Intentia acestui articol este de a aduce la lumina importanta si puterea intentiei si de a formula sugestii referitoare la redactarea scrisorii de intentie. Conform NODEX, intentia este “o pornire interioara constienta, insotita de un efort volitiv de a infaptui ceva; este un gand“. Intentia este primul pas in transformarea energiei gandului intr-o forma concreta, reala. Intentia este o structura energetica deoarece gandurile sunt energie.
In prima faza este important sa clarifici ce vrei cu adevarat sa manifesti in realitate. Iti propun un exercitiu:
Identifica un proiect, un vis, un scop.
Acum raspunde-ti la urmatoarele intrebari:
- Ce iti doresti in adancul inimii sa se intample de fapt?
- Care este beneficiul in materializarea proiectului/visului/scopului?
- Cat de important/a este proiectul/visul/scopul pentru tine?
Setarea si clarificarea intentiei alaturi de angajamentul serios plus alinierea cu propriile convingeri si valori creeaza o baza importanta si sanatoasa pentru proiectele/visele/scopurile pe care vrei sa le intreprinzi.
Dincolo de latura formala, scrisoarea de intentie este de mare ajutor in procesul de aflare si ocupare a unui job. Practic, este semnalul dat ca stim ce vrem si suntem pregatiti sa materializam ceea ce ne-am propus.
Cea mai frumoasa si eficienta scrisoare de intentie care mi-a ramas mult timp in memorie era scrisa de un profesionist in marketing. Un om care a invatat ce inseamna comunicarea specifica si de impact si a aplicat-o si in cazul lui.
Autentica, sincera, detaliata, explicita, asa as caracteriza-o.
Recomandarile mele pentru ca tu sa realizezi o scrisoare frumoasa si eficienta sunt:
- Scrisoarea de intentie sa aduca informatii suplimentare fata de CV, informatii care sa contribuie favorabil la imaginea ta de profesionist. In plus, sa construiasca motivatia intervievatorului de a te cunoaste in persoana.
- Foloseste propriile tale cuvintele care sa te descrie cat mai bine si insista pe punctele tale forte, pe competentele care te diferentiaza de ceilalti candidati din domeniul tau.
- Scrie in medie 3 paragrafe, maximum 5.
- Asa cum ii spune si titlul documentului, sa exprimi intentia pe care o ai tu fata de compania catre care trimiti CV-ul si scrisoarea.
- Fii original. Sunt convinsa ca tu stii cel mai bine sa te pui intr-o lumina favorabila si autentica. Modelele de scrisori lipsite personalitate si sinceritate mai mult pagubesc decat sa ajute.
- Sa formulezi pozitiv.
Pregateste-te sa depasesti zona de confort.
Succes!
Date de contact:
Ionelia Chirvase
Psiholog, trainer, coach
Telefon: 0722816148