Carti

#observator cultural # bogdan cosa #ruxandra novac #observator

Ruxandra Novac si Bogdan Cosa, printre autorii laureati ai Premiilor Observator cultural 2021

Ruxandra Novac si Bogdan Cosa se numara printre laureatii celei de-a XV-a editii a Galei Premiilor Observator cultural, apreciate drept unele dintre cele mai prestigioase distinctii culturale din Romania. Gala Premiilor Observator Cultural s-a desfasurat intr-o sesiune live, care a fost urmarita pe 25 noiembrie a.c. de mii de oameni pe pagina de Facebook a revistei. S-au acordat premii pentru carti ale autorilor romani, aparute in 2020.

Ruxandra Novac a obtinut doua premii, la categoriile POEZIE si OBSERVATOR UNIVERSITAS, pentru volumul Alwarda publicat de Editura Pandora M in cadrul colectiei ANANSI. World Fiction. Premiul OBSERVATOR UNIVERSITAS a fost acordat de un juriu alcatuit din studenti din mai multe centre universitare din intreaga tara.

Premiul pentru categoria PROZA a fost castigat de scriitorul Bogdan Cosa pentru romanul Cat de aproape sunt ploile reci, publicat de Editura Trei in cadrul seriei Autori Romani.

Juriul acestei editii a fost alcatuit din Bogdan Cretu, Cezar Gheorghe, Adrian Lacatus, Doina Ioanid, Iulia Popovici, Alina Purcaru si Carmen Musat (presedinta juriului).

Ruxandra Novac (n. 1980, la Fagaras). Considerata astazi unul dintre varfurile de lance ale gruparii „Fracturi", care a dominat productia literara a anilor 2000, Ruxandra Novac a inceput sa scrie poezii in perioada liceului. A debutat public la Cenaclul „Interval" din Brasov, in 1997. Ruxandra Novac a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti si a debutat in volum cu ecograffiti. poeme pedagogice. steaguri pe turnuri (Editura Vinea, 2003; editia a II-a, 2005). Textele ei au fost incluse in diferite antologii din Romania si din strainatate – Generatia 2000, Poezia antiutopica, Instruktia dlea pobega (Moldova), The Vanishing Point that Whistles (SUA), No longer Poetry (UK). Alwarda este prima sa carte scrisa dupa o lunga perioada de „tacere".

Bogdan Cosa s-a nascut pe 24 ianuarie 1989 la Codlea. A absolvit Facultatea de Litere a Universitatii Transilvania din Brasov, apoi a urmat studiile masterale in Teoria literaturii si Literatura Comparata la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti. In 2011 a publicat Poker, primul roman al trilogiei cu acelasi titlu, in urma castigarii Premiului pentru Debut al Editurii Cartea Romaneasca, editia 2010. In 2013 i-au aparut la aceeasi editura volumul de poezii O forma de adapost primara si a doua parte a trilogiei, Poker. Black Glass; in cadrul Galei Tinerilor Scriitori, editia a IV-a, romanul i-a adus premiul „Tanarul Prozator al anului 2013". Ultraviolenta, ultimul volum al trilogiei sale a aparut in 2017 la Editura Polirom. A primit bursa de creatie a revistei Observator cultural, Jean-Jacques Rousseau Fellowship (Akademie Schloss Solitude) si H.C. Artmann Stipendium (Literaturhaus Salzburg), si a beneficiat de programele de rezidente pentru scriitori oferite de Akademie Schloss Solitude, Literaturhaus Salzburg, International Writers and Translators’ Centre of Rhodes, Hessischer Literaturrat, Pécsi Íróprogram, FILIT si Fundatia pentru Poezie „Mircea Dinescu". Anul acesta a publicat la Editura Pandora M prima sa carte pentru copii – Ziua in care Adam a devenit baiat bun.

”Din acid. De-a lungul fluviilor. Din poluare. Din chihlimbare si din africa. Din cumin si chimia lui ascunsa. Din senzori striviti. Din alunecare. Din lumina solara bruiata, de-a lungul fluviilor. Din melasa. Din substante. Din vegetatie. Din alwarda, floarea de la marginea prapastiei. Din ritm. Din backseats. Din stele, care sunt lichide. Din gari, sparte in oja noptii. Din alunecare. Din iradiere. Din deficiente. Din neon. Din intoxicare. Din repliere. Din cantece elastice, pentru ca e o membrana elastica de fapt, curbata in plex de sunet. Din globuri statice, orbitoare. Din curaçao prelins pe mana. Din siguranta. Din siguranta, care nu exista.” fragment din volumul Alwarda.

”Pentru Dana, care iubea ziua de duminica, cea mai frumoasa duminica era cea in care se dadea ceasul inapoi. Intunericul, care se impingea in paraiele de pe valea Bistricioarei putin dupa ce incepea scoala, o rupea in doua si anunta diminetile inghetate, care o faceau pe mama Aurelia sa tataie cand trecea pe langa sopron, gandindu-se la iarna din care nu avea sa mai iasa, pentru ca Nica, apoi Nae, Nutu, nu vazusera cum trebuie de lemne. Nici cartofi n-avea indeajuns, nici fan, nici otava; vaca era slaba si avea sa ramana curand fara lapte. Pretul carnii vii era mai jos ca niciodata; mai simplu ar fi fost sa-i dea un baros in cap si sa o taraie in pisalau.” fragment din romanul Cat de aproape sunt ploile reci.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Top

Cauta-ti perechea