Carti

# zogru #doina rusti #paris

Doina Rusti - cu Zogru la Paris

Traducerea in limba franceza a romanului Zogru de Doina Rusti, la  Les editions du Typhon (Marseille) prilejuieste cateva evenimente in Franta. Primul dintre acestea este organizat de Ambasada Romaniei din Paris, unde are loc o discutie asupra cartii, cu public si specialisti.

Alaturi de Doina Rusti se vor afla  Florica Courriol (traducatoarea romanului), Michel Arouimi, scriitor, critic literar, Efstratia Oktopoda, profesoara de literatura comparata la Sorbonne-Universite - IV. Intalnirea va fi moderata de  Aurelie Julia, journalista si scriitoare.  Discutia se axeaza in principal pe sursele mitologice ale romanului, pe credintele si legenedele romanesti.

Evenimentul se va derula in data de 13 octobre 2022, la ora 19, in Sala Byzantina a Hotelului Behague, rezidenta a Ambasadei Romaniei in Franta.  Strada Saint-Dominique nr. 123,  Paris.

Confirmarile se vor face inainte de 12 octombrie, pe linkul urmator: https://doinarusti.eventbrite.fr

In perioada 15-16 octombrie, Doina Rusti este invitata la Festivalul „Desir de Lire”, de la Manosque, unde va lua parte la mai multe evenimente, alaturi de editorii sai si de traducatoarea romanului, Florica Courriol.

Zogru este o fiinta misterioasa, un fel de virus, a carui viata incepe in 1460 si dureaza pana in zilele noastre, generand o serie de mituri si superstitii. Desi lasa urme discrete, el e perceput ca un vampir, ca un demon, ca o amenintare misterioasa. Povestea personajului e prezentata in formula unei biografii legendare, in centru aflandu-se criza identitara a personajului, a oricarei comunitati ori a unei tari mici.

Romanul Z O G R U  de Doina Rusti a aparut la Les editions du Typhon, Marseille, cu sprijinul Fundatiei Jan Michalski. Traducerea este semnata de Florica Courriol.

Tiparit pentru prima oara in 2006, la Polirom, romanul s-a bucurat de succes, fiind tradus in spaniola, italiana, maghiara si bulgara si recompensat cu mai multe premii, intre care Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania/Asociatia Scriitorilor din Bucuresti pentru cea mai buna carte de proza a anului 2006.

O noua editie a romanului  a aparut anul acesta la editura LITERA, in colectia de literatura clasica (cpt).

„In ziua urmatoare a revenit, impachetat in vardist, care stia bine cine sta la fiecare numar de pe Calea Victoriei. In casa alba locuia Achile Vintilescu. Zogru a sunat cu mana inmanusata a vardistului si-a asteptat. Era hotarat sa dea piept cu dusmanul, ori ce ar fi fost el, dar cand a simtit ca primejdia se apropie, a tasnit din corpul sergentului si-a plutit incet pe deasupra copacilor, pana cand s-a crezut in siguranta. Amenintarea ii lasase in cap o mie de ace. In timp ce servitoarea schimba doua vorbe cu vardistul care cine stie ce indruga, alarmat ca a uitat pentru ce venise, Zogru a vazut in cerdacul casei un barbat negricos si atletic, cu sprancenele impreunate si parul valvoi. Era o aparitie mai curand comica, mai ales vazuta acum, ca imagine topita de timp. Insa pentru Zogru fusese o lovitura de bici. Omul emana o teroare care ii cuprinsese tot corpul.” (Zogru)

„Zogru este o faptura vecina cu silfii, cu elfii, cu spiridusii, cu kobolzii, daca vreti il inrudim cu romanul gotic, daca vreti il inrudim cu romanul fantastic, cu ceea ce inseamna demonul in romanul rus.”

Dan C. Mihailescu

„Plin de umor in unele secvente, in altele tragic si feroce, uneori fantastic si luminos, ca o pictura de Chagall, ceea ce predomina in aceasta poveste minunata este figura teribilei singuratatii in care se afla spiritul uman lipsit de iubire.“

Pedro Gandolfo, El Mercurio, Santiago de Chille

DOINA RUSTI a scris romane cu miza sociala puternica, apreciate de critica literara, traduse si premiate, cele mai cunoscute fiind Fantoma din moara (2008), Lizoanca (2009), Zogru (2006), dar si trilogia fanariota, compusa din Homeric (2019), Mata Vinerii (2017) si Manuscrisul fanariot (2015). Cel mai recent roman al sau este Paturi oculte (2020), urmat de un volum de povestiri: Ciudatenii amoroase din Bucurestiul fanariot (2022).

Traduse in peste 15 limbi, inclusiv in chineza, scrierile sale s-au bucurat de exegeze si de recenzii laudative in numeroase publicatii internationale. Printre cele mai recente traduceri se numara editia a doua a romanului L’omino rosso (2021, Roma), The Book of Perilous Dishes (2022, Londra), Zogru (2022, Marsilia).

Printre altele, a primit Premiul pentru Proza al Uniunii Scriitorilor din Romania/2008 si Premiul Ion Creanga, al Academiei Romane/2009.

Doina Rusti coordoneaza colectia Biblioteca de Proza Contemporana a Editurii LITERA, este scenarista si tine cursuri de scriere creativa la Universitatea din Bucuresti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Top

Cauta-ti perechea