Carti

#ury benador #ghetto veac XX #lansare de carte #lectura #carte

Volumul Ghetto veac XX, o invitatie in culisele unei epoci trecute si a unei intregi comunitati, din perspectiva unui scriitor evreu: Ury Benador

Ghetto veac XX prezinta „viata romantata a lui Baruch Landau, care e, se pare, mai putin viata lui, cat viata epocii sale si a evreilor.” (Ury Benador). Cartea apare in colectia Biblioteca Secolului 20 si cuprinde o prefata semnata de Ovidiu Pecican.

Romanul debuteaza abrupt, cu marea calatorie din 1930 a „financiarului” Baruch Landau, soldata cu disparitia sa socanta, apoi are loc o intoarcere in anul 1925, an de cotitura, cand, casatorit cu Mira fiica unui rabin, cauta sa plece la Bucuresti pentru a iesi din saracie. Epopeea familiei Landau incepe in ghetoul din Dorohoi, continua la Braila unde tatal, croitorul Mendl Landau, decide sa se mute pentru a scapa de saracie. In copilarie, Baruch face cunostinta cu antisemitismul in mai multe forme, de la framantarile din 1907, cand taranii rasculati se dezlantuie impotriva evreilor, sau cand sustine examenul la liceu, la care obtine nota 8,33 dar nu este primit deoarece locurile fusesera completate cu „neevrei”. Neavand bani pentru o scoala particulara, se angajeaza mai intai ucenic la un fotograf, apoi functionar la o societate comerciala. Se apropie de miscarea socialista, fiind fascinat de Stefan Gheorghiu sau Panait Istrati. Baruch devine obsedat de problema evreiasca, incearca sa scoata o gazeta in idis si chiar sa lanseze o miscare de popularizare a limbii si literaturii idis.

Ghetto veac XX a fost prima parte a unei trilogii planuite de Benador, in care urmatoarele volume ar fi fost Mal si bezna, si Urcus in gol. Acestea insa n-au vazut niciodata lumina tiparului.

"Fiind vorba despre recuperarea unui au­tor evreu, unul dintre nu foarte multii care s-au exprimat in spatiul nostru cultural, interesul fata de creatia lui deschide inca o cale spre intelegerea mai buna a contributiei autori­lor iudaici la ansamblul literar romanesc dintre razboaie. Acest patrimoniu este inca insuficient cunoscut, in pofida pasilor inainte care s-au facut in reconstituirea unui peisaj plin de surprize si deloc lipsit de virtuti artistice." - Ovidiu Pecican

"Ghetto veac XX, cartea care l-a facut cunoscut, este o fresca de proportii, o tentativa extraordinara de a da tabloul general al vietii evreilor din Romania. Miza autorului este, ca de obicei, maxima; el doreste sa epuizeze subiectul, „rezolvandu-l” odata pentru totdeauna, si nemailasand altora niciun petic de comunitate neexplorat. Organigrama ghetoului ne este infatisata pana in cele mai mici amanunte, ca si cum romancierul ar fi avut in fata ochilor, deasupra biroului, o harta a lumii evreiesti, infigand cu fiecare pagina scrisa un stegulet; ieri am scris despre sinagogi, astazi am lichidat hederul si scolile, maine dau gata inmormantarile, saptamana viitoare intru in negustori si haine vechi." -   Al. Mirodan, Dictionar neconventional al scriitorilor evrei de limba Romana

Ury Benador (Simon Schmidt) s-a nascut la data de 1 mai 1895, in comuna Milisauti (astazi in judetul Suceava). A fost al doilea nascut dintre cei sase copii ai Liubei Schmidt si ai lui Moise Grünberg. A copilarit la Mihaileni, Botosani, iar mai tarziu s-a mutat cu familia la Braila. A fost un autodidact, invatand de unul singur ebraica, franceza, germana, idis si romana.

In 1916, impreuna cu Iacob Botosanski, a editat bilunarul Der Hamer, unde a publicat si primele sale creatii literare in idis. Debutul literar in limba romana a avut loc in anul 1924 la Iasi in revista Lumea literara.

A colaborat la numeroase periodice ale vremii. A obtinut Premiul Asociatiei Criticilor Dramatici si Muzicali din Romania pe anul 1924. In 1927 a inceput sa frecventeze cenaclul lui Lovinescu, „Sburatorul”, desfasurand o bogata activitate publicistica, de traducator, prozator si dramaturg, cu subiecte inspirate din mediul evreiesc si dovedind reale calitati de analist. Dupa 1944 a fost membru in Comitetul central al Consiliului Democratic Evreiesc. In 1948 a facut parte din primul Comitet de conducere al Uniunii Scriitorilor, iar intre 1947-1954 a indeplinit functia de secretar literar al Teatrului Evreiesc de Stat din Bucuresti.

A avut trei copii, doua fiice si un fiu. A decedat la data de 23 noiembrie 1971, la Bucuresti.

Opere: 1907 – Mloche – Mamluche (Meserie – imparatie), Nefilat Hahomot (Caderea zidurilor), 5 acte (1925) Appassionata (1935), Preludiu la Beethoven (1940), Ghetto veac XX (1934), Subiect banal (1935), Hilda (1935), Final grotesc (1940), Gablonz magazin universel (1961), Beethoven omul (1964).

Ghetto veac XX, de Ury Benador

(fragment)

"Baruch Landau ar fi socotit nebun pe oricine i-ar fi prorocit in dupa-amiaza aceea intunecata si ploioasa de octombrie 1925 ca peste cinci ani o sa apara in unul dintre cele mai citite cotidiene din Bucuresti urmatoarea stire:

O DISPARITIE SENZATIONALA

De doua zile a disparut cu hi­droavionul pilotat de el insusi cunoscutul financiar israelit Ba­ruch Landau, magnatul trustului „Papyrus”, finantatorul editurii „Maine” si conducator din culise al acelei numeroase parti a con­cetatenilor nostri de confesiune mozaica, neasimilati si neasimi­labili cu interesele si aspiratiile neamului.

Se banuieste o trecere in Rusia sovietica, lucru care, judecand dupa anumite afinitati, ar fi si explicabil.

Inregistram si zvonul unei plecari in Palestina. Ar fi, in sfarsit, un inceput al drumu­lui inapoi catre intaiul Ca­naan.

Intr-un fel sau altul, fuga e pusa in legatura cu situatia Bancii Landau-Popp & Co.

Daca aceasta fuga atavica il scapa pe tristul aventurier de sanctiunile care n-ar fi putut sa intarzie, au ramas inca destule „mari personalitati” financiare si politice – printre care di­versi deputati si ziaristi, al caror somn nu mai poate fi linistit.

Foarte suspect ni se pare ca anumita presa, care se pretinde bine informata, nu sufla un cu­vant, iar redactorii ei te asigu­ra, intre patru ochi, ca e vorba de „una dintre obisnuitele singuratice calatorii nocturne deasupra Marii Negre pentru destinderea nervilor”. Ba un confrate a avut cinismul naiv sa ne vorbeasca de „un probabil refugiu in anonimat intr-un ne­cunoscut catun african”.

In numarul de maine, amanun­te senzationale.

Un asemenea reportaj i s-ar fi parut o gluma de prost gust care in niciun caz nu-l putea privi pe el, „zdreanta melodramatica, adolescentul intarziat pana la treizeci de ani, bovarizand si peergyntizandu-si viata”, cum ii placea sa spuna."

Cartea va fi disponibila din 11 aprilie, pe publisol.ro, in librarii (Carturesti, Librarium, librariile Alexandria, Sedcom Libris Iasi, Libraria Mihai Eminescu, libraria St.O. Iosif, Compania de librarii Bucuresti, Pravalia cu carti Constanta) si in magazine on-line (emag.ro, libris.ro, librex.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, bookzone.ro, bookcity.ro etc).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Adevaratul loc al Botezului Domnului

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Ce trebuie sa faci de Sfantul Ilie, ca sa nu-l superi

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu: Sfaturi pentru vacante si calatorii in siguranta

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Cuibul vulturilor sau “Cuibul lui Dumnezeu”? Stepantsminda, Caucaz

Experti Vacante & Calatorii

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu: Istoria democratizarii ciocolatei

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu

Pune o intrebare