Carti

#Istoriei caderii regimurilor comuniste #Stelian Tanase #lectura #carti

Istoriei caderii regimurilor comuniste, de Stelian Tanase - o cronica a evenimentelor din 1989 care au dus la eliberarea Europei Centrale si de Est de sub dominatia sovietica

Istoria caderii regimurilor comuniste este o cronica a evenimentelor din 1989 care au dus la eliberarea Europei Centrale si de Est de sub dominatia sovietica. Mai mult decat atat, este o fresca a unei epoci intregi aflate sub semnul Razboiului Rece, al Cortinei de Fier si al Zidului de la Berlin. Dar este tot atat de bine si un manual de instructiuni pentru intelegerea prezentului: Cum evadam din gulag? Cum scapam de serviciile secrete care controleaza vietile oamenilor? Cum sunt inlaturati dictatorii obsedati de propria lor putere? Pe scurt, cum se poate iesi dintr-un regim totalitar?

Aceasta carte apare in vreme de razboi. Rusia lui Vladimir Putin a invadat Ucraina, proband ca demonii comunismului nu au dispa­rut. Moscova a inceput o noua campanie impotriva democratiei si libertatii. Experienta de cosmar prin care trec astazi milioane de victime ale armatei ruse le-a readus la suprafata pe cele similare din memoria colectiva a romanilor, polonezilor, cehilor de la finele celui de-Al Doilea Razboi Mondial. A spus-o presedintele SUA, George Bush, la Bucuresti: "Voi stiti ce inseamna raul!".

Stelian Tanase pune pe masa informatiile necesare, dar nu le intepreteaza. Politologul redevine istoric. Aceasta modestie este un lux pe care nu si-l pot permite decat cei care azi se afla inauntrul datelor istorice…

Ioan Buduca

Istoria caderii regimurilor comuniste arata de ce, cum si datori­ta caror oameni se prabuseste un regim totalitar. Este cronica evolutiilor politice si sociale care au dus la anul miracolului – 1989. Asa cum reiese din cartea de fata, raul are un sfarsit. Daca stim acest lucru, nu ne va mai fi frica si raul se va termina. Aceasta carte nu poate lipsi din nicio biblioteca – fireste, pentru cine vrea sa afle adevarul despre lumea in care traieste.

Lavinia Betea mentioneaza in cuvantul inainte:

In multimea scrierilor despre comunism si a numerosilor autori care abordeaza teme majore ale contemporaneitatii, Stelian Tanase este o prezenta de o prodigiozitate si acribie aparte. Eu nu cunosc pe un altul care, in ultimii 30 de ani, sa fi depus mai mult efort prin cercetarea de arhiva si intervievarea de martori implicati. Expert al gnozei comuniste si contestatar al acesteia din insesi anii omnipotentei sale in estul "cortinei de fier", s-a proiectat frenetic, dupa caderea regimului, in exceptionalitatea unor fapte care-au marcat schimbarea... Sa citim, asadar, cu luare aminte aceasta carte capitala si pentru intelegerea "enigmelor" lui decembrie 1989 din Romania. Dand, totodata, crezare concluziei sale: "Stafia comunismului, despre care vorbea Marx in secolul trecut ca ar bantui Europa, s-a dus si nu va reveni niciodata".

 

Cartea este structurata in urmatoarele capitole:

Cuvant Inainte, de Lavinia Betea

Capitolul I: Ruleta ruseasca

Capitolul II: Criza poloneza

Capitolul III: Balcanii

Capitolul IV: Factorul Gorbaciov

Capitolul V: 1989, anul miracolului

Capitolul VI: Despartirea de trecut

Capitolul VII: Peisaj dupa batalie

Capitolul VIII: Ultimul puci

Index:  Personalitati care au marcat evenimentele istorice din carte

Cine este Stelian Tanase

STELIAN TANASE s-a nascut la 17 februarie 1952, la Bucuresti. A absolvit Facultatea de Filosofie-Istorie din cadrul Universitatii din Bucuresti, unde a obtinut, in 1996, titlul de doctor in sociologie. Din 1995, este profesor la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti. Redactor-sef, in 1990, al revistei 22; fondator si redactor-sef al publicatiei de stiinte politice Sfera politicii. In perioada 2014–2015, a fost presedinte-director general al TVR.

Scrieri

Studii si eseuri: Socuri si crize (1993); Ora oficiala de iarna. Jurnal 1986–1990 (1996); Sfidarea memoriei. Dialoguri cu Al. Paleologu (1996); Revolutia ca esec (1996); Anatomia mistificarii. Procesul Noica–Pillat (1997); Elite si societate. Guvernarea Gheorghiu - Dej (1948–1965) (1998); LA vs NY. Jurnal american (1998); Acasa se vorbeste in soapta. Dosar & jurnal din anii tarzii ai dictaturii (2002); Zei si semizei la inceput de secol (2004); Avangarda romaneasca in Arhivele Sigurantei (2008); Panait Istrati. Dosar de Siguranta (2008); Cioran si Securitatea (2010); Dinastia (impreuna cu Elena Vijulie) (2017); Conversatii cu Regele Mihai (2018).

Nonfictiune: Repertoarul amorului. 69 de povesti de dragoste din istoria lumii (2019).

Beletristica: Luxul melancoliei (1982); Corpuri de iluminat (1990); Playback (1995); Maestro (2008); Dracul si mumia (2010); Moartea unui dansator de tango (2011); Nocturna cu vampir. Opus 1 (2017); Marele incendiator. Cronica unui fapt divers (2019).

Cartea va fi disponibila din 25 mai, pe publisol.ro, in librarii si in magazine online. Pret: 79,90 lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Top

Cauta-ti perechea