Braduti luminand in holuri, colinde cantate de boxele calculatorului sau de catre colegii talentati, ghirlande agatate de usi sau la geamuri, crengute de vasc deasupra usii, braduti pe birou – asa arata sediile firmelor romanesti in aceasta perioada. Pentru ca se apropie Craciunul, angajatii romani vor sa simta atmosfera de sarbatoare si la serviciu, asa ca incearca, pe cat posibil, sa o aduca cat mai aproape.
Luna decembrie inseamna pentru majoritatea angajatilor romani pregatiri de Sarbatori nu doar acasa, ci si la birou. Fie ca incep in primele zile ale lui decembrie sau la jumatatea lunii, majoritatea firmelor se imbraca in haine de sarbatoare, in asteptarea Craciunului si a trecerii in noul an. Aceasta este o ocazie buna pentru angajati pentru socializare, pentru a se relaxa fie in timpul impodobirii birourilor, fie in timpul petrecerilor organizate in aceasta perioada.
si a biroului se poate face ori la initiativa angajatilor, ori la dorinta conducerii. “In firma noastra seful a spus ca vrea brad inca de la 1 decembrie, asa ca pe hol avem brad, cu instalatie care canta colinde si cate un bradutz in fiecare birou, doar ca mai mic. De impodobit au venit direct impodobiti, ne-am trezit direct cu ei in birou intr-o dimineata, dar nu ne suparam. Acum nu ne ramane decat sa-l asteptam pe Mos Craciun”, spune Iulia Matei, angajata intr-o firma de contabilitate.
Traditiile de Craciun, motiv de socializare
In alte firme impodobirea bradului se transforma intr-un ritual, transformat in proiect care cuprinde toti angajatii firmei. “Anul trecut am cumparat braduti, decoratiuni, apoi fiecare dintre noi a adus cate un obiect decorativ de acasa si am transformat decorarea bradului si a biroului intr-o ceremonie-proiect la care a trebuit sa participe toata lumea, am cantat colinde, am pocnit baloane, a fost amuzant. Si toata “ceremonia” este postata pe internet”, isi aminteste Dana Stanciu, project manager in cadrul unei firme de IT.
Biroul impodobit poate fi pentru angajati locul de desfasurare a altor traditii de Craciun.”Noi in fiecare an cantam colinde – uneori la finalul programului, uneori in timpul programului, cateodata vinerea. E de ajuns sa inceapa unul sa cante, ca il urmeaza tot biroul. Ascultam la calculator Hrusca, colinde straine iar in preajma Craciunului aducem cozonac , sorici, iar cei care lucreaza de Craciun si in zilele imediat urmatoare isi aduc sarmale , friptura de porc, cozonac si bere fara alcool”, marturiseste Bogdan Lipa despre traditiile care se intampla in firma unde lucreaza.
Parerile sefilor cu privire la traditiile de Sarbatori la birou sunt impartite: “Eu ii incurajez pe angajatii mei sa cante colinde, sa impodobeasca impreuna bradul, sa manance impreuna. Stiu ca asta ii ajuta sa se motiveze reciproc si sa simta aceasta perioada altfel, ii ajuta sa se apropie unul de celalalt si sa se sudeze ca echipa”, considera Emil Ilies, director adjunct al unei firme de IT din Bucuresti.
Nu de aceeasi parere este George Balan care spune ca aceasta perioada ii face pe oameni neproductivi. ”Ideea de colinde, sarmale, brad, cadouri le muta oamenilor gandul de la munca, asa ca la noi bradul vine deja impodobit si fara prea multe alte activitati. Este totusi final de an, cu predari de proiecte si dead-line-uri”, marturiseste acesta.
In aceasta perioada se organizeaza si serbari interne, petreceri la birou iar mare parte a angajatilor se gandesc la concediile de Craciun, toate acestea fiind considerate parte din traditiile de fiecare an in companiile romanesti.