Casa

#masuta de cafea #veioze #elecrocasnice #carti #haine #dulapuri # spatii mici #comode #biblioteci

Expertul Acasa.ro, arhitectul Irina Lega: 10 sfaturi pentru amenajarea spatiilor mici

Spatiile mici sunt cel mai dificil de amenajat din cauza posibilitatilor limitate de a pozitiona mobilierul, dar asta nu inseamna ca nu se pot transforma in spatii foarte frumoase si confortabile.

1 Scara si proportia obiectelor sunt printre cele mai importante aspecte atunci cand este vorba de un spatiu, fie el mare sau mic.

Atunci cand avem de amenajat un spatiu mic trebuie sa alegem mobilierul si decoratiunile care sa se potriveasca din punct de vedere proportional cu spatiul, astfel camera va parea mai spatioasa.

Cand este vorba despre un spatiu mic nu trebuie sa alegem mobilier supradimensionat sau, in cazul bailor, placi de faianta foarte mari, pentru ca vor da senzatia de spatiu mic.  Daca vrem sa optam in baie pentru placi ceramice mari in spatii mici, le putem monta fara rosturi pentru a crea continuitate. Pentru baie si bucatarie putem opta si pentru placarea catorva pereti cu sticla, aceasta fiind lucioasa va crea senzatia de spatiu marit.

2 In camerele/apartamentele foarte mici nu gasim mereu spatiu de depozitare pentru toate hainele, cartile, aparatele electrocasnice si alte obiecte uzuale ce necesita loc de depozitare.

In loc sa utilizati dulapuri, comode si biblioteci separate pentru depozitarea obiectelor, puteti opta pentru un spatiu de depozitare modular realizat la comanda. Acest spatiu trebuie sa fie incastrat, realizat pe toata lungimea si inaltimea unuia dintre pereti. Aici puteti depozita aspiratorul, masa de calcat, hainele de iarna, carti etc. Cu un astfel de spatiu multifunctional, camera nu va mai parea incarcata si sufocata de mobilier.

3 Incercati sa utilizati mobilier multifunctional, cum ar fi un taburet asezat langa canapea care sa aiba sub sezut un spatiu de depozitare ascuns. Mai puteti opta si pentru o canapea si pat cu spatiu de depozitare dedesubt.

4 Piesele de mobila care au picioarele aparente si subtiri sau cele suspendate par a fi mai “usoare” si aglomereaza mai putin spatiul decat mobilierul care sta direct pe pardoseala sau care are picioarele masive.

Mobilierul suspendat sau cel cu picioare subtiri si aparente ofera o oarecare transparenta, creand iluzia de mai mult spatiu.

5 Incercati sa utilizati spatiul si pe verticala, pana la plafon. Puteti opta pentru un sistem de polite mai inguste, dar mai inalte pentru a nu fragmenta spatiul si asa mic.

6 Nu va temeti sa folositi culori puternice. Da, albul mareste spatiul, dar acelasi efect il poate avea si o vopsea turcoaz lucioasa. Culorile puternice nu trebuie folosite in exces, un singur perete de accent este suficient intr-o camera mica.

7 Puteti incerca sa va personalizati spatiul astfel incat sa se potriveasca nevoilor dumneavoastra si ale familiei. Daca va place sa luati masa in living in timp ce va uitati la televizor, puteti investi mai mult intr-o masuta de cafea multifunctionala, care sa fie practica si pentru a lua masa.

8 Nu mobilati spatiul gandindu-va la musafiri! Trebuie sa va concentrati, in primul rand, pe nevoile dumneavoastra. O canapea de colt cu pat de zi, scaunul de birou si un taburet pot crea o zona de sedere suficienta pentru sapte-opt musafiri.

9 Incercati sa utilizati oglinzi si suprafete lucioase pentru a crea iluzia de mai mult spatiu. Nu uitati de corpurile de iluminat. Chiar daca este vorba despre un spatiu mai mic, lumina trebuie sa fie mai multa. Folositi corpuri de iluminat diversificate: lampi suspendate, aplice, veioze si lampi cu picior sau, pentru amenajari minimaliste puteti folosi lumini incastrate si scafe de lumina.

10 Puteti crea senzatia de mai mult spatiu utilizand perdele cu draperii montate din plafon pe toata lungimea peretelui pe care se afla geamul.

Date de contact: 

Arhitect de interior Irina Lega

Telefon: 0740.02.91.26

Web: square2design.webs.com/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Irina Lega

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea