Cariera

#teste de cariera #test de cariera #test #cariera

Testele de cariera, un bun mijloc de auto-cunoastere in meserie

“Ai calitati de manager?”, “Ce fel de angajat esti?”, “Esti creativ?”, “Ai calitati de manager?”, “Ce tip de cariera ti se potriveste?” – acestea sunt doar cateva dintre testele de cariera pe care oricare dintre noi si le poate face, le poate completa pentru sine, apeland la specialisti in recrutare sau prin doar cateva click-uri pe Internet.

Aptitudinile si calitatile pe care le are un candidat sau un actual angajat sunt importante pentru companiile din care acestia fac ori ar putea sa faca parte. De aceea multi dintre specialistii in resurse umane si managerii firmelor apeleaza la teste, fie ele de personalitate, de aptitudini, psihologice sau de cariera pentru a afla in cat mai scurt timp cum sunt angajatii lor.

HR-istii si managerii aplica

“In resurse umane recurgi la teste deoarece te confrunti cu urgenta angajarii unei persoane intr-un timp scurt si nu poti sa o cunosti foarte bine ca sa iei o decizie corecta. Mare parte a testelor sunt facute pornind de la o baza de cercetare foarte serioasa, majoritatea celor care au alcatuit testele de personalitate/comportament pe care le cunoastem si le folosim incluzand intrebari de verificare ca sa elimine posibilitatea manipularii testului de catre evaluat”, crede Cristina Bleoju, specialist HR.

Managerii cred ca aceste teste ii ajuta sa-si cunoasca angajatii fara a petrece foarte mult timp in preajma fiecaruia dintre ei. “Eu incurajez folosirea acestor teste inca de la interviu, pentru ca asa imi dau seama daca omul care vrea sa vina in firma noastra este pregatit pentru postul pe care il avem disponibil. Iar in cazul celor care sunt deja angajati le pot observa evolutia, schimbarile care au survenit, daca au survenit. In plus, datorita acestor teste pot sa am o idee pe cine pot avea in atentie pentru promovari in functie de conducere, pentru ca de cele mai multe ori testele nu dau gres”, considera Silviu Matei, manager al unei firme de consultanta.

In randul angajatilor parerile sunt impartite: unii au aflat deja, pentru ca au completat astfel de teste, unii nu stiu insa de acest mod de auto-evaluare. “La noi in firma, toti cei din echipa am completat teste de personalitate si de cariera, in team-building si la intalnirile pe care le avem cu toata echipa, o data pe luna. Mi-am aflat o noua ipostaza datorita acelor teste”, spune Simona, project manager intr-o firma de internet. Pe de alta parte Adela, care lucreaza intr-o companie de vanzari, povesteste: “Nu stiam ca as putea completa asa ceva, insa m-ar tenta sa vad cam ce as putea afla nou despre mine. O sa caut sa vad unde pot gasi astfel de teste”.

Cum se poate completa un

Exista mai multe modalitati de a completa aceste teste de cariera . Pe de o parte exista firmele de recrutare, pe de alta parte exista specialistii in resurse umane care activeaza atat in companii cat si in afara lor, si bineinteles, exista Internetul, acolo unde pot fi completate online. “Cele mai cunoscute sunt CPI, Myers Briggs, Praedictive index, testul Jung”, spune Cristina Bleoju, care este de parere ca “testele au fost alcatuite pentru ca noi, oamenii, ne dorim sa-i putem ghici pe ceilalti, avem nevoie de predictibilitate in viata noastra si nevoia asta se simte mai mult”.    

Si Mihai Irinel considera ca aceste teste sunt indicate celor care vor sa isi dezvolte o cariera. “Multi o sa zica: de ce sa fac un test de cariera ? De ce sa imi spuna cineva ce sa fac? Fiindca persoana care iti spune ce sa faci esti chiar tu. Un test diagnostic de cariera iti evaluaza motivatiile si potentialul personal. Sunt de parere ca un astfel de test ar trebuie sa vina devreme in parcursul nostru profesional. Ideal ar fi sa trecem printr-unul la inceputul facultatii, pentru a ne valorifica la maxim motivatiile si a ne dezvolta potentialul nativ intr-o profesie relevanta”.

Consultantii in cariera, angajati ai firmelor de recrutare le pot oferi astfel de teste celor care se afla in baza lor de date sau care merg sa le ceara sfatul in cariera. De exemplu MyJob lasa utilizatorilor posibilitatea de a completa un astfel de test pentru a vedea ce cariera li se potriveste. Acesta poate fi gasit la adresa: //www.myjob.ro/articole/ghid-cariera/226/10062/test-cariera-potriveste.html si ofera la final si referitoare la domeniul in care respectivul utilizator ar putea activa.

Un alt test, cunoscut drept testul de cariera MAPP (Motivation Appraisal and Personal Potential), poate fi completat, gratuit pe pagina //www.assessment.com (acolo unde, dupa inscriere si completarea testului se va primi si un raport de baza impreuna cu 5 joburi care i se potrivesc celui care completeaza testul) sau contra-cost, pe pagina de Internet www.mapp.ro (in limba romana)ori la diverse firme de consultanta in cariera.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea