Carti

#carte istorie #istorie #ion antonescu

Procesul marii tradari nationale: Maresalul Ion Antonescu in fata istoriei, o carte care trebuie sa se regaseasca in orice biblioteca

Editura Publisol continua seria lansarilor istorice cu cartea „Procesul marii tradari nationale: Maresalul Ion Antonescu in fata istoriei”. Structurata in trei volume, cartea reuneste, prin grija profesorului Marcel-Dumitru Ciuca, cele mai importante documente din timpul anchetei si a procesului maresalului Ion Antonescu. Documente nu au fost editate, ci sunt prezentate integral, pastrand grafia si modul de exprimare al persoanelor implicate in ancheta si actul de justitie. Pentru cei care s-au intrebat daca maresalul Ion Antonescu si-a servit sau nu patria si cat de pertinente au fost motivele care au condus la condamnarea sa, cartea de fata i-ar putea ajuta sa-si formeze propria opinie.

Biografia lui Ion Antonescu este inca departe de a fi complet cunoscuta. Odata cu arestarea Maresalului, la 23 august 1944, a inceput numaratoarea inversa a ultimilor doi ani din viata sa, petrecuti in detentie. Judecat de Tribunalul Poporului din Bucuresti intre 6 si 17 mai 1946 si condamnat la moarte, Maresalul isi da ultima suflare sub tirul plutonului de executie la inchisoarea Jilava, pe 1 iunie.

Volumele de fata, alcatuite cu truda de istoricul Marcel-Dumitru Ciuca, redau, cu ajutorul documentelor oficiale si inregistrarilor audio, perioada de dinainte de inceperea procesului, desfasurarea acestuia si zilele care au urmat condamnarii, pana la executie.

Primul dintre cele trei volume contine interogatoriile la care au fost supusi Maresalul si ceilalti arestati de catre anchetatori inainte de inceperea procesului public, in aprilie 1946, depozitiile altor martori, rechizitoriile acuzatorilor publici.

Astfel se creioneaza activitatea Maresalului dinainte de a ajunge Conducatorul Statului, relatiile sale cu Miscarea Legionara, cu regele Carol al II-lea, relatiile romano-germane si intalnirile cu Hitler si Ribbentrop, situatia internationala a Romaniei inaintea si in timpul razboiului, dar sunt prezente si subiecte controversate, precum armistitiul si iesirea Romaniei din razboi.

Urmatoarele doua volume reconstituie procesul. Textele sunt complete deoarece interogatoriile luate lui Ion Antonescu, Mihai Antonescu, Eugen Cristescu,  depozitiile martorilor – Iuliu Maniu, Gheorghe si Dinu Bratianu, precum si rechizitoriul acuzatorului public Dumitru Saracu au fost transcrise dupa inregistrarile audio.

Astfel sunt redate exact atitudinea pe care au avut-o, starea de tensiune in care se aflau participantii la proces, incoerenta, balbaielile si dezacordurile gramaticale, inclusiv rezumarea atat inexacta dictata de presedintele tribunalului, incat acesta era corectat de cel in cauza.

Tot aici sunt incluse textele integrale ale hotararilor la cele doua recursuri facute de acuzati, rapoartele diplomatice ale reprezentantului SUA la Bucuresti, consemnarea arestarii Maresalului, propriile lui insemnari precum si documente privind executia sa.

„Documentele cuprinse in aceasta lucrare se publica dupa originale, nu dupa alte editii. De altfel, nici unul dintre ele nu a mai fost integral cuprins in lucrari de amploare, cu exceptia catorva care au mai vazut lumina tiparului in reviste sau in presa, fiind ca fi pierdute in paginile acestora. O situatie speciala au documentele pe care le-am transcris dupa inregistrari audio (placi) realizate in timpul procesului (pe care le-am aratat la inceputul lucrarii). Transcrierea placilor a cerut o munca extrem de grea, deoarece inregistrarile sunt destul de proaste, in unele locuri nu se intelege ceea ce se spune, iar cand spiritele se infierbanta si intra in disputa doua trei persoane in acelasi timp, este foarte greu de inteles ceea ce spune fiecare dintre ele”, scria coordonatorul Marcel-Dumitru Ciuca.

In urma acestei lecturi, cititorul isi va putea forma o parere cu privire la actele de guvernare ale Maresalului, daca acesta si-a servit sau nu patria, daca existau temeiuri de a fi condamnat si daca judecata a fost dreapta.

Primul volum din seria celor trei, „Procesul marii tradari nationale: Maresalul Ion Antonescu in fata istoriei” este disponibil pe site-ul editurii publisol.ro, in librarii si in magazine online. Volumul 2 va aparea pe piata in decursul acestei luni, urmand ca volumul trei apara la finalul lunii noiembrie. Pret volum: 39,90 lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Top

Cauta-ti perechea