Carti

#caseta de colectie #regina maria a romaniei #regina maria #carti

Caseta de colectie cu jurnalul Reginei Maria a Romaniei, cadoul ideal pentru iubitorii de carti

In Anul Centenarului Incoronarii, Editura Librex ofera cititorilor o caseta de colectie cu editia aniversara a jurnalului Reginei Maria, „Povestea vietii mele”. Setul poate fi un cadou perfect pentru iubitorii Casei Regale si nu numai. Cartea a aparut in patru volume si respecta varianta originala a jurnalului asa cum au fost grupat de catre Regina: Copilaria; Tineretea si nunta; Inceputul casatoriei si 1906-1914. Jurnalul Reginei Maria a vazut pentru prima data lumina tiparului in 1934 si a fost lansat simultan la Londra si New York.

Una dintre cele mai fascinante capete incoronate ale Europei, Regina Maria a Romaniei s-a nascut in pe 29 octombrie 1875, in Eastwell Park, Marea Britanie, nepoata a Reginei Victoria si a Tarului Alexandru al II-lea al Rusiei, Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg si Gotha sau ”Missy” a fost printesa a Marii Britanii si Irlandei, principesa de coroana si regina a Romaniei. In 1893 la varsta de 17 ani, Maria a parasit Curtile stralucitoare ale Europei de Vest pentru a se casatori cu printul mostenitor al Romaniei, Ferdinand I, devenind astfel Principesa a Romaniei.

Cartea  in sine “cuprinde” viata Mariei de la nastere pana la momentul in care ea ajunge regina. In cele 4 volume, insumand 30 de capitole, Maria povesteste cele mai intime ganduri si trairi, incepand din copilarie, continuand cu episodul perioadei din Malta, unde tatal sau era detasat, apoi viata la Coburg, impresiile despre Carmen Sylva, nunta, casnicia si imaginea capitalei Romaniei si a unei  societati straine pe care o descopera. Maria nu se fereste in acest “jurnal” sa zugraveasca, cu tactul unei diplomatii englezesti exemplare, relatia pe care ea a avut-o cu regele Carol I. Fireste, cum era normal, Regina vorbeste despre sotul sau, regele Ferdinand, incercand sa ii descrie prin exemple personalitatea, precum si despre copiii sai, punand accent pe viitorul rege, Carol al II-ea.

Ultimul volum din „Povestea vietii mele” se concentreaza pe perioada dintre 1906 si pana la trecerea in nefiinta a Regelui Carol, atunci cand Maria si Ferdinand au devenit regi.

Despre acest episod memorabil, Maria consemna in jurnalul sau: „In dimineata aceea devenisem regina, regina unui popor care invatase sa ma inteleaga incetul cu incetul, regina, intr-un moment in care toata Europa ardea, iar flacarile ne amenintau toate frontierele. Eram regina, in fata mea se deschidea o pagina noua, infricosatoare, solemna, cu noi posibilitati, apasatoare, cu temeri necunoscute.

Stateam mai intr-o parte, cu copiii in jurul meu, cu fata acoperita de un voal de doliu. Bataile inimii mele erau precum pasii destinului. Abia auzeam vocea regelui, nu-i desluseam cuvintele, dar am auzit cum il aclamau, era regele lor de maine. A izbucnit un ropot indelung de aplauze.

Apoi, brusc, s-a auzit numele meu:

— Regina Maria...

— Regina Maria...

In felul in care imi rosteau numele se ghicea o unda de speranta.

— Regina Maria!

Dintr-o data, am simtit ca trebuia sa-mi arat chipul in fata intregii adunari, ca trebuia sa ma intorc sa-i privesc, fara niciun voal de doliu intre mine si ei.

Un vuiet mare s-a inaltat spre bolta, o voce prelunga, coplesitoare, care venea nestavilit din multe inimi!

— Regina Maria!

Eram fata in fata, poporul meu si cu mine.”

Tot in ultimul volum, Maria dedica un capitol copiilor sai, consemnand: ”Copiii mei erau centrul existentei mele. Femeile din neamul meu sunt mame pasionate, nu ne putem inchipui o lume fara copii. Toata munca noastra, toate eforturile si ambitia au un singur scop, sa-i crestem potrivit idealurilor noastre, sa-i facem fericiti si sa le pregatim un viitor frumos.”

Cu ocazia implinirii a 147 de ani de la nasterea Reginei Maria, sambata, 10 decembrie, ora 14.00, editura Librex va lansa oficial aceste 4 carti impreuna cu Caseta de Colectie in cadrul Targului de Carte GAUDEAMUS Bucuresti, alaturi de istoricii Cristian Mosneanu si Stefan Dumitrache, ce vor vorbi despre fascinanta viata a celei mai iubite regine a Romaniei!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Cauta-ti perechea