Casa

#puncte cardinale #pozitionare camere #alegere locuinta

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Pozitionarea camerelor in raport cu punctele cardinale

Locuinta este acel loc al nostru unde ne simtim cel mai bine, ne simtim noi insine, petrecem timpul cu cei dragi noua, unde ne odihnim si ne relaxam dupa o zi obositoare. Pentru toate aceste motive, in momentul in care alegem o locuinta, fie ea un apartament sau o casa, este cel mai bine sa luam in calcul cateva aspecte.

 

Iata ce sa aveti in vedere:

  • orientarea locuintei, a camerelor in raport cu punctele cardinale;
  • legaturile functionale si vizuale intre spatii;
  • dimensionarea camerelor;
  • raportarea la utilitati si surse de poluare;
  • reglementarile aferente zonei
  • considerente tehnice: structura existenta, performantele termice sau calitatea terenului.


Orientarea locuintei in raport cu punctele cardinale

Poate parea un lucru minor, fata de alte considerente cum ar fi cele financiare, dar avand in vedere cat de mult poate creste confortul printr-o pozitionare buna, ar fi bine sa priviti orientarea locuintei in raport cu punctele cardinale ca o investitie pe termen lung.  Cel mai bine este sa luati in considerare si acest aspect, in aceeasi masura ca utilitatile sau bugetul alocat locuintei.
 

 

Sunt cateva reguli dupa care va puteti orienta, mai ales daca aveti si anumite pasiuni sau tabieturi, obiceiuri care va fac viata mai frumoasa si relaxanta cum ar fi: „imi place sa iau masa in familie”; „ imi place sa citesc cand ajung acasa de la munca”, „lucrez foarte mult la biroul meu de acasa”, „copiii mei trebuie sa aiba o camera vesela si insorita”, „ador sa gatesc”.
 

 

 

 

Sursa foto: architectscorner.info

Cand trebuie sa va ganditi la orientarea in raport cu punctele cardinale?

Cand  v-ati hotarit sa investesti intr-un teren, cu sau fara o casa construita, ar fi bine sa luati in calcul si acest aspect. Daca terenul - prin panta si denivelarile lui, prin apropierea de constructiile vecine ce pot umbri casa dumneavoastra sau prin reglementarile urbanistice din acea zona – va obliga la o pozitionare defavorabila, ar fi  bine sa va ganditi de doua ori inainte sa-l achizitionati.

Daca sunteti in curs de recompartimentare a apartamentului sau a casei si va puteti raporta la punctele cardinale, puneti pe primul loc acest criteriu, fiindca in acest fel puteti crea un mediu sanatos, placut si confortabil pentru dumneavoastra.

Cand faceti o refunctionalizare a camerelor (vreti sa schimbati dormitorul matrimonial cu camera copiilor de exemplu), trebuie sa luati in calcul si aspectul legat de lumina si caldura pe care le doriti in fiecare camera.

Daca argumentele legate de confort se raporteaza la ideea fiecaruia de stare de bine, argumentul financiar este unul cat se poate de tangibil. O incapere pozitionata bine, este mai calduroasa iarna, deci investitia in incalzire va fi minima si racoroasa vara, deci va creste indicele de confort si va scadea investitia in energie pentru a regla temperatura.

Care sunt avantajele si dezavantajele punctelor cardinale?

Spatiile orientate spre Nord primesc lumina constant, dar de slaba intensitate. In plus, aceasta zona este expusa frigului si vanturilor in timpul iernii. Exista si avantaje ale acestei pozitionari, cum ar fi faptul ca vara aceste incaperi sunt racoroase si umbrite.

Din aceste motive, este recomandat sa plasam spatiile anexe spre nord: bai, scari,  depozitari, camera centralei termice, camara, garajul sau o camera de hobby, desigur daca acesta nu necesita multa insorire si daca este un hobby activ, cum ar fi fitnessul, electronica, asamblarea de machete, dansul etc.

Daca totusi aveti deja o casa si va doriti mai multa caldura si mai multa lumina in camerele amplasate spre nord, puteti folosi cateva trucuri: alegeti o tamplarie mai performanta si calitativa din punct de vedere al izolatiei termice sau termoizolati peretele. Daca aveti nevoie  doar de mai multa lumina, cresteti dimensiunea geamurilor, inlocuind eventual un parapet plin cu unul vitrat, din sticla securizata, prevazut desigur si cu o balustrada pentru siguranta. 

Orientarea camerei spre Vest nu este o orientare buna pe timp de vara. Dupa-amiaza si in anotimpul calduros, se produce o supraincalzire a spatiului. Mai mult chiar, se pot produce reflexii suparatoare ale luminii. In aceste conditii, este cel mai bine ca biroul sa nu fie orientat catre vest, dar nici bucataria, unde deja se degaja multa caldura. Totusi, in timpul iernii, cand soarele nu este atat de puternic, o camera spre vest este apreciata.

In cazul in care deja incaperea dumneavoastra preferata este orientata spre vest si aveti o priveliste minunata, mai ales la apusul soarelui, dar in restul timpului este prea cald, exista solutii. Puteti folosi o sticla speciala, ca de exemplu  geamul low-e si reflexiv, ce reduce un procent rezonabil (in functie de performantele produsului ales) din lumina si caldura suparatoare. De asemenea, pot fi luate in considerare si metode mai „clasice”: perdele, jaluzele, parasolare sau obloane.
 

Sursa foto: tripadvisor.com

Una dintre orientarile bune este cea spre Est.  Camerele primesc lumina naturala si caldura in cursul diminetii, fara efectul deranjant al supraincalzirii. Astfel, este bine sa pozitionam bucataria, dormitorul, zona de mic dejun, chiar si livingul astfel incat sa ne bucuram de soarele si caldura de dimineata. Datorita unghiului favorabil al  soarelui la rasarit, razele pot ilumina intreaga camera.

Totusi trebuie sa fiti atenti si la vecinatati, fiindca razele dinspre est nu pot ajunge in camere in cazul in care avem copaci in imediata apropiere sau constructii vecine ce impiedica lumina si caldura sa patrunda in camere.



Orientarea spre Sud este cea mai avantajoasa pentru majoritatea functiunilor principale. Camerele pozitionate spre sud beneficiaza de o lumina buna toata ziua si de incalzire naturala iarna. Din aceasta cauza, orientarea spre sud este recomandata pentru camere in care petreceti mult timp pe parcursul zilei cum ar fi livingul, camera copiilor sau camera de familie. 

In cazul in care aportul de caldura din timpul verii este prea mare, razele soarelui pot fi usor temperate cu ajutorul unei copertine, jaluzelelor sau chiar cu ajutorul vegetatiei.

In linii mari, daca nu va puteti pozitiona camera astfel incat sa folositi eficient caldura si lumina naturala sau pur si simplu cel mai frumos peisaj poate fi admirat din camera pozitionata cel mai dezavantajos, exista multe trucuri ce va pot ajuta, de la cele mai moderne solutii – diverse tratamente ale sticlei, sisteme inteligente de control si actionare a climatizarii – si pana la cele mai  simple si vechi: obloane, perdele si chiar o vegetatie crescuta in acest sens.

Vegetatia poate fi si o bariera eficienta in calea vaturilor reci de iarna. Aveti in vedere si faptul ca iarna umbra obiectelor este chiar de 2-
3 ori mai mare. In consecinta si umbra constructiilor invecinate va fi la fel.

Ca o regula generala, camerele in care petreceti cel mai mult  timp trebuie sa fie si cele ce se bucura cel mai mult timp de lumina si caldura soarelui. Daca in momentul in care va alegeti o noua locuinta nu sunteti sigur ca puteti sa va bucurati de o orientare buna, ar fi indicat sa consultati un specialist.  Acesta va poate sfatui referitor la o pozitionare a casei si chiar realiza un studiu de insorire sub forma unor simulari 3D astfel incat sa sa va puteti face o idee clara asupra pozitiei favorabile a camerelor, raportata si la imprejurimi.

In concluzie, o orientare buna a camerei in raport cu punctele cardinale este premisa unui spatiu confortabil si placut, reduce consumul de curent necesar pentru iluminat si aer conditionat si necesita o investitie mai mica in incalzirea spatiului in sezonul rece.

Date de contact:
Arhitect Silvia Maria Teodorescu

Telefon: 0741 68 04 73
E-mail: teodorescu.maria.silvia@gmail.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Silvia Maria Teodorescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea