Carti

#depravatul din gogani alte 52 de ciudatenii #depravatul din gogani #carusel #doina rusti

Sa citim cu Doina Rusti la Carturesti Carusel! Regulile nescrise ale destrabalarii cotidiene in volumul de povestiri „Depravatul din Gorgani: alte 52 de ciudatenii”

Joi, 16 martie, incepand cu ora 19:00, la Carturesti Carusel Bucuresti (Lipscani 55), va avea loc un prim eveniment, dedicat volumului Depravatul din Gorgani.

Este o intalnire cu publicul si o petrecere cu lectura. Oricine vrea este invitat sa citeasca un minut din Depravatul din Gorgani.

  • Alaturi de Doina Rusti se vor afla Alida Mocanu, Claudiu Turcitu si Adrian Furtuna.
  • Autografe, fotografii si discutii particulare.
  • Totul se intampla sub deviza vii cand vrei, stai cat poti!

Volumul „Depravatul din Gorgani: alte 52 de ciudatenii” cuprinde povestiri dintr-o lume halucinanta, cu o geografie insolita,  pe care Doina Rusti a plasat-o in secolul al 18-lea, dand nastere unui adevarat fanariot-cult in literatura de azi.

Continuare a  Ciudateniilor amoroase din Bucurestiul fanariot, cartea aduce alte intamplari despre excese, pasiuni devastatoare si despre consecintele dorintelor fara cenzura.

Volumul porneste de la personajul sugerat in titlu, un libertin, care lasa mostenire cartea despre regurile nestiute ale desfraului. Este vorba despre 17 reguli, fiecare continand cateva povestiri tematice.

“Fiecare povestire porneste de la faptele stiute si duce  la cele intamplate in teritoriile tenebroase, acolo unde incepe depravarea.” (Doina Rusti)

Povestirile sunt insotite de ilustratii.

„Curand s-au raspandit zvonuri despre dezmatul de la Gorgani, iar prin oras au aparut femeile, care erau - cum sa va spun? - ca niste dovezi din cenusa, ca niste bijuterii scapate dintr-un incendiu. Nu conta deloc starea lor sociala, moralitatea ori alte rahaturi luate in seama de analisti. Femeile astea - se vedea de departe ca aveau o experienta comuna. Pareau renascute, intarite cu cine stie ce elixir. Pana si vesmintele erau altfel, scoase in fata prin cate un detaliu neasteptat, un nasture de argint, o plasa de perle cazuta cu eleganta pe o ureche, un ciorap iesit in inele si valuri de sub salvari.

Toate astea le observase Eleni si le notase cu grija pe marginea unei carti, una dintre acele cartoaie cu poze frumoase, scrisa intr-o limba necunoscuta. Noroc cu Eleni, care se indurase sa-i dea valoare, altfel nimeni n-ar fi intarziat pe o carte ca aia.

Urmarind faptele, ajunsese sa creada ca Depravatul de la Gorgani le facea ceva acelor femei, poate le dadea otravuri ori elixire, le adauga in sange un demon ori o stafie, un duh al unei lumi inaccesibile prostimii de rand. Femei neinsemnate, slujnice constiincioase, coconite maritate cu demnitate, mame blande, care nu iesisera noaptea pe strada in viata lor, fetiscane nesarutate, chiar coconeturi batrane, preotese cu mila intiparita pe fata, carciumarese nerusinate, blidarese din golanimea orasului, in sfarsit, pana la urma orice femeie ajunsa in casa Depravatului din Gorgani - devenea marca inregistrata" (Doina Rusti – Depravatul din Gorgani: alte 52 de ciudatenii, ed. LITERA, 2023)

„Doar ochiul introspectiv al autoarei si talentul sau scriitoricesc fac ca bucati de hartie ingalbenita de trecerea timpului sa fie capabile sa transpuna chipuri si vesminte, moravuri si bizarerii amoroase din peisajul bucurestean fanariot.” - Claudiu Turcitu

„Iubiri imposibile, scrise cu talentu-i binecunoscut, ridica perdeaua de pe o lume surprinzatoare.” - Eugen Negrici

DOINA RUSTI, prozatoare de referinta, cu certa contributie  atat in neogotic, cat si in in realismul psihologic, apreciata pentru originalitate si eruditie epica, a scris trilogia fanariota, (Homeric, Mata Vinerii, si Manuscrisul fanariot) si romane cu miza sociala puternica: Fantoma din moara, Lizoanca, Logodnica etc.

Cel mai recent roman al sau este Paturi oculte (2020), urmat de doua volume de povestiri: Ciudatenii amoroase din Bucurestiul fanariot si Depravatul din Gorgani: alte 52 de ciudatenii.

Traduse in numeroase limbi, inclusiv in chineza, scrierile sale s-au bucurat de exegeze si de recenzii laudative in publicatii internationale. Printre altele, a primit Premiul pentru Proza al Uniunii Scriitorilor din Romania/2008 si Premiul Ion Creanga, al Academiei Romane/2009.

Doina Rusti coordoneaza colectia Biblioteca de Proza Contemporana, la Editura Litera, este scenarista si tine cursuri de scriere creativa la Universitatea din Bucuresti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Top

Cauta-ti perechea