Carti

#leila slimani #tara celorlati #carti

Tara celorlalti, o noua traducere din opera Leilei Slimani

Indragita scriitoare Leïla Slimani, prima autoare marocana recompensata cu Premiul Goncourt, in 2016, revine cu o noua carte in librariile autohtone: editia in limba romana a romanului Tara celorlalti. Cartea a aparut in colectia Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M, in traducerea din limba franceza a lui Daniel Nicolescu.

Tara celorlalti constituie prima parte a unei trilogii si este partial inspirata de viata bunicilor autoarei. La fel ca Amine si Mathilde, bunica alsaciana a Leïlei Slimani si bunicul marocan al acesteia s-au intalnit tot spre finalul unui razboi inainte de a decide sa construiasca un camin pe ruinele acestuia.

„Am vrut nu doar sa spun povestea bunicilor mei, ci am incercat sa transmit fascinatia pe care o simteam cand eram copil, iar bunica mea imi spunea povesti despre razboi si despre cum era sa fii o tanara femeie in Marocul anilor '50. In copilarie, toate acele povesti mi se pareau fascinante si am vrut sa arat asta si cititorilor mei”, a marturisit autoarea la scurt timp dupa publicarea cartii in Franta.

Roman puternic, narat din mai multe perspective, Tara celorlalti da glas unor multiple personaje si ofera cititorului o perspectiva captivanta asupra unei perioade de revolta si emancipare.

Este anul 1944, iar Mathilde se indragosteste de Amin, un marocan sosit sa lupte in armata franceza. Dupa razboi, tanarul cuplu se stabileste in Maroc, incercand sa intemeieze o familie. Insa dezamagirile incep sa se adune precum norii de furtuna: lipsa banilor, rasismul si umilintele erodeaza stabilitatea cuplului. Lasata singura acasa, pentru a creste cei doi copii intr-o lume ale carei reguli nu le intelege, Mathilde isi incalca propriul statut de sotie de fermier si sfideaza sovinismul si codurile sociale ale tarii, oferind servicii medicale populatiei rurale. Punand intrebari mai degraba decat raspunzand la ele, romanul lui Slimani pregateste terenul pentru a urmari generatiile familiei Belhaj in timp ce traverseaza continente si epoci, trecand prin cine stanjenitoare si indiscretii adolescentine fara suflare.

Toate personajele romanului traiesc intr-o tara a celorlalti – in special femeile. Odata cu acest roman ce deschide o ampla saga de familie, Leïla Slimani abordeaza o tematica si un stil total diferite de cele care i-au adus consacrarea.

„Dupa succesul ce a urmat Premiului Goncourt, am vrut sa scriu ceva diferit, am considerat ca este important sa fac ceva care sa ma scoata din confort. M-am gandit ca aceasta idee de trilogie ar fi interesanta, pentru ca, in tinerete, am citit multe romane de tip saga. Mi-a placut ideea ca poti atat urmari un personaj de la nastere pana la moarte, cat si sa observi evolutia unei societati. Pe de alta parte, romanul vine si dintr-o frustrare: crescand in Maroc, am citit atat de multe carti din Marea Britanie, Franta, Rusia si America despre acel spatiu. Aproape de fiecare data, reactia era aceeasi: «Autorii acestia stiu multe despre oamenii din Maroc, dar totusi simt ca nu cunosc destul de bine tara mea». De multe ori, oamenii din lumea occidentala ne reduc la statutul de musulmani. Este foarte important sa avem ocazia sa le spunem: «Da, insa avem o istorie mult mai complicata»”, a declarat Leïla Slimani intr-un interviu pentru o cunoscuta publicatie britanica.

La fel ca si celelalte romane ale Leïlei Slimani, si Tara celorlalti a cunoscutul succesul in strainatate, fiind tradus si recenzat cu succes de catre criticii de la cele mai importante publicatii: „O captivanta explorare a trecutului.“ (The Guardian); „Tara celorlalti, primul tom al unei ample trilogii, al unei saga de familie ce se desfasoara pe fundalul tumultuosului secol XX, se dovedeste a fi o reusita sclipitoare.“ (Le Monde); „In acest nou roman, Leïla Slimani face dovada unui suflu narativ si a unei empatii pe care nu le aratase pana acum.“ (Télérama); „Tara celorlalti este romanul cel mai personal scris de Leïla Slimani pana acum.“ (The New York Times).

Leïla Slimani (n. 1981) este o romanciera si jurnalista franceza de origine marocana. S-a nascut la Rabat si la 17 ani a plecat la Paris, unde s-a specializat in stiinte politice si mass-media studiind la Sciences Po si ESCP Europe. Dupa absolvire, a vrut sa urmeze o cariera in actorie, dar a inceput sa lucreze ca jurnalist pentru revista Jeune Afrique. In 2014 a publicat primul sau roman, In gradina capcaunului, urmat de thrillerul psihologic Cantec lin, care a devenit rapid bestseller, cu peste 80 000 de exemplare tiparite in primele trei luni de la aparitie. In 2016, romanul Cantec lin a fost distins cu Prix Goncourt si a fost nominalizat la Prix Renaudot, Prix Femina, Prix de Flore si Prix Interallié. Tara celorlalti (2021) constituie prima parte a unei saga de familie de inspiratie autobiografica. Toate romanele autoarei au fost publicate in colectia Anansi. World Fiction. In ultimii ani, Leïla Slimani este cunoscuta si pentru cariera sa diplomatica: in 2017, Emmanuel Macron i-a propus scriitoarei functia de ministru al culturii, insa autoarea a refuzat. A devenit, insa, reprezentantul personal al presedintelui pentru promovarea culturii si limbii franceze. In 2018, revista Vanity Fair din Franta a inclus-o pe Leïla Slimani pe locul doi pe lista anuala a celor mai influenti oameni.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Top

Cauta-ti perechea