Carti

#Nicolas d’Estienne d’Orves #Eiffel de Nicolas d’Estienne d’Orves #eiffel #lectura #carti

Eiffel - un omagiu adus celui care a construit cel mai emblematic monument din lume

Paris, 1886. Obsedat de turnul „sau“ de metal, inalt de 300 de metri, pe care s-a ambitionat sa il ridice in mijlocul parcului Champ de Mars, Gustave Eiffel lucreaza zi si noapte in atelierele lui. Expozitia universala merita din plin acest pariu, iar Franta are nevoie sa-si recapete increderea in puterea sa. Sa fie acesta singurul motiv care il face pe asa-numitul „magician al fierului“ sa-si rescrie intruna schitele pentru a gasi forma perfecta? De cand a lansat acea idee nebuneasca, inginerul pare posedat. Cea care ii apare neincetat in fata ochilor este Adrienne, iubirea sa pierduta si regasita, cu arcuirea minunata a spatelui ei, dinspre ceafa pana la talie. Brusc, Gustave are o revelatie: linia ce leaga baza de varful turnului nu trebuie sa fie dreapta, ci curbata, intrupata, vie. De acum inainte, viata lui Gustave se va invarti doar in jurul unei litere, A mare, litera turnului sau, avantandu-se spre cerul Parisului, gata sa-l strapunga si sa-l cucereasca…

 

Alternand capitole intre doua planuri temporale, “Eiffel” de Nicolas d’Estienne d’Orves, aparuta la Editura Trei, este plina de informatii interesante si anecdote legate de constructia monumentului simbol al Frantei. Ni se reveleaza in acest roman personalitatea inginerului Gustave Eiffel, dar si cautarea perfectiunii in opera sa. Pagina cu pagina, ii descoperim viata, studiile, dorinta de a uimi o mama mereu nemultumita, dar si dragostea care l-a inspirat sa proiecteze acest monument emblematic.

Aflam ca inainte de a se angaja in constructia acestui turn pentru Expozitia Universala din 1889 de la Paris, Gustave Eiffel proiectase cadrul Statuii Libertatii din New York si podul feroviar din Bordeaux. Era un geniu, un dependent de munca, dar mai ales un vizionar. Eiffel este o poveste alerta, un amestec de biografie si fictiune, care ne poarta direct in atelierele lui Gustave, in culisele meserii sale de inginer, dar si in Parisul secolului al XIX-lea, unde descoperim circumstantele constructiei acestui turn; o calatorie intr-o perioada definitorie a Parisului. 

„Nicolas d’Estienne d’Orves, acest scriitor iremediabil indragostit de Paris, al carui spirit il surprinde atat de bine, a realizat o uluitoare transpunere in roman a filmului-eveniment Eiffel, ce a adus laolalta o echipa exceptionala de actori si scenaristi. Cu un stil elegant si captivant, marca a scrisului sau, arunca o lumina proaspata si profund romantica asupra vietii celebrului arhitect-inginer. O viziune care ne va face sa privim altfel Turnul Eiffel, simbolul prin excelenta al Parisului si al maretiei Frantei.“ - Furet du Nord.

Nascut in 1974, Nicolas d’Estienne d’Orves este un scriitor si jurnalist francez.

A studiat la Sorbona, iar in prezent este critic muzical la Figaro, jurnalist cultural la Figaro Magazine, cronicar cultural la Spectacle du Monde si cronicar muzical la Classica. Este autorul mai multor povestiri, eseuri si romane, printre care Othon ou l'Aurore immobile (Premiul Roger-Nimier, 2002), Les Orphelins du Mal (cu vanzari record si tradus in 13 limbi), Dictionnaire amoureux de Paris si Les Fidélités successives (Premiul Cazes, 2012).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Top

Cauta-ti perechea