Carti

#crime nordic #roman nordic #stanca spanzuratului #romane #lectura

Stanca spanzuratului - cea mai recenta carte a reginei crime-ului nordic

Celebra autoare islandeza Yrsa Sigurdardóttir revine in colectia Fiction Connection Crime cu volumul al patrulea din seria Freyja si Huldar – Stanca spanzuratului.

In aceasta serie, ”regina crime-ului nordic", cum a fost numita de critica literara, dezvolta romanele in jurul unor probleme de actualitate, care afecteaza cele mai vulnerabile persoane: copiii si femeile. Daca in Mostenirea vorbeste despre problema adoptiilor, in Rafuiala trateaza pedofilia, in Iertarea prezinta complicatiile bullyingului, in cea mai recenta carte – Stanca spanzuratului – se concentreaza asupra invadarii intimitatii, a violentei domestice si a exploatarii femeilor pe dark web.

„Sigurdardóttir este o scriitoare admirabila, ca intotdeauna.” – Sunday Times.

Pe un camp de lava golas si brazdat de langa Reykjavik se afla Stanca Spanzuratului. Candva locul unde aveau loc executiile, acum a devenit atractie turistica. Pana intr-o dimineata, cand acolo este gasit un barbat spanzurat… Cuiul batut in piept dovedeste ca nu a fost sinucidere. Insa cand politia ajunge in apartamentul lui, da peste un nou puzzle: un baietel de patru ani. Nu pare sa aiba nicio legatura cu victima, parintii sunt de negasit, iar desenele pe care le face arata ca a asistat la ceva cumplit. Pe masura ce detectivul Huldar il urmareste pe ucigas, iar asistenta sociala Freyja ii cauta pe parintii baiatului, se dezvaluie si intriga: o poveste incarcata de violenta, nedreptate si razbunare.

„Noptile islandeze lungi si intunecate devin cat se poate de amenintatoare in thrillerele Yrsei Sigurdardóttir”. – Financial Times.

Poate cel mai mare impact in Stanca spanzuratului este dat de ideile sugerate, nu dezvaluite fatis: ideea de sacrificiu si familie; legatura dintre parinti si copii, care ii determina pe primii sa faca totul pentru a-i proteja sau a-i razbuna pe cei mici.

„Scriitura Yrsei Sigurdardóttir este ferma de la inceput pana la sfarsit in Stanca Spanzuratului, confirmandu-i titlul de regina a genului crime.” – Stavangeraftenblad, Norvegia.

Stilul Yrsei Sigurdardóttir nu se dezminte nici in acest volum, povestea este intunecata, dar foarte captivanta si tulburatoare, incredibil de bine scrisa si plina de rasturnari de situatie. Iti creeaza dorinta arzatoare de a da pagina dupa pagina, pentru a descoperi legatura dintre baiat si barbatul ucis. Detaliile mici, usor de trecut cu vederea, sunt tesute inteligent intr-un final neasteptat si emotionant.

„Stanca Spanzuratului este un roman politist bine scris si bine gandit, dar, in acelasi timp, si o judecata spirituala despre modul cum sunt tratate problemele importante in zilele noastre.” – Morgunbladid, Islanda.

Yrsa Sigurdardóttir, nascuta la Reykjavík in 1963, a debutat in literatura politista in 2005, cu Ultimul ritual, romanul ce deschide celebra serie care o are ca protagonista pe avocata Thóra Gudmundsdóttir. Suflete damnate, al doilea volum din serie, a fost nominalizat la Shamus Award in 2010. In 2011, Imi amintesc de tine a primit Icelandic Crime Fiction Award, iar in 2015 Tacerea marii a castigat Premiul Petrona pentru cel mai bun roman politist scandinav. Cartile Yrsei Sigurdardóttir au fost traduse in peste 30 de limbi.

De aceeasi autoare, la Editura Trei au mai aparut: Suflete damnate, Zile intunecate, Cenusa si pulbere, Imi amintesc de tine, Renegatii, precum si primele trei volume din seria Freyja si Huldar: Mostenirea, Rafuiala si Iertarea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Top

Cauta-ti perechea