarie se pot folosi atat culori calde, cat si culori reci atat timp cat nu sunt folosite in exces. Daca doriti sa fiti in pas cu trendurile in design interior, puteti incerca un proiect DIY (lucrul facut de mana), in care sa revopsiti fetele mobilierului vechi de bucatarie, in cazul in care aveti o bucatarie din lemn masiv. Astfel veti avea o bucatarie cu aer retro, foarte moderna.

Date de contact: 

Arhitect de interior Irina Lega

Telefon: 0740.02.91.26

Web: square2design.webs.com/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Irina Lega

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea