Carti

#anii #annie ernaux #roman #premiul nobel pentru literatura

"Anii", roman esential din opera lui Annie Ernaux, tradus in limba romana

Editia in limba romana a romanului Anii, una dintre cartile esentiale semnate de laureata Nobelului literar din 2022, Annie Ernaux, si publicate in traducere in cadrul colectiei Anansi. World Fiction a Editurii Pandora M se afla in toate librariile din tara.

Descris de scriitorul si scenaristul Emmanuel Carrère drept „una dintre foarte putinele carti cu adevarat mari din literatura contemporana”, romanul Anii (2008) a fost primit cu surprindere. Desi Annie Ernaux era deja de decenii intregi o scriitoare iubita si premiata, Anii a reprezentat, in multe feluri, un nou inceput: atat un volum de memorii al unei intregi generatii, dar si povestea unor oameni ce-si relateaza istoria unica. Anii este o rememorare a perioadei 1941-2006, realizata cu ajutorul senzatiilor trecute si prezente, al fotografiilor, cartilor, cantecelor, radioului, televiziunii, reclamelor, stirilor, totul contrastand cu insemnarile de jurnal adunate de-a lungul a sase decenii.

Cea care semneaza traducerea in limba romana a cartii este Madalina Ghiu, pe care cititorii o stiu de la volumul anterior semnat de Annie Ernaux, Pasiune simpla, publicat in cadrul colectiei Anansi. World Fiction impreuna cu romanul Confesiunea adolescentei (traducere de Vasile Zincenco), carte vanduta in peste 10.000 de exemplare in doar cateva luni de la publicare.

„Acest «roman total», nascut la maturitate din surse compozite: insemnari de jurnal, studii sociologice, surse mass-media ofera o felie generoasa de istorie – de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial, pana in pragul secolului XXI, un «hronic si cantec al varstelor» a milioane de oameni, care se inalta din ruinele razboiului, trec prin Les Trente Glorieuses, anii de glorie – 1945-1975, prin cei ai Razboiului Rece, asista la Caderea Zidului Berlinului, la faramitarea Imperiului de Est, la ascensiunea erei digitale, la prabusirea Turnurilor-gemene, la crize economice, la mondializare si liberalizare si la nenumarate evenimente planetare, si se indreapta catre o societate avida de consum si de divertisment. Adulate si uneori denigrate, cartile lui Annie Ernaux continua sa tulbure apele, sa suscite polemici, carora, acordarea Premiului Nobel pentru Literatura, in 2022, le-a dat un nou avant si de cele mai multe ori argumente fragile in fata unei opere magnetice, magnifice si de o onestitate dezarmanta”, a marturisit Madalina Ghiu.

Annie Ernaux (n. 1940) s-a nascut in Normandia, unde si-a petrecut copilaria si prima tinerete. A urmat studiile superioare la Rouen, Bordeaux si Grenoble. A fost, pana in anul 2000, profesoara de ciclu gimnazial secundar, construindu-si simultan o impresionanta cariera literara. A primit cele mai importante distinctii pentru literatura atat in Franta, cat si in strainatate (Premiul Marguerite Yourcenar, Premiul Renaudot, Premiul Strega, Premiul Formentor, Premiul Gregor von Rezzori), iar din luna octombrie a anului 2022 este laureata Premiului Nobel pentru Literatura. Este singura autoare a carei opera a fost publicata in prestigioasa serie Quarto a Editurii Gallimard timpul vietii sale. In colectia Anansi. World Fiction urmeaza sa apara Locul, Un tanar si Evenimentul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Top

Cauta-ti perechea