Creste numarul disponibilizarilor si al oamenilor trimisi in somaj tehnic, fondul de salarii din sistemul bugetar va stagna in 2009 iar salariile demnitarilor vor fi inghetate in aceasta perioada. Pe piata muncii nu sunt insa numai vesti proaste, bugetarii fiind anuntati ca vor primi cel de-al treisprezecelea salariu, dupa ce Guvernul a reusit sa gaseasca fondurile necesare pentru acest demers.
Criza mondiala isi face din ce in ce mai simtita prezenta, mai ales pe piata muncii, acolo s-au anuntat cifre importante la capitolul disponibilizari. Astfel, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca(ANOFM) a anuntat ca in luna februarie numarul disponibilizatilor ar putea creste cu peste 22 de mii si ca in aceasta perioada la birourile unitatii au fost inregistrate peste 5.000 de anunturi de disponibilizare .
Mai multi someri de la privat
Astfel, mai mult de 320 de firme, cele mai multe din mediul privat, si-au anuntat intentia de a trimite acasa peste 30 de mii de angajati in urmatoarele luni, cei mai multi fiind din Bucuresti, Brasov, Cluj si Prahova. Domeniile cele mai afectate de aceasta situatie sunt cel extractiv de petrol si gaze, industria auto, cea chimica si domeniul constructiilor. In legatura cu industria extractiva se asteapta probleme si mai mari in contextul scaderii pretului petrolului, care afecteaza intreaga industrie petroliera si ramurile conexe.
Si numarul celor trimisi in somaj tehnic pare a fi in crestere, firme precum Uzinele Dacia sau Upet Dambovita trimitandu-si oamenii acasa pentru perioade de timp de pana la jumatate de an. Acestia primesc insa un procent de 75 sau 85% din salariul pe care il iau in mod normal, urmand a se intoarce la munca atunci cand firma va face demersurile in acest sens.
Salariile “stau” in 2009
In ce priveste salariile romanilor, acestea se afla sub semnul stagnarilor. Conform ultimelor analize efectuate de specialistii in finante, fondul de salarii din sistemul bugetar va stagna in 2009. Astfel, Guvernul va trebui sa se adapteze la un si sa reuseasca sa acopere si promisiunile catre cadre didactice, personalul din sanatate sau administratie publica, care ameninta deja cu greva in cazul nerespectarii promisiunilor care le-au fost facute.
In plus, premierul Emil Boc a declarat in cursul acestei saptamani ca salariile demnitarilor vor fi inghetate iar dupa 15 aprilie salariile bugetarilor vor creste “in functie de ce ne va da economia”. Masura inghetarii salariilor ii va afecta pe cei aproximativ 7.000 de demnitari - ministri, secretari de stat , parlamentari, presedinti de consilii judetene si locale, primari, resursele obtinute in urma acestei decizii urmand a fi indreptate catre persoanele cu resurse financiare reduse.
Mai exista insa si vesti bune. Tot in cursul acestei saptamani seful Executivului a anuntat ca bugetarii vor primi al 13-lea salariu pentru anul 2008, in ciuda situatiei economice dificile. Astfel, in urma discutiilor inter-ministeriale, a fost luata decizia de a fi achitate aceste obligatii fata de angajatii de la buget, exceptiile fiind cadrele didactice, care vor primi acest salariu “de la caz la caz”.
Munca la negru si inchirierea locuintei afecteaza economia
Un alt aspect aratat de analizele Ministerului Finantelor a aratat ca in porimele 9 luni din 2008 munca la negru a adus statului roman prejudicii de peste 29 miliarde lei, cifra care reprezinta mai mult de jumatate din economia subterana. Conform datelor institutiilor statului, sectorul din care s-au obtinut aceste castiguri a fost reprezentat de croitori, mecanici auto, frizeri, zugravi, instalatori, profesori care ofera meditatii sau persoane care isi inchiriaza casa.