Carti

#biblioteca judeteana octavian goga #evenimentul Leonida Neamtu is back in town #leonida neamtu #cluj

Editura Publisol organizeaza pe 10 mai, ora 13:00, in foaierul Bibliotecii Judetene „Octavian Goga”, din Cluj, evenimentul Leonida Neamtu is back in town!

Evenimentul este prilejuit de lansarea cartii Strania poveste a „Marelui Joc”, cel de-al 19-lea volum din seria de reeditari Leonida Neamtu de la editura Publisol.

 

Seria cuprinde, pana acum, 24 de titluri aparute in 19 volume.

Cartea debuteaza cu un text ca o pagina de jurnal, pentru a continua ca o piesa de teatru, prin prezentarea personajelor, urmand, apoi, sa aflam de disparitia unui poet pe nume Dhimitrie, ce starneste rumoare printre prietenii si cunoscutii acestuia. In incercarea de a-i da de urma, acestia ajung sa-si aminteasca tot felul de lucruri cu si despre el, pornind intr-o calatorie initiatica, atat exterioara, cat si launtrica. Este cartea lui Leonida Neamtu cu personajele cele mai stranii si interesante, din care nu lipseste, desigur intriga tesuta in felul atat de propriu al autorului.

Evenimentul Leonida Neamtu in back in town ofera clujenilor nefamiliarizati cu cartile lui Leonida Neamtu o ocazie de a face cunostinta cu un scriitor atipic, inclasabil, chiar, care le-a umblat pe strazile orasului si a carui opera cuprinde peste treizeci de titluri. Iar celor care sunt deja imersati in universul autorului, le prilejuieste o intoarcere pe firul amintirilor, prin invitati care vor vorbi despre opera si om, dar si prin momente speciale, de arta si literatura.

Editura Publisol se adreseaza astfel cu aceasta serie de autor „adolescentilor de toate varstele”.

Invitatii care vor lua cuvantul sunt urmatorii: Ovidiu Pecican – scriitor, istoric, publicist si profesor al Facultatii de Litere din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, Crin-Triandafil Theodorescu – paroh al Bisericii Lusca (Nasaud), speolog, cititor invederat, expert in Leonida Neamtu, Marcel Petrisor – scriitor, jurnalist, navigator, curator de arta, initiator, organizator si promotor al Campionatului National de Endurocross si Constantin Cublesan – prozator, dramaturg, poet, critic şi istoric literar, profesor al Facultatii de Litere din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, acesta din urma urmand sa aiba o interventie audio, inregistrata.

Ovidiu Pecican si Constantin Cublesan fac parte din colectivul redactional al Revistei Steaua, revista in cadrul careia a activat si Leonida Neamtu, fapt regasit in romanul semi-biografic Legenda cavalerilor absenti, in care povesteste despre viata in redactie, pe vremea in care la conducere era scriitorul modernist A.E. Baconsky.

In cadrul evenimentului vor avea loc si trei momente artistice:

-        expozitia pictorului Claudiu Presecan;

-        recitalul-lectura al actorului Robert Gutunoiu;

-        proiectia in premiera a unui scurtmetraj inspirat din proza lui Leonida Neamtu, regizat de Adrian Catu.

Moderatorii discutiei vor fi Hadrian Mateescu – director editorial Publisol si Mina Decu – redactoarea seriei de autor Leonida Neamtu.

Invitatii vor vorbi pe teme diverse din opera autorului clujean, dar si din viata lor cu cartile, povestile si chiar si persoana lui Leonida Neamtu.

Leonida Neamtu s-a nascut in 1934, la Soroca (azi, Republica Moldova). In 1940, odata cu ocuparea Basarabiei, familia se refu­giaza in Maramures, locuind in Viseu, apoi in Sighet.

Dupa studiile liceale, urmeaza cursurile Facultatii de Filologie a universitatii clujene.

Debuteaza, in 1952, cu un volum de poezii, in Almanahul literar, revista coordonata de poetul A.E. Baconsky. Incepand cu anul 1964 incepe sa publice exclusiv romane.

Devine redactor la Almanahul literar (care isi va schimba numele in Steaua) si membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Moare pe 25 octombrie 1991, la Cluj-Napoca, lasand in urma peste treizeci de volume publicate si cateva manuscrise.

Leonida Neamtu este un scriitor care scapa oricarui tip de inca­drare literara. A abordat genuri ca romanul SF sau de aventuri si a trecut, fireste, si prin cel politist, integrand insa, in toate, umorul negru, absurd si referintele culturale.

Partenerii de promovare ai evenimentului sunt Biblioteca Judeteana Octavian Goga Cluj, Consiliul Judetean Cluj, Radio Romania Cluj.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Top

Cauta-ti perechea