Carti

#Un vinovat aproape perfect #pascal bruckner #lectura #carte

Un vinovat aproape perfect - Pascal Bruckner despre cum se construieste un nou tip de rasism

Scopul eseului “Un vinovat aproape perfect” este de a analiza cum, sub impulsul unei americanizari caricaturale a Europei, lupta de gen si cea de rasa sunt pe cale de a inlocui lupta de clasa, de a alunga meritocratia si de a distruge ideea de umanitate ca unitate. Sa facem din omul alb tapul ispasitor prin excelenta nu inseamna decat sa inlocuim un rasism cu altul; si, intr-un viitor ce se anunta sumbru, cu societati tribale, care-si pazesc cu strasnicie identitatea, prada unui razboi al tuturor contra tuturor.

Caderea Zidului Berlinului a lasat stanga europeana intr-o confuzie totala. Pe campul de batalie al ideilor, progresul, libertatea si universalul au cedat locul unei noi triade importate direct din Statele Unite: genul, identitatea si rasa. Ieri ne luptam in numele proletariatului, al Lumii a Treia si al damnatilor planetei; astazi condamnam omul alb, facandu-l vinovat de colonialism, sclavie si dominarea femeilor. Trei discursuri – neofeminist, antirasist si decolonial – il desemneaza ca fiind dusmanul comun al omenirii. El a devenit noul Satana, cel pe care propria anatomie il face un violator ontologic, culoarea pielii – rasist, iar puterea – exploatator al tuturor „dominatilor“ si „rasizatilor“.

Asa cum ne-a obisnuit in cartile sale de eseuri, Pascal Bruckner da o extraordinara claritate subiectului abordat. Bruckner are darul de a „descurca cea mai complicata incurcatura”, precum cazul Adama Traoré, tanarul francez negru mort intr-un comisariat de politie in 2016, in circumstante deocamdata neelucidate, si manipularile miscarii „Adevar pentru Adama” sau de a denunta „heterorismul” care face furori in ideologia la moda. Scriitorul francez are o cultura politica enciclopedica - bogatia citatelor si calitatea referentilor ii permit sa livreze niste truisme implacabile si infricosatoare. Bruckner da greutate cuvintelor, socand cititorul cu imagini metaforizate, de exemplu cand evoca vicisitudinile Europei: „Timorata si bulimica, Vechea Lume risca sa moara de obezitate, ectoplasma umflandu-i se pe masura ce devine tot mai inconsecventa si negociaza fara sfarsit integrarea de noi membri...” sau cand vorbeste de „«migrantii», acest neologism de care poti trage cum vrei, ca de un cauciuc”.

„Pascal Bruckner demonteaza cu eleganta «fascismul de stanga», venit, in opinia lui, din America si care ataca barbatul alb, heterosexual, occidental. Cu siguranta, Un vinovat aproape perfect va da nastere multor polemici.” – Lire

„Derapajele fenomenului #MeeToo, negarea violurilor din Köln, cenzura din universitati, precum si tabuul legat de comertul oriental cu sclavi sunt cateva dintre subiectele abordate pertinent de acest nou eseu al lui Pascal Bruckner.” – Le Figaro Magazine

„Concluzia acestui stralucit eseu al lui Bruckner este ca white bashing, denigrarea omului alb, trebuie sa inceteze, inainte ca aceasta farsa sa se transforme in tragedie. Pentru ca, la urma urmelor, omul alb nu este decat un om ca oricare altul.” – Edito

Nascut la Paris in 1948, Pascal Bruckner este romancier si eseist, o figura emblematica a intelectualitatii franceze. La Editura Trei au aparut toate romanele sale – Casa ingerilor, Luni de fiere, Hotii de frumusete, Fiul cel bun, Care dintre noi doi l-a nascocit pe celalalt?, Iubirea fata de aproapele, Capcaunii anonimi, Copilul divin, Palatul chelfanelii, Iubito, eu ma micsorez!..., Pazea, se-ntoarce Mos Craciun!, Paria, Un an si o zi, volumele de eseuri – Noua dezordine amoroasa, Fanaticii apocalipsei, Paradoxul iubirii, Casatoria din dragoste, Euforia peretua, Mizeria prosperitatii, Tirania penitentei. Eseu despre masochismul occidental, Intelepciunea banilor, Un rasism imaginar, O scurta eternitate, precum si volumul de teatru Ce doreste domnul?.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Top

Cauta-ti perechea