Carti

#top carti citite #carti citite #tineri #pandemie #lectura

Topul celor mai citite carti pe timp de pandemie

In timpul pandemiei de coronavirus tot mai multi tineri s-au orientat catre lectura, vanzarile de carti crescand enorm in aceasta perioada.

Topul celor mai comandate carti in perioada aceasta este condus de volumele de beletristica Iarta-ma ca te-am iubit (Ela E.H), Pacienta tacuta (Alex Michaelides) si Dragostea in vremea holerei (Gabriel Garcia Marquez).

Romanul lui Garcia Marquez este, de altfel, cartea cu cea mai spactaculoasa crestere, cu 760 exemplare vandute in ultima luna, fata de o medie de 1 exemplar/luna inainte de declansarea pandemiei.

In top a intrat in aceasta perioada si Ciuma (Albert Camus), cu o crestere de 400%.

Top 10 cele mai vandute carti pe Libris.ro, intre 16 martie -16 aprilie

  1.   Iarta-ma ca te-am iubit - Ela E.H.
  2.   Pacienta tacuta - Alex Michaelides
  3.   Dragostea in vremea holerei - Gabriel Garcia Marquez
  4.   Arta manipularii - Kevin Dutton
  5.   Tehnici de citire a chipului - Suada Agachi
  6.   27 de pasi - Tibi Useriu
  7.   Supranatural - Joe Dispenza
  8.   Ciuma - Albert Camus
  9.   Copiii de pe Volga - Guzel Iahina
  10.   Sarutul pictat - Elizabeth Hickey

 

Donatie de 26.700 lei de la Libris.ro, catre Fondul de Urgenta pentru Spitale prin Salvati Copiii

Libris.ro, cea mai mare librarie online din Romania, doneaza 10% din vanzarile din data de 23 aprilie, Ziua Internationala a Cartilor si Drepturilor de Autor, catre Fondul de Urgenta pentru Spitale. Fondurile in valoare de 26.700 lei sunt donate de Libris.ro catre Salvati Copiii Romania, urmand sa fie directionate catre achizitia de echipamente de protectie pentru dotarea Spitalului de Urgenta Petrosani, Hunedoara.

Am decis sa sarbatorim Ziua Cartii printr-o donatie, astfel incat lectura sa salveze vieti, iar fiecare cititor sa fie un erou in lupta cu virusul care ne-a perturbat viata asa cum o stiam. Ne bucuram ca un numar mare de clienti au raspuns demersului nostru si putem astfel sa donam 26.700 lei catre spitalul uneia dintre cele mai afectate zone ale tarii, Hunedoara –Laura Teposu, Director Dezvoltare si co-fondator Libris.ro.

”In aceasta perioada atat de complicata pentru toata lumea, e important sa ai parteneri puternici, pe care te poti baza. Libris.ro e alaturi de Salvati Copiii deja de 6 ani, iar acum ne dovedeste, prin implicarea sa, ca este alaturi de noi, alaturi si de medicii din linia intai pe care vrem sa ii protejam. Le multumim lor si cititorilor, pentru ceea ce fac” –Gabriela Alexandrescu, Presedinte Salvati Copiii Romania.

Prin donatia Libris.ro catre Salvati Copiii, medicii Spitalului de Urgenta Petrosani vor primi materiale de protectie precum masti, halate, salopete, manusi, ochelari de protectie, dezinfectanti si dezinfectante biocide. Ca numar de cazuri, judetul Hunedoara este pe locul 4 in tara, iar ca numar de decese, pe locul 2 (cu 48 de decese), dupa Suceava.

Judetele din care s-au plasat cele mai multe comenzi au fost Bucuresti, Timis, Cluj, Iasi, Brasov.

Crestere de 85% a vanzarilor pe segmentul 18-24 ani, in starea de urgenta

Odata cu decretarea starii de urgenta si recomandarile de distantare sociala, romanii, si in special tinerii, s-au orientat catre achizitia online de carte. Astfel, Libris.ro a inregistrat o crestere de 30% a vanzarilor fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe intervalul de referinta 16 martie -16 aprilie.

Aceasta perioda a adus in online multi cititori noi, pe langa cei care preferau sa faca achizitiile in librariile fizice. Cu siguranta o parte dintre ei vor ramane in online si dupa relaxarea restrictiilor. Sper ca la finalul acestei perioade sa avem in Romania un numar mai mare de oameni care citesc, astfel incat piata de carte sa isi revina rapid. In prezent cresterile din online nu acopera scaderile din offline, librariile fizice generand in mod normal peste 70% din vanzarile anuale de carte. –Laura Teposu, Director dezvoltare si co-fondator Libris.ro.

Cresterea cea mai accentuata a fost pe segmentul 18-24 ani, unde atat traficul, cat si rata de conversie au avut o dinamica pozitiva, ducand la o crestere de 85% a comenzilor plasate.

Orientarea tinerilor catre achizitiile online de carte a dus la cresteri semnificative si in categoriile preferate in special de acest segment de varsta. Astfel, vanzarile de carte Young Adult au crescut cu 110%, in timp ce vanzarile de SF&Fantasy au crescut cu 145%.

Interesul publicului tanar este o surpriza foarte placuta si un semn ca puterea cartilor poate fi folosita la orice varsta pentru combaterea izolarii, extinderea orizontului, pentru calatorii in lumi si timpuri, pentru descoperiri prin intermediul lecturii. In astfel de vremuri, cartile raman un liant intre oameni si o forma de conectare, in ciuda distantarii sociale– adauga Laura Teposu.

Vanzarile de carti pentru copii si cele de jocuri educative au crescut si acestea, pe fondul inchiderii scolilor si gradinitelor, ambele inregistrand vanzari cu 72% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut. Titlurile preferate pentru copii au fost atat din categoria beletristica, dar si din categoria cartilor cu activitati: Pinguinul care voia sa afle mai multe - Jill Tomlinson, Jocuri pentru copii inteligenti. Carte de activitati +3 ani, Dumbrava minunata - Mihail Sadoveanu, Micul Print - Antoine de Saint-Exupery, Jocuri pentru copii inteligenti. Carte de activitati +5 ani. Puzzle-urile si bordgames-urile au dominat alegerile clientilor Libris.ro in ceea ce priveste jocurile.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Cauta-ti perechea