Cariera

#oras #salariu #bucuresti #timisoara #cluj #angajare #job

Vreau sa ma angajez. Ce oras aleg?

“Tanar, muncitor, care vrea sa faca cariera, caut oras care sa ma adopte. Mi-as dori un salariu bun si o chirie ieftina”. Asa ar putea suna un anunt din mintea unui tanar roman, plecat in cautarea unui loc in care sa se aseze, sa munceasca si sa poata trai de pe urma muncii sale. In Romania, din ce in ce mai multi tineri isi indreapta atentia catre principalele orase ale tarii, capitale de judet si chiar de zone geografice, gandind ca acolo vor putea gasi ceea ce isi doresc. 

Angajat si angajator, ambii trebuie sa gaseasca un loc in care sa se intalneasca. Acest loc este de obicei unul dintre marile orase ale tarii, asta daca vorbim despre firmele mari sau despre absolventii de facultate plecati sa-si caute un loc de munca.

Salariul pare a fi principalul argument de stabilire a unor strategii pentru ambele parti, insa cele doua perspective difera considerabil. Astfel, daca pentru candidat salariile mari sunt un avantaj, companiile incearca sa gaseasca cel mai bun raport calitate – pregatire - costuri pentru viitorii lor angajati.

Iar daca adaugam faptul ca pentru unii dintre acestia, la capitolul salariu se pot alatura si aspecte precum perspectivele de dezvoltare in orasul in care urmeaza sa se angajeze, calitatea vietii sau gradul de cutura si civilizatie, obtinem o motivatie pentru amintirea unora dintre ele in acest tablou al marilor orase din tara noastra. Un studiu al Institutului National de Statistica publicat la inceputul acestui an arata ca daca ar fi sa se alcatuiasca un clasament al oraselor in functie de salariile pe care le pot obtine angajatii s-ar obtine un top de forma “Bucuresti, apoi restul”: Timisoara, Cluj, Sibiu, Iasi, Brasov, ultimele patru aflandu-se intr-o permanenta competitie pentru un loc mai bun. Ele sunt considerate repere pe harta romaneasca a fortei de munca si locuri in permanenta dezvoltare, insa si locuri in care criterii precum calitatea vietii sau gradul de cultura si civilizatie sunt apropiate ca valoare.

De ce Bucurestiul?

Capitala Romaniei este considerata “locul-minune” al tarii sau orasul in care poti ajunge la un salariu mai mare mult mai usor. Din datele Institutului National de Statistica reiese faptul ca principalul argument pe care il are Bucurestiul in fata altor orase este nivelul salarial. Cifrele au demonstrat faptul ca un angajat bucurestean a obtinut anul trecut un salariu mediu brut de aproape 2000 de lei, adica peste 500 de euro, adica cu aproximativ 500 de lei mai mult decat salariul mediu brut lunar inregistrat la nivelul intregii tari sau, altfel spus, cu 30% mai mult decat un angajat din provincie.

Astfel apare o consecinta care se refera la faptul ca la capitolul somaj Bucurestiul figureaza cu o rata de 1,8% , lucru care il face si mai cautat de cei care isi cauta un loc de munca. De multe ori, pentru cei care isi indreapta pasii spre Bucuresti devin plusuri pentru acest oras si costurile vietii (acestea fiind relativ apropiate cu cele din provincie la capitolul chirii sau costul mancarii), gama larga de firme, inclusiv multinationale (precum Price Waterhouse Coopers , Ernst&Young, Unilever, P&G etc.), care au ales acest oras pentru deschiderea unui punct de lucru, dar si o oferta destul de bogata la capitolul petrecerea timpului liber. La capitolul calitatea vietii, trebuie mentionat faptul ca in Capitala poti inchiria o garsoniera sau un apartament de 2 camere cu sume cuprinse intre 250 si peste 600 de euro. Astfel, conform www.imobiliare.ro  o garsoniera poate fi inchiriata pe o suma pornind de la 250 euro iar un apartament de 2 camere este nevoie de peste 350 euro, preturile depinzand foarte mult de zona in care este localizat apartamentul. 

Timisoara, un oras "vestic"

Orasul de pe malul raului Bega se evidentiaza prin doua aspecte foarte importante – unul al unei rate a somajului mai mica decat a Capitalei si altul al dezvoltarii zonei, care a crescut mult in ultimii ani. Un alt element cu greutate pentru cei care aleg acest oras pentru a cauta un loc de munca este cel al salariului mediu brut lunar care anul trecut s-a aflat la nivelul celui consemnat per ansamblul economiei, respectiv 1.400 de lei (circa 400 de euro). Desi costurile vietii sunt destul de ridicate (conform ofertelor introduse pe www.imobiliare.ro, pentru inchirierea unei garsoniere se scoate din buzunar o suma pornind de la 200 euro, in timp ce pentru un apartament de 2 camere minimul este de 250 - 300 euro), Timisoara este un oras atractiv nu doar din cauza unui trend ascendent la capitolul dezvoltare, ci si datorita acelei asa-numite “deschideri si mentalitati (mai) europene”, care este “invocata” de catre cei care aleg Vestul tarii pentru cautarea unui loc de munca.

Clujul, judetul Nokia

Clujul este acum pentru multi romani nu doar unul dintre locurile caracterizate de un autentic calm ardelenesc, nici orasul cu multe mall-uri, ci si judetul ales de Nokia pentru o fabrica de telefoane. Insa nu doar Nokia este prezenta aici, ci si companii precum Siemens, Linde Group sau Ericsson. Acest fapt face ca zona sa fie atractiva pentru ce care vor un loc de munca, dar si pentru cei care migreaza intre joburile din marile firme din acelasi oras.

Clujul se bucura si de un salariu mediu brut lunar de peste 410 euro, adica putin peste media tarii de anul trecut, dar si de un procent important de spatii comerciale , respectiv 404 metri patrati la mia de locuitori, adica dublu fata de Capitala, aspect datorita caruia Clujul este numit “orasul mall-urilor”. In plus, costurile cu chiria sunt oarecum apropiate de cele ale Timisoarei. Conform Imobiliare.ro o garsoniera poate fi inchiriata cu o suma pornind de la 220 - 250 euro iar un apartament de 2 camere de la 300 euro. Daca adaugam la aceasta faptul ca din ce in ce mai multe firme romanesti si straine aleg aceasta zona pentru dezvoltarea afacerilor, ajungem la concluzia ca zona Ardealului devine din ce in ce mai atractiva.

Batalie pentru top

In aceeasi zona geografica se inscrie si Brasovul, care a inceput sa atraga din ce in ce mai multi investitori si sa devina astfel un punct important pe harta tarii noastre. Orasul de la poalele Tampei a devenit important mai ales pentru cei care construiesc locuinte, astfel ca in zona va fi nevoie de muncitori in constructii. Daca adaugam la aceasta faptul ca o garsoniera poate fi inchiriata cu aproximativ 180 euro iar un apartament de 2 camere cu sume pornind de la 200 euro, e de inteles de ce orasul de sub Tampa devine din ce in ce mai atractiv pentru angajati si angajatori.

Sibiul, capitala culturala europeana a anului trecut, a devenit cu aceasta ocazie un pion important in dezvoltarea zonei. Cu un salariu mediu lunar brut de 400 de euro, orasul se “bate” cu Brasovul si Iasul pentru un loc cat mai sus in topul oraselor atractive pentru angajatori si angajati.  

Alte orase vin din urma

Ultimele date arata insa ca, desi Bucurestiul are un avans considerabil din punct de vedere salarial fata de alte mari orase precum Timisoara, Cluj, Brasov, Iasi sau Constanta, acesta se micsoreaza din ce in ce. In plus din urma vin si alte orase care se dezvolta din ce in ce mai mult. Astfel, un studiu dat publicitatii la mijlocul acestui an de catre Comisia Nationala de Prognoza arata ca in aproximativ 3 ani angajatii din Bucuresti vor avea un salariu mediu net de 610 euro peste trei ani, insa vor fi urmati in topul celor mai bine platiti angajati din tara de catre salariatii din Ilfov - cu un salariu mediu net de 545 de euro pe luna. In clasament ei vor fi urmati de cei din Constanta si Prahova - 478 de euro pe luna, Sibiu - 456 si Cluj – 454 euro pe luna.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea