Carti

# julian jackson #caderea frantei #razboi #franta #germania

Unul dintre cele mai dramatice momente ale istoriei, transpus intr-o carte de exceptie - Caderea Frantei, de Julian Jackson

Reputatul istoric Julian Jackson realizeaza portretul fidel al unuia dintre cele mai dramatice momente ale istoriei secolului XX. Considerata, in Al Doilea Razboi Mondial, un bastion inexpugnabil al Aliatilor in confruntarea cu Germania nazista, Franta avea sa cada sub loviturile lui Hitler in numai sase saptamani.

In data de 16 mai 1940, Inaltul Comandament al armatei franceze era convocat de urgenta la Quai d’Orsay. Situatia era deosebit de grava. La numai cinci zile de la declansarea atacului, armata germana strapunsese la Sedan, dar si in alte locuri, liniile de aparare franceze desfasurate de-a lungul raului Meuse. Sunat cu o seara inainte de prim-ministrul Paul Reynaud spre a i se comunica faptul ca Franta era deja invinsa, Winston Churchill se grabeste sa ajunga la Paris, la intalnirea cu liderii politici si militari ai tarii. Ajuns acolo, a fost intampinat cu o atitudine plina de defetism. Panica si disperarea erau omniprezente si se vorbea insistent despre evacuarea capitalei. Churchill l-a intrebat pe Gamelin, comandantul armatei franceze, unde este rezerva strategica, spre a fi aruncata in lupta de aparare. Gamelin a raspuns sec: „Nu exista nicio rezerva strategica”.

„O carte bine scrisa, de impact si foarte usor de citit. Jackson propune o perspectiva plina de acuitate si prospetime, cititorul fiind atras direct in actiune si atmosfera.”

Robert Gildea, Universitatea Oxford

Considerata un bastion inexpugnabil al Aliatilor in confruntarea cu Germania nazista, Franta avea sa cada sub loviturile lui Hitler in numai sase saptamani. Cine se face vinovat pentru acest umilitor esec militar? Si putea fi el evitat?

Profesorul si istoricul Adrian Cioroianu mentioneaza in prefata:

"Cu alte personaje si alte chipuri, vechea rivalitate franco-germana s-a reaprins iarasi in septembrie 1939, ducand la ceea ce autorul acestui volum descrie foarte bine si analizeaza in detaliu – adica episodul numit Caderea Frantei, petrecut cu o viteza surprinzatoare, in iunie 1940. Cum a fost posibil acest episod? In istorie, un efect are intotdeauna mai multe cauze – siasa stau lucrurile si aici. Dar un om anume a jucat un rol esential in caderea Frantei – pentru ca el a vazut in aceasta victorie tocmai razbunarea pentru umilirea Germaniei din 1918. (...) Un caporal relativ firav si cu privirea fixa, care-i ura de moarte pe comunisti (...) spunea ca nu armata Frantei a in frant Germania, ci o oculta mondiala a evreilor. Acest caporal veteran de razboi, in varsta de 30 de ani, a tinut primul lui discurs politic in ziua de 12 septembrie 1919, intr-o berarie müncheneza. Numele lui era Adolf Hitler.”

Cartea este structurata in urmatoarele capitole:

Prefata        Franta versus Germania: povestea unei mari rivalitati strategice  - (Adrian Cioroianu)

Introducere

PARTEA I

POVESTEA

1 │ „Suntem invinsi“

2 │ Aliati incomozi

3 │ Politica infrangerii

4 │ Poporul francez in razboi

PARTEA A II-A:

CAUZE, CONSECINTE SI CONTRAFACTUALITATI

5 │ Cauze si contrafactualitati

6 │ Consecinte

Ghid de lectura suplimentara

Note

Despre autor

JULIAN JACKSON  (n. 1954) este profesor de istorie moderna la Queen Mary, University of  London, fiind unul dintre cei mai mari specialisti in istoria Frantei secolului XX. Studiaza la colegiul Peterhouse al Universitatii Cambridge, unde si-a luat doctoratul in 1982, sub indrumarea profesorului Christopher Andrew. Pana in 2003, a predat la Universitatea Swansea, din Tara Galilor.

Printre cele mai cunoscute carti se numara Franta: anii intunecati 1940–1944 (2001), La Grande Illusion (2009), May 68: Rethinking France’s Last Revolution (2011) si De Gaulle  (2018). De mentionat ca Franta: anii intunecati 1940-1944 si Caderea Frantei. Invazia nazista din 1940 au aparut la prestigioasa editura Oxford University Press.

Cartea va fi disponibila din 25 mai, pe publisol.ro, in librarii si in magazine online.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Top

Cauta-ti perechea