Casa

#locuinta #apartament #prima casa #cumparator Prima Casa #locuinte Prima Casa

Expertul Acasa.ro, Alexandru Pricop: Profilul cumparatorului unei locuinte prin Prima Casa

 

Programul guvernamental Prima Casa a reprezentat in ultimii patru ani o adevarata gura de oxigen pentru piata imobiliara, dar si o facilitate extrem de importanta pentru cumparatorii unei locuinte. Chiar daca au existat si exista in continuare numeroase achizitii realizate prin alte tipuri de credite imobiliare sau prin sume lichide, Prima Casa a ajuns la o pondere majoritara, cu aproximativ 100.000 de credite acordate pana in prezent. Cum arata profilul cumparatorului unei locuinte prin Prima Casa?

Cea mai mare parte a cumparatorilor prin programul guvernamental este reprezentata de tineri cu varsta pana la 35 de ani, angajati de regula intr-o companie privata-multinationala. Acestia au locuit in prealabil cu chirie pe o perioada de mai multi ani si au ajuns la momentul in care isi intemeiaza o familie, fiind proaspat casatoriti sau urmand sa se casatoreasca in curand, primii copii fiind de asemenea un moment decisiv in decizia de achizitie a unei locuinte.

Cei mai multi cumparatori prin Prima Casa achizitioneaza o locuinta construita in perioada 1980-1990, preferate fiind garsonierele, dar mai ales apartamentele cu doua camere. Potrivit preferintelor, locuinta trebuie sa fie la un etaj intermediar si fie amplasata intr-o zona foarte bine conectata la mijloacele de transport in comun, in special la o magistrala de metrou.

Principalul factor care ii determina pe acesti cumparatori sa se orienteaze spre o locuinta veche este pretul, locuintele noi avand un pret mai ridicat. In al doilea rand, locuintele vechi beneficiaza de un amplasament mai bun, de la infrastructura transportului in comun la existenta punctelor de interes comun, precum scoli, parcuri sau centre comerciale.

Din punct de vedere al investitiilor ulterioare in amenajari, bugetele disponibile sunt destul de mici si de aceea cumparatorii prin Prima Casa cauta de regula locuinte deja amenajate – vorbim aici despre existenta tamplariei termopan, a parchetului, gresie, faianta si o eventuala centrala termica. In plus, numerosi vanzatori au inteles ca o mica investitie in amenajarea prealabila a unui apartament pe care vor sa il vanda presupune o investitie relativ minora, dar care face ca locuinta sa se vanda mult mai usor.

Un al doilea segment al cumparatorilor prin Prima Casa este reprezentat de persoanele care isi doresc exclusiv o locuinta noua, construita dupa anii 2000. Daca pe piata veche achizitionarea unei locuinte este privita ca un prim pas, existand intentii de revanzare in viitor pentru achizitionarea unei locuinte noi sau a unei locuinte mai bine amplasate si cu un numar mai mare de camere, cei care achizitioneaza din start o locuinta noua o fac pentru a "se aseza".

De regula, cumparatorii unei locuinte noi prin Prima Casa detin un automobil si isi doresc mai mult spatiu, atat interior cat si exterior, neavand astfel o reticenta in a achizitiona o locuinta intr-un proiect rezidential care ofera numeroase facilitati si spatii verzi, precum Cosmopolis, chiar daca proiectul nu beneficiaza de o amplasare in limitele cartierelor clasice – precum Militari, Titan sau Colentina. Exista si o categorie de cumparatori care isi doresc o locuinta noua intr-un imobil cu regim mic de inaltime, acestia avand nenumarate variante tinand cont ca in ultimii ani s-au construit multe blocuri individuale, in special in zona Bucurestii Noi, care ofera locuinte noi la preturi similare cu cele vechi.

De asemenea, cumparatorii unei locuinte noi prin Prima Casa isi doresc un numar mai mare de camere, garsonierele reprezentand un procent relativ mic din achizitii. Cel mai adesea, vorbim despre cupluri proaspat casatorite cu un copil, o familie numeroasa numarandu-se printre dorintele acestora pe termen lung. Si cum criza economica a dus la o redefinire totala a pietei rezidentiale, ofertele destinate acestui tip de cumparatori sunt numeroase, numerosi dezvoltatori venind cu proiecte pliabile pe programul Prima Casa.

Alexandru Pricop

Managing partner Residentialist in cadrul SVN Romania

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alexandru Pricop

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea