Cariera

#ore lucrate Romania #angajati UE #angajati Romania

STUDIU Suntem cei mai vrednici angajati din UE!

 

Angajatii cu norma intreaga din Romania au lucrat anul trecut cel mai mult din Uniunea Europeana (UE) pe parcursul unei saptamani, 41 de ore, in stagnare fata de precedentii doi ani, fiind urmati la mica distanta de Luxembourg, Marea Britanie, Portugalia, Germania si Polonia.

La polul opus se situeaza angajatii din Finlanda si Franta, care pe parcursul unei saptamani au lucrat 37,3 ore, potrivit unui raport al Fundatiei Europene pentru imbunatatirea Conditiilor de Munca si Viata (Eurofound). Orele lucrate se refera doar la locul de munca principal, excluzand o a doua slujba sau activitati part-time.

Numarul mai mic de ore lucrate de francezi si finlandezi inseamna ca acestia s-au aflat la serviciu pe parcursul unui an cu peste 4 saptamani mai putin decat romanii.

Angajatii din Romania sunt urmati de cei din Luxemburg si Marea Britanie (40,9 ore/saptamana), Portugalia (40,4 ore), Germania (40,3 ore) si Polonia (40,2 ore).

In zece dintre cele 13 tari care au aderat la UE incepand din 2004, numarul de ore lucrate pe saptamana s-a situat peste media UE de 39,5 ore. Astfel, in randul celor 13 tari, doar Ungaria (39,1 ore), Malta (39,2 ore) si Slovacia (39,3 ore) au avut un program de lucru mai redus.

Numarul de ore lucrate pe saptamana a fost anul trecut mai mare decat cel negociat colectiv in 20 din tarile UE. In Romania, programul de lucru negociat colectiv este de 40 de ore pe saptamana in Romania, maxim in UE.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea