Zeci de mii de disponibilizati, alte cateva mii de persoane trimise in somaj tehnic – acestea sunt primele urmari ale crizei mondiale resimtite de piata romaneasca a muncii. Insa in ciuda previziunilor destul de pesimiste privind viitorul angajatilor din multe dintre intreprinderile romanesti in conditiile instalarii recesiunii, situatiile oferite de institutiile statului si studiile companiilor de recrutare arata ca se asteapta o crestere a numarului locurilor de munca libere in urmatoarele luni.
Numarul romanilor disponibilizati sau trimisi in somaj tehnic este in crestere in aceasta perioada. Dupa ce Uzinele Dacia au anuntat ca isi opresc activitatea pe perioada determinata iar la Mittal Galati angajatii accepta inghetarea salariilor, alte cateva firme mari din tara noastra au ales sa adopte masurile de reducere a cheltuielilor prin reduceri de personal. Azomures si Nokia sunt doua dintre ele, care in ultimele zile au anuntat ca apeleaza la masura disponibilizarilor colective sau a trimiterii muncitorilor in somaj tehnic din cauza crizei economice.
Somerii pot merge la institutiile statului, la firme de recrutare sau la cursuri
Ce pot face muncitorii afectati de aceste masuri? Pot merge la oficiile judetene ale Agentiei nationale de ocupare a fortei de munca (ANOFM) unde pot vedea daca exista locuri de munca potrivite meseriei pe care o au deja sau pot cere sa se inscrie la cursuri de recalificare , respectiv formare profesionala, pe care ANOFM le ofera periodic.
La capitolul locuri de munca oferite prin intermediul agentiei nationale de ocupare a fortei de munca, situatiile oferite de aceasta arata ca pana la sfarsitul acestei luni mai sunt disponibile peste 17.500 de locuri de munca, pentru obtinerea carora somerii trebuie sa mearga la agentiile judetene ale ANOFM pentru a solicita un loc de munca.
Cele mai multe locuri de munca vacante se adreseaza persoanelor cu studii medii si profesionale, care au calificari in domeniile fabricarii textilelor, constructiilor si producerii de produse alimentare. In ce priveste judetele cu cele mai multe locuri de munca oferite, acestea sunt in Bucuresti, Dolj si Hunedoara, la polul opus aflandu-se Alba, Galatiul si Ilfovul.
ANOFM ofera si cursuri de formare profesionala. Astfel, aproape 2400 de persoane care nu au un loc de munca vor putea beneficia de aceste cursuri in luna decembrie, cele mai multe fiind pentru lucratori comerciali si operatori de introducere date. Cele 129 de cursuri de vor face prin centrele proprii de formare profesionala, fie ele judetene sau regionale, dar si prin furnizorii autorizati de formare profesionala.
Meseriile in care vor fi pregatite cele mai multe din persoanele aflate in prezent in somaj sunt: lucrator in comert, operator pentru introducerea, validarea si prelucrarea datelor , operator calculator si retele, agent de paza si ordine, zidar - pietrar - tencuitor si ospatar.
De asemenea, agentiile vor mai organiza cursuri pentru dulgher-tamplar- parchetar , patiser, contabil, instalator de instalatii tehnico-sanitare si gaze, lucrator in cultura plantelor, comunicare in limba engleza, bucatar, inspector de resurse umane, maseur, camerista , montator de pereti si plafoane din gips carton, coafor, frizer, manichiurist, pedichiurist, confectioner industrial, lucrator - finisor pentru constructii, barman, confectioner de tamplarie din aluminiu si mase plastice, sudor, brutar, electrician - electronist auto, tamplar universal, lucrator la fabricarea conservelor din legume si fructe, receptioner pentru hotel, electrician exploatare medie si joasa, asistent de gestiune, zugrav, ipsosar, tapetar, vopsitor, confectioner de articole din textile, electronist aparate si echipamente automatizari, tinichigiu vopsitor auto, mecanic.
Ce spun datele recrutorilor
Desi efectele crizei au aparut si in tara noastra, recrutorii se declara destul de optimisti . Un ultim studiu realizat de comapnia internationala de recrutare Manpower, intitulat “Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca Romania” pentru urmatorul trimestru arata ca “angajatorii se asteapta, pentru trimestrul 4 al anului 2008, la cresteri optimiste ce variaza considerabil in ceea ce priveste perspectivele de angajare de forta de munca”.
In toate zonele tarii angajatorii care au raspuns intrebarilor din acest studiu au considerat ca numarul de angajari va creste cu valori in intervalul 6 – 31 de procente. Cea mai optimista zona in aceasta privinta a reiesit a fi cea de Nord- Vest, care a fost urmata de Bucuresti- Ilfov, Centru si Nord-Est.
In plus, “in fiecare dintre cele 10 sectoare de activitate angajatorii raporteaza o Previziune Neta de Angajare pozitiva. Cele mai optimiste previziuni de angajare sunt in sectoarele
administratie publica si servicii sociale, comertul cu ridicata si cu amanuntul si hoteluri si restaurante, cu previziuni de +29%, +27% si respectiv +25%. Singurul sector unde agajatorii se asteapta la o atenuare a activitatii de angajare este sectorul energie electrica, gaze si apa, unde perspectiva este moderata, de numai +4%”, spune textul studiului Manpower.
Concluziile documentului dat publicitatii de Manpower sunt intarite si de tendintele actuale ale distributiei ofertelor de locuri de munca ale angajatorilor care au ales internetul pentru a-si recruta oameni. Astfel, conform situatiilor inregistrate pe Ejobs.ro, cele mai cautate domenii sunt cel de vanzari (mentionate pe site sub forma “Transporturi/Distributie, Customer/Client service”, “Marketing”), constructiilor dar si cel intitulat “Finante/contabilitate”. In ce priveste orasele in care se cauta oameni pentru angajare, fruntase sunt Bucurestiul, Clujul si Iasul.
Lucrurile stau cam la fel si pe Bestjobs.ro, acolo unde domeniul vanzarilor este cel cu cele mai multe oferte de locuri de munca, alaturi de software si inginerie. Cele mai ofertante zone sunt Bucurestiul, Timisoara, Clujul si Iasul.