Carti

#carti familia regala # carti regina elisabeta #familia regala #familia regala britanica #lectura #carti

5 carti despre Familia Regala Britanica pe care trebuie sa le citesti

Decesul reginei Elisabeta a II-a a indoliat o lume intreaga. Regina Angliei a fost iubita si apreciata nu doar de poporul englez, ci de intreaga lume. A lasat in urma un gol pe care nimeni nu va mai reusi sa-l umple.

Pe multi, aceasta pierdere, i-a facut sa-si doreasca sa afle cat mai multe informatii despre regina, despre perioada domniei acesteia, dar si despre istoria Familiei Regale Britanice. Daca si tu te numeri printre perdoanele care doresc sa afle cat mai multe informatii Familia Regala Britanica, am pregatit pentru tine o serie de carti pe care trebuie sa le ai in biblioteca. De la carti despre regina Elisabeta a II-a, la povestea Printului Philip, la formarea Commonwealth-ului si pana la povestea lui Harry si Meghan, toate trebuie sa se regaseasca in biblioteca celor care sunt pasionati de istoria Familiei Regale Britanice.

1. Regina Elisabeta a II-a. Portret intim – de Andrew Marr

…in public, afiseaza o simplitate optimista si zambete retinute; in privat, este ironica, amuzanta si un excelent imitator. 

Acum, pentru prima oara, unul dintre cei mai de seama jurnalisti si istorici britanici trece dincolo de masca oficiala si ne spune povestea fascinanta a adevaratei Elisabeta.

Andrew Marr, care s-a bucurat de colaborarea extraordinara a unor figuri‑cheie de la Palatul Buckingham, a conceput o carte revelatoare si fundamentala despre femeia care a reusit de-a lungul intregii sale domnii sa pastreze discretia asupra propriei persoane, devenind aproape un mister pentru public.

2. Regina Elisabeta a II-a - Jean des Cars

Elisabeta a II-a este cea mai celebra femeie din lume. Cu toate acestea, ea ramane, probabil, si persoana publica despre care avem cele mai putine informatii. Din 1952 incoace, si-a uimit intotdeauna contemporanii prin faptul ca a stiut sa tina pasul cu vremurile, pentru a apara monarhia pe care o reprezinta. De aceea continua sa fie respectata si admirata.

Regina este reperul unui univers care ar fi de neconceput fara ea, fara faimoasele sale palarii, fara zambetul formal si modul discret in care bate ritmul cu piciorul drept cand defileaza fanfara.

Recurgand, ca intotdeauna, la cele mai bune surse documentare, cunoscutul jurnalist francez Jean des Cars urmareste destinul Elisabetei a II-a de la copilaria acesteia pana la casatoria nepotului sau, printul Harry, cu Meghan Markle, trecand prin toate episoadele, de importanta mai mare sau mai mica, publice sau private, care i-au marcat viata: al Doilea Razboi Mondial, moartea tatalui, scandalurile in care au fost implicati sotul sau, sora sa, problemele conjugale ale copiilor, autorul neuitand sa aminteasca de pasiunea reginei pentru cainii din rasa corgi si pentru cai...

Apreciat cronicar al marilor monarhii europene, Jean des Cars ne prezinta, in aceasta prima biografie ilustrata a reginei, viata celei mai fascinante femei din lume, veritabil simbol al secolului al XX-lea.

"Sa tii atentia lumii vie vreme de 67 de ani este un record neegalat si Elisabeta a II-a reuseste - cu fiecare aparitie publica, mesaj televizat, vizita protocolara, actiune de binefacere - sa tina publicul cu sufletul la gura. Adeseori imprevizibila, totdeauna insa justificata in decizii, regina Angliei este in permanenta ocupata. Agenda riguros intocmita cuprinde vizite in numeroase tari, nu doar in cele ale Commonwealth‑ului, primiri de oaspeti din afara spatiului britanic, inaugurari, urmarirea activitatii unor societati caritabile sau a modului in care sunt realizate anumite lucrari publice, precum Elizabeth Line a metroului londonez ce va fi data in folosinta anul acesta. Un bilant demn de Cartea Recordurilor arata ca suverana Marii Britanii a facut pana acum peste 1 000 de vizite oficiale, in 100 de tari, ca patroneaza 626 de opere de binefacere si ca, totodata, contul ei pe Twitter a fost urmarit, din clipa deschiderii, de 2 milioane de persoane." - Georgeta Filitti

3. Saga dinastiei de Windsor. De la Imperiul Britanic la Commonwealth - Jean Des Cars

WINDSOR! Este cea mai mare fortareata din lume locuita inca si astazi si " totodata " numele dinastic ales de regele George al V-lea in 1917, in plina valtoare a Primului Razboi Mondial, pentru a sterge rezonanta germanica a suveranilor de Saxa-Coburg si Gotha intr-un moment in care Regatul Unit se confrunta cu Imperiul German.

Jean des Cars, maestru al cronicilor dedicate monarhiilor europene, survoleaza istoria acestei case dinastice sosite pe tronul Angliei in 1714 prin George I, principe elector al Casei de Hanovra, si devenite in timp sinonima cu chintesenta spiritului britanic.

De la o Anglie puternic marcata de prestigiul legendarei regine Victoria la indelungata domnie a reginei Elisabeta a II-a, de la Imperiul Britanic care domina lumea inainte de 1914 si pana la Commonwealth-ul de astazi, de la gentlemeni cu melon pana la Beatles, de la apusul glorioaselor colonii pana la casatoria lui William si Kate, des Cars deruleaza extraordinara saga a unei descendente de regi, regine, printi si printese ale caror destine sunt adevarate pagini de roman. Cu momentele lor de fericire sau de nefericire, ei continua sa ne fascineze printr-un amestec unic de traditie si gesturi indraznete. Windsor? O pasionanta sinteza britanica.

Dupa o serie de dinastii " normanda, Plantagenet, de Lancaster, de York, Tudor si Stuart ", in 1714, odata cu regele George I, accede la tronul britanic Casa de Hanovra. Apoi, in 1840, casatoria tinerei Victoria cu printul Albert de Saxa-Coburg si Gotha reinnoieste inrudirea germanica a monarhiei engleze.

Dar patronimul este greu de purtat in plin Prim Razboi Mondial, astfel ca George al V-lea are initiativa de a-l schimba in Windsor. Numele Casei de Windsor va cunoaste suisuri si coborasuri, va tine prima pagina a ziarelor si va captiva opinia publica prin dramele intime, accidentele tragice, dar si prin episoade romantice si " mai ales " prin capacitatea monarhiei de a se adapta la vremuri noi. De la regina Victoria la nasterea lui baby George, Jean des Cars relateaza, in inconfundabilul sau stil spumos si vivace, parcursul unei monarhii fascinante.

4. Secolul Printului Philip 1921 – 2021 - de Robert Jobson

Vreme de decenii, printul Philip a dus alaturi de regina povara Coroanei, fara a o eclipsa pe suverana, oferindu-i permanent sprijin si consiliere, dar nedepasind niciodata hotarele rolului sau. A fost o pozitie dificila – o adevarata provocare pentru oricine –, dar una pe care si-a asumat-o fara ezitare. A ramas sfatuitorul reginei si cel mai apropiat confident al ei si a fost cunoscut ca atare in lumea intreaga. Totodata, a avut intelepciunea sa recunoasca limitarile si constrangerile rolului si pozitiei sale. Parea intotdeauna sa stie instinctiv cand este momentul sa faca un pas inapoi si sa o lase pe sotia lui sa straluceasca.

Minunata biografie a ducelui de Edinburgh scrisa de Robert Jobson ne ofera intreaga poveste a extraordinarei sale vieti si a realizarilor sale, precum si a modului in care, dupa casatoria cu printesa Elisabeta din 1947, acest militar dedicat si-a petrecut cea mai mare parte a vietii sustinandu‑si sotia. Desi si-a construit propriul rol ca un apologet al modernizarii si un sustinator al campaniilor de mediu, iar prin intermediul premiului care ii poarta numele a incurajat tinerii sa-si valorifice intregul potential, cea mai mare reusita a sa ramane probabil aceea de a fi fost un sot si un partener devotat, precum si un tata si bunic iubitor.

Intreaga sa viata, ducele, doar al cincilea consort al unei regine din istoria Marii Britanii, a muncit din greu. In numerosii ani in care a slujit natiunea, a efectuat 223 de vizite individuale in 67 de tari ale Commonwealthului si 385 de vizite in alte 74 de tari; in medie 12 tari pe an. A participat la peste 18 567 de evenimente oficiale, fara a mai tine cont de cele in care a insotit-o pe regina, o medie de 371 pe an. A facut doua calatorii in jurul lumii la bordul iahtului regal Britannia si a vizitat unele dintre cele mai indepartate regiuni din Commonwealth in calitate de reprezentant al reginei. A prezidat mai bine de 1 454 de intrevederi si s-a implicat personal in organizatiile pe care le-a reprezentat.

A fost facut Cavaler al Ordinului Jartierei, Cavaler al Ordinului Ciulinului, dar si Mare Maestru si Prim Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic.

Inainte de a muri, Philip a spus ca nu-si doreste o sarbatoare publica extravaganta in caz ca va ajunge sa implineasca 100 de ani. In definitiv, nu era stilul lui...

Robert Jobson este unul dintre cei mai cunoscuti comentatori din Marea Britanie pe subiectul Casei Regale, fiind numit de Wall Street Journal „Nasul jurnalismului despre regalitate“.

Este editor al publicatiei Evening Standard si are aparitii frecvente la televiziune in calitate de expert pe tema familiei regale britanice. Autor de bestselleruri si corespondent de presa premiat, el s-a situat pe frontul principal al reportajelor despre Coroana britanica vreme de un sfert de secol.

5. Harry si Meghan. Drumul spre libertate

Una dintre cele mai asteptate carti ale anului este cea care prezinta povestea cuplului regal format din Ducii de Sussex: Printul Harry al Regatului Unit al Marii Britanii si Meghan Markle. Este unul dintre cel mai indragit si totodata controversat cuplu regal din ultima perioada, asa ca foarte multe persoane au vrut sa afle povestea lor, in amanunt.

Cuplul a fost inca de la inceput controversat si judecat pe nedrept, atat de catre presa, dar si de catre unii locuitori ai Regatului Unit, deoarece Meghan Markle nu se incadra deloc in tipologia de printesa la care multi visau: este o persoana de culoare, divortata si actrita.

Insa, dragostea dintre cei doi nu a tinut cont de regulile impuse de Casa Regala si astfel, intreaga lume a asistat la povestea lor de iubire, inca de la primele intalniri, apoi la anuntul logodnei, nunta extrem de frumoasa si nasterea primului lor copil.

Din nefericire, in goana dupa senzational, presa a inceput sa fie mult prea axata pe viata acestora si astfel a aparut decizia ca Harry si Meghan sa se retraga din Casa Regala. Povestea este mult mai complexa, insa o puteti afla citind aceasta carte, ale carei surse nu au fost dezvaluite. A meritat sacrificiul celor doi pentru fericire? Ce se ascunde in spatele fiecarei decizii luate de catre cei doi?

Va invitam la o lectura care o sa va lamureasca multe intrebari si din care veti invata cum pentru iubire, multe persoane sunt in stare sa sacrifice orice confort sau statut.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Top

Cauta-ti perechea