Carti

#pasionati gradinarit #carti plante #carti gradinarit #lectura #carti

10 carti care sa nu-ti lipseasca din biblioteca daca esti pasionat de gradinarit! Carti utile atat pentru balcoane cat si pentru gradini spatioase

Daca esti pasionat de gradinarit si iti doresti o casa plina de flori, in cazul in care stai la bloc, sau din contra, o gradina plina de legume, pomi fructiferi si plante decorative, atunci iti recomandam 10 carti pe care trebuie sa le ai in biblioteca. Sunt carti practice, cu informatii utile, pe care nu le gasesti la o simpla cautare pe internet. Acestea te invata tot ce trebuie sa stii despre plantarea, inmultirea si cresterea plantelor preferate (indiferent de mediul acestora), dar si cum sa faci taierile arborilor si arbustilor in mod corect. Iata care sunt cele mai bune carti de gradinarit de pe piata din Romania.

1. Plante cu crestere rapida - in gradina, pe terasa sau balcon – Till Hagele

Colturi inestetice ale gradinii, spatii si ziduri libere, urate, dispar rapid in spatele plantelor luxuriante, care creeaza un loc minunat pentru relaxare. Poate nu stiti ca exista plante care fac acest lucru rapid si eficient!

Cartea ofera o selectie de plante robuste si rezistente in acelasi timp, care va vor transforma gradina, terasa casei sau balconul intr-o oaza de verdeata, care imbie la liniste si relaxare.

In carte vei descoperi descrieri complete ale plantelor, sfaturi detaliate despre cerintele solului, plantare, ingrijire, momentul infloririi, dar si despre fertilizare si protectia plantelor pe timp de iarna.

2. Gradina din balcon - Flori, fructe si legume in ghivece – Natalie Fabmann si Monika Kratz

Ai auzit deja? Staycation este noua tendinta de petrecere a vacantei. Conform acestei tendinte o persoana sau o intreaga familie isi petrece vacanta acasa, participand la activitati care se desfasoara la o distanta de maximum o zi de casa si care nu necesita cazare. Insa pentru o vacanta petrecuta acasa trebuie sa iti amenajezi balconul sau terasa!

Balconul tau poate fi decorat in stil romantic sau de ce nu - vesel si practic. De pe balconul cultivat cu fructe, legume si ierburi aromatice, vei putea recolta zmeura proaspata, capsune dulci si mini legume pe care sa le savurezi „piperate” cu plante condimentare, care iti vor evoca tinuturile mediteraneene. Petrece o vacanta de succes pe balconul sau terasa casei tale!

In paginile cartii vei gasi informatii complete despre cresterea fructelor, legumelor, plantelor medicinale si aromatice, in propriul balcon, dar si cateva retete in care poti folosi propria productie de fructe si legume.

3. Plante aromate in gradina si bucatarie – Megyeri Szabolcs si Liptai Zoltan

Lecturand cartea va va incerca un sentiment de admiratie pentru natura inconjuratoare, furnizoare de atatea leacuri la indemana oricui si veti simti dorinta de a o proteja, pentru ca si generatiile urmatoare sa se poata bucura de minunile create de ea.

Cartea face parte din colectia Camara bunicii si isi propune introducerea cititorului in lumea fascinanta a plantelor medicinale si aromatice. Structurata pe capitole, lucrarea prezinta importanta acestor plante, furnizand informatii utile in ceea ce priveste utilizarea lor in bucatarie pentru aromatizarea mancarurilor, insistandu-se totodata pe proprietatile lor curative.

Cei interesati pot afla cum sa creasca in gradina sau in ghiveci plante aromatice, dar vor descoepri si retete imbietoare pe care le pot incerca, dandu-le aroma delicioasa cu ajutorul plantelor crescute chiar de ei. 

4. Inmultirea plantelor – Enrica Boffelli  si Guido Sirtori

Prin explicatii simple, pe intelesul tuturor, si prin imagini sugestive, in aceasta carte sunt prezentate tehnicile de inmultire adecvate fiecarei specii vegetale: de la plantele de apartament la pomii fructiferi si la diferite specii de legume. Metodele de inmultire vegetativa sunt usor de implementat, fiind accesibile si celor care efectueaza aceste operatiuni din placere, ca pe un hobby.

Urmand indicatiile din aceasta carte si inarmandu-va cu putina rabdare veti putea  interveni in mod benefic la inmultirea controlata a plantelor din balconul sau gradina dumneavoastra.  Explicatiile sunt detaliate, dar simple si pe intelesul oricui, astfel incat sa puteti obtine cele mai bune rezultate acasa.

5. Trandafirii: ingrijire si taiere – Eckart Haenchen

Aceasta carte, aparuta in colectia Gradina noastra, se adreseaza tuturor iubitorilor de trandafiri, venind cu scopul de a inlatura incertitudinile in tratarea lor, dar lasand la indemana cititorului posibilitatea de a pune in practica cele aflate. Astfel, fie ca iti doresti o gradina plina de trandafiri si vrei sa afli ce soiuri se adapteaza conditiilor si cerintelor tale, fie ca ai trandafiri in ghiveci ori in gradina si vrei sa stii cum sa-i ingrijesti, cum si cand sa-i tunzi sau cum sa-I aperi de daunatori, toate informatiile sunt disponibile in aceasta carte ce nu trebuie sa-ti lipseasca din biblioteca.

6. Gradina de legume – Helga Voit

Aceasta carte, aparuta in colectia Gradina noastra, este un ghid util pentru cei care doresc sa culeaga legume din gradina proprie, prezentand sfaturi si descrieri ale muncilor necesare atat pentru realizarea cat si pentru ingrijirea unei astfel de gradini. Vei afla totul de la A la Z: cum se planteaza legumele, care sunt culturile care nu trebuie sa se regaseasca una in apropierea celeilalte, cum sa le ingrijesti, cum sa le aperi de daunatori, dar si cum sa le recoltezi si sa le pastrezi peste iarna. Este un ghid util pentru incepatori, dar si cei cu mai multa experienta pot gasi sfaturi pretioase in paginile acestei carti.

7. 12 luni in gradina – Karl Ploberger

Aceasta carte cuprinde experiente in ale gradinaritului acumulate pe parcursul a patru decenii, idei ale unor persoane pasionate de aceasta arta si opinii ale oamenilor de stiinta sistematizate pe luni.

Vei descoperi ca fiecare anotimp are frumusetea lui. Iar fiecare luna vine cu cerinte proprii in ceea ce priveste gradinaritul. Cu ajutorul sfaturilor din aceasta carte activitatile de gradinarit vor deveni mai simple si te vei asigura ca nu sari peste niciun pas important. Cartea urmareste etapele de gradinarit specifice fiecarei luni, explicandu-le pe intelesul tuturor si structurandu-le pe categorii:  de la flori, la plante aromatice si legume, la arbori si pana la daunatori, totul este cuprins si detaliat pentru fiecare perioada a anului.

Astfel, tinand cont de acest calendar si de sfaturile utile din carte, gradinaritul va deveni mai simplu ca niciodata! 

8. Animale folositoare - Atragere si colonizare in gradina – Ursula Kopp

Gradinarul care ofera in mod constient un refugiu unor animalute folositoare in gradina sa, va dispune de o multime de ajutoare care vor pregati cu pricepere terenul pentru culturi, vor poleniza plantele si vor decima in mod natural daunatorii culturilor.

Cartea bogat ilustrata ofera informatii utile despre insecte, amfibieni si pasari care sunt benefice pentru gradina ta, dar iti ofera si informatii care sa te ajute sa construiesti adaposturi pentru acestea.

9. Daunatori si agenti patogeni in gradina – Dr. Vetek Gabor si Dr. Nagy Geza

Toti gradinarii - indiferent daca sunt incepatori sau mai experimentati in aceasta activitate - stiu cat de importanta este cunoasterea diverselor categorii de daunatori care ataca plantele. Din paginile acestei carti vei afla elemente de baza despre cele mai comune boli ale plantelor, dar si cei mai comuni daunatori. Mai mult, cartea ofera in detaliu explicatii despre bolile si daunatorii specifici fiecarei plante in parte, precum si metode de identificare, prevenire si combatere a acestora.

Este o carte utila nu numai gradinarilor ci si celor care stau la bloc si au balconul plin de flori, deoarece nici aceste plante nu scapa de atacul diversilor daunatori sau a bolilor specifice plantelor.

10. Lucrarile de taiere de la A la Z – Czaka Sarolta si Vallo Laszlo

In aceasta carte sunt prezentate lucrarile de taiere efectuate la plantele lemnoase, respectiv la pomi si arbusti fructiferi, vita-de-vie, arbori si arbusti ornamentali, la conifere si trandafiri.

Sunt explicate in detaliu, dar intr-un limbaj accesibil, diverse metode de taiere, in functie de tipul plantelor, perioadele in care se executa taierile, precum si tehnicile specifice de taiere. Acestea sunt insotite de ilustratii detaliate, astfel incat orice persoana sa le poat executa ca la carte inca de la prima incercare.

Este o carte excelenta atat pentru incepatori cat si pentru avansati.

Toate aceste carti, dar si multe altele cu specific de gradinarit pot fi gasite pe edituracasa.ro.

Surse foto: pexels.com, edituracasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Top

Cauta-ti perechea