Carti

# dotare librarii #elevi cu acces limitat la lectura # acces limitat la lectura # donatii carti #lectura

Peste 11.000 de carti donate pentru elevii cu acces limitat la lectura

 

Libris doneaza pentru al patrulea an consecutiv carti pentru elevi din toata tara in cadrul proiectului CarteTeca. Peste 11.000 de volume vor deveni disponibile celor 33.116 de copii din cele 53 de unitati de invatamant castigatoare. In total, in cei patru ani de CarteTeca, Libris a donat carti in valoare de peste 658.000 lei.

In doar doua saptamani, 460 de institutii, din fiecare judet al tarii, s-au inscris in cea de-a patra editie a CarteTeca, concurs national lansat de Libris si sprijinit de Salvati Copiii, prin care unitati de invatamant din toata tara castiga carti pentru biblioteca proprie. Fondul de carte alocat acestei editii este in valoare de 280.000 de lei si este destinat dotarii a 53 de biblioteci scolare.

CarteTeca se adreseaza atat scolilor care dispun de o biblioteca, unde se va imbogati stocul de carte cu titluri actuale, dar si celor care nu au inca una functionala.

Judetele cu cele mai multe proiecte inscrise sunt: Iasi (33), Galati (29) si Brasov (26),

“CarteTeca este un proiect necesar si o investitie pe termen lung pe care Libris o face in educatia si viitorul a sute de mii de copii din toata tara. Cartile deschid lumi, incurajeaza imaginatia si spiritul creativ, si reprezinta una dintre cele mai bune modalitati de invatare. Ma bucur ca exista un interes tot mai mare pentru acest proiect, ca putem sprijini si inspira prin lectura”, a precizat Laura Teposu, CEO Libris.

Castigatorii editiei

Inscrierea in concurs a putut fi facuta de un cadru didactic, de personalul auxiliar (didactic si nedidactic) sau de un reprezentant al Asociatiei de Parinti. In evaluarea aplicatiilor s-a tinut cont de numarul de elevi inscrisi in unitatea de invatamant beneficiara, de fondul de carte prezent al bibliotecii, de frecventa si volumul cu care se imprumuta carti. De asemenea, un punct foarte important in evaluarea aplicatiilor il reprezinta planul de activitati prin care este incurajata si stimulata lectura. Lista celor 45 de castigatori alesi de juriu este disponibila pe https://www.libris.ro/carteteca/castigatorii, iar lista castigatorilor alesi prin votul publicului pe https://www.libris.ro/carteteca/participantiVotulPublicului.

„Si anul acesta procesul de selectie a inscrierilor a fost unul dificil, cu tristete si bucurie. Tristete pentru ca am realizat o data in plus dimensiunea nevoii de carte noua din bibliotecile scolare, unde fondul de carte nu exista sau are nevoie de o improspatare urgenta. Dar si bucurie, pentru ca am vazut implicarea din partea cadrelor didactice, care au scris proiecte foarte interesante de incurajare a lecturii si au depus eforturi pentru a atrage cat mai multe voturi din partea publicului” – adauga Laura Teposu.

Nevoia de carte, la un nivel ridicat:”Avem nevoie de carti! Avem nevoie de o lume imaginara macar cateva ore pentru ca uneori realitatea acestor copii bate filmul!”

Volumele donate de Libris bibliotecile scolilor castigatoare sunt noi, actuale si atractive, titluri celebre si interesante, povesti cu care copiii si adolescentii empatizeaza si pe care doresc sa le descopere dincolo de lecturile din programa scolara. Analiza inscrierilor, realizata de echipa Libris.ro in perioada 1-15 noiembrie, arata ca dimensiunea nevoii de carte este la cel mai inalt nivel.

Dintre toate proiectele inscrise, 117 reprezinta unitati de invatamant unde numarul cartilor din biblioteca scolara este sub 100 de volume, iar in 98 dintre scolile inscrise in proiect  (21%) nu exista biblioteca.

In majoritatea cazurilor unde exista, fondul de carte este invechit, avand chiar zeci de ani de cand nu a mai primit nicio carte noua. Mai mult, 70% dintre aplicantii care au biblioteca nu au fonduri pentru carti noi.

Nevoia identificata vizeaza inclusiv cartile din bibliografia scolara, care nu se regasesc in bibliotecile institutiilor si sunt prin urmare complet inaccesibile copiilor cu o situatie materiala care nu permite achizitia lor. De asemenea, in multe situatii, profesorii scolii fac voluntariat la biblioteca, pentru ca postul de bibliotecar nu este alocat.

“In mod evident exista un decalaj urias in ceea ce priveste accesul copiilor la educatia prin lectura. In aceasta editie a CarteTeca s-au inscris scoli din absolut toate judetele tarii, iar proiectele lor surprind aceeasi situatie: cartile nu exista, sau daca exista, sunt extrem de vechi si intr-o stare deplorabila. Vorbim deopotriva despre scoli de la sat sau oras, din comunitati vorbitoare de limba romana sau alta decat romana, de scoli care au copii la Olimpiade, dar si copii cu risc de abandon scolar, de scoli generale, licee, cu diferite profile, de la teoretic, la arte, sportiv, tehnologic si vocational, dar si scoli pentru copii cu nevoi speciale”- mai spune Laura Teposu.

“Orice reforma sociala trebuie sa inceapa cu accesul la educatie, daca ea e facuta cu responsabilitate. De aceea cartea este atat de importanta, pentru ca prin intermediul lecturii, copiii dobandesc nu doar cunoastere despre lumea in care traiesc, dar si puterea de a intelege si de a-si depasi vulnerabilitatile. Bibliotecile au fost mereu locuri esentiale ale comunitatii, un spatiu in care cartea devine un bun social de care beneficiem cu totii” -a spus Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Titlurile pe care urmeaza sa le ofere Libris sunt alese de reprezentantii celor 53 de unitati de invatamant castigatoare. In topul celor mai dorite titluri de catre aplicanti, se numara Matilda de Roald Dahl, Minunea de R.J. Palacio, Harry Potter de J. K. Rowling si Jurnalul unui pusti de Jeff Kinney.

Bugetul proiectului CarteTeca din acest an este sustinut din fonduri provenite din trei surse: fonduri asigurate din profitul Libris, fonduri din donatiile clientilor de pe Libris.ro in cadrul parteneriatului cu Salvati Copiii Romania, si donatie a companiei brasovene Qualis.

In total, cele 4 editii ale proiectului CarteTeca cumuleaza peste 658.000 lei, suma folosita in beneficiul a 202 unitati de invatamant si a peste 100.000 de elevi din toata tara. Peste 14.700 de carti au fost donate in primele trei editii. In editia 2022, peste 11.000 volume vor ajunge in institutiile castigatoare pana la finalul anului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Top

Cauta-ti perechea