Cariera

#cariera #angajare #facultate #master #studii

Studiile post-universitare, un punct in plus la angajare sau salariu?

Te ajuta studiile post universitare in gasirea unui loc de munca mai bun si mai bine platit? Este masterul sau doctoratul o investitie pentru viitor care sa merite? Intr-o societate in care din ce in ce mai multi candidati au studii superioare, studiile post universitare pot face diferenta atunci cand un candidat vrea sa se angajeze. Cel mai important aspect este insa acela ca diplomele trebuie sa fie dublate si de cunostinte practice.

In anul in care prima “generatie Bologna” a iesit de pe bancile facultatii, a revenit din nou in discutie subiectul importantei continuarii investitiei in educatie si dupa terminarea facultatii. Studiile post universitare, mai ales masteratul vor deveni in curand obligatorii la angajare, mai ales pentru cei care vor sa obtina mai mult decat o functie de executant - aceasta era parerea exprimata de rectorul Academiei de Stiinte Economice Bucuresti, prof. Ion Rosca, intr-un interviu publicat intr-un cotidian central la inceputul acestui an.

El sublinia si impactul schimbarilor din sistemul de invatamant romanesc asupra pietei muncii: “ piata fortei de munca din Romania nu va accepta sa angajeze absolventii de facultati in regim Bologna, care prevede, printre altele, cursuri de trei ani pentru facultati, asta si din cauza ca ar putea confunda aceste facultati cu colegiile de trei ani care au functionat pana acum”. Astfel, profesorul accentua faptul ca in doi-trei ani, cei care si-au finalizat studiile universitare inainte de adoptarea prevederilor de la Bologna si nu au mai urmat cursuri de masterat vor fi categoric dezavantajati la angajare sau la promovarile de la locul de munca.

In tara noastra se manifesta moda absolventilor de facultate care termina si master

Pe de alta parte recrutorii, respectiv angajatorii, sunt de parere ca in tara noastra se manifesta acum un curent de neincredere in sistemul de invatamant in conditiile in care majoritatea universitatilor din tara sunt autorizate sa ofere cursuri de master sau doctorat. “Mai nou a aparut o noua moda, un nou «moft». Asa cum nu mai exista sau sunt pe cale de disparitie absolventii de liceu fara o facultate, asa sunt absolventii de facultate care sa nu urmeze un curs de master. Aceasta poate fi o reminiscenta a regimului trecut, cand munca era «bratara de aur» iar intelectualitatea era vazuta ca un rau ce trebuie «suportat»”, este de parere Mihai Rusu, Business Unit Manager in cadrul Barnett McCall Advisors –  Financial Staffing Services, din cadrul Barnett McCall Recruitment (BMR).

Astfel, apar candidatii care in acte sunt specialisti in domeniul pe care l-au studiat, dar care au carenta unei parti practice care ar trebui sa dubleze partea teoretica acumulata. “Care este rezultatul acestei noi mode? Tanarul care la 24-25 de ani este o biblioteca ambulanta, fara o experienta practica si care cu greu sau aproape deloc, reuseste sa puna in aplicare cunostintele dobandite in timpul studiilor. Aceasta situatie genereaza un cerc vicios in care absolventul este «trimis in lume» doar cu un bagaj teoretic fiind privat de o componenta absolut necesara a experientei practice”, crede Mihai Rusu.   

Managerii romani, in majoritate fara studii post-universitare

Cadrele didactice din domeniul universitar au observat insa ca angajatorii sunt din ce in ce mai atrasi de conceptul de educatie continua a angajatilor si ca in tara noastra exista deja companii care cer studii de doctorat. Unele firme isi ajuta angajatii in procesul de continuare a studiilor, oferindu-le anumite concesii si chiar finantare pe parcursul studiilor (de exemplu in cazul programelor MBA), considerand acest lucru o investitie in viitorul companiei.

Conform unor cifre date publicitatii la inceputul acestui an de catre Institutul National de Statistica, mai mult de jumatate dintre managerii romani nu au diplome de masterat. Acest lucru se explica prin faptul ca pana acum cativa ani doar studentii de top si care isi doreau o cariera universitara urmau cursuri post-universitare, fapt care s-a schimbat insa in ultima perioada. Schimbarea a venit datorita faptului ca odata cu alaturarea invatamantului romanesc Conventiei de la Bologna, diplomele de masterat din tara noastra sunt recunoscute la nivel international.

In acelasi timp insa pe piata se poate observa o crestere a numarului de candidati pentru studii de master in domeniul business si pentru programele MBA, lucru care poate fi explicat si prin o crestere economica, dar si o dezvoltare a sectorului business de la noi. Mihaela Scarlat, consultant in cadrul ADVICE Human Resources spune ca acum, in tara noastra, “doar programul de MBA iti poate aduce un plus generos la salariu. Pot fi si cresteri cu 2000 Euro la salariul lunar avut initial”.

Acelasi lucru este confirmat si de consultantii de la BMR care prin vocea lui Mihai Popa spun ca “MBA autohton absolvit la o institutie care este in colaborare cu o universitate de prestigiu din strainatate, este rasplatit de o crestere salariala incepand cu minim 25-30% si ajungand pana la peste 50% pentru MBA-le absolvite la o institutie recunoscuta la nivel international”.

Pentru angajator conteaza renumele facultatii terminate si experienta practica

Recrutorii au observat ca pentru angajator conteaza mult prestigiul facultatii absolvite de angajatii sai, astfel ca “daca ai finalizat studiile peste hotare esti avantajat deoarece se considera ca deja ai acumulat experienta internationala, ca ai beneficiat de un sistem de invatamant de calitate, ca ai cunostinte solide ale limbilor de circulatie internationala”.

Pe de alta parte, in restul domeniilor, firmele de recrutare au observat ca “in ceea ce priveste reflectarea in nivelul salarial al acestor investitii in studiu facute de absolventi, exista inca o mare reticienta din partea angajatorului in a recompensa aceste titluri, ele fiind asimilate imaginii de ansamblu a sistemul de invatamant. Angajatorul roman inca foloseste ca si criteriu de evaluare si departajare a candidatilor potentialul si mai ales experienta acestora, in detrimentul studiilor absolvite, cu exceptia studiilor tehnice care sunt absolut necesare in anumite domenii”, conform lui Mihai Rusu, de la Barnett McCall Recruitment Romania.

Un alt aspect important care pote fi observat pe piata din tara noastra este acela al activarii cu succes in alte domenii decat cele in care candidatii si-au terminat studiile, fapt care pentru acestia este dublat de urmarea unor alte forme de invatare.”Sunt numeroase cazurile in care persoane care au absolvit facultatea de filozofie, psihologie etc. activeaza acum cu succes ca Sales Managers sau Marketing Manager. Atata vreme cat ai rezultate remarcabile, un background in domeniu, angajatorul examineaza faptele concrete, nu diplomele obtinute in urma studiilor. Sunt foarte multi cei care isi extind cunostintele intr-un domeniu alegand nu sa se inscrie la a doua facultate sau master ci urmand diverse cursuri, programe de training sau workshop-uri”, e de parere Scarlat.  

Aceste trainiguri, cursuri, workshop-uri etc sunt in general sustinute de specialisti in domeniile respective si, in afara de cunostinte, le ofera cursantilor si diplome recunoscute in tara si chiar in strainatate. 

Asadar, ramane la alegerea fiecaruia daca isi continua sau nu studiile si cum isi imbina experienta profesionala practica cu acumularea de noi cunostinte teoretice. In final, la angajare, fiecare candidat este unic si are parcursul sau, unic si diferit de al celorlalti.   

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea