Cariera

Somaj in crestere si inghetarea salariilor pe piata muncii din Romania

Ingrijorare in randul angajatilor, urmeaza un an cu concedieri masive si inghetarea salariilor. In acest timp numarul locurilor de munca oferite de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca sunt in scadere.

Aproape jumatate dintre firmele romanesti se gandesc sa apeleze la masura disponibilizarilor pentru anul 2009, in timp ce o cincime au in plan sa inghete salariile angajatilor. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu realizat la nivel international de catre firma de consultanta in management Hay Group.

Insa rezultatele sunt confirmate si de situatia din firmele din tara noastra. “Sefa departamentului in care lucrez ne-a spus acum cateva zile ca seful cel mare intentioneaza sa inghete salariile in firma cel putin pana in luna iulie”, spuna Miruna Cercel, angajata unei firme de publicitate din Bucuresti.

In plus, cifrele anuntate de firmele din diverse judete ale tarii demonstreaza afirmatiile cuprinse in studiu. In Maramures si Constanta sunt anuntate peste o mie de concedieri pentru urmatoarea perioada, la Galati, Iasi si Pitesti sunt anuntate perioade de somaj ale marilor intreprinderi precum Mittal sau Fabricile Dacia, fapt care va creste numarul somerilor si disponibilizatilor din respectivele zone ale tarii. Si Bechtel a anuntat ca disponibilizeaza 2.300 de muncitori in Cluj, care vor intra in somaj in urmatoarea perioada.

De altfel, cam in toata tara angajatii isi manifesta ingrijorarea in legatura cu locul lor de munca. “Am auzit ca o parte dintre colegi vor intra in somaj tehnic si ca s-ar putea sa existe si niste concedieri la noi in fabrica”, marturiseste Marian Petru, muncitor intr-o fabrica de incaltaminte din Bacau.

Un alt aspect mentionat de studiu a fost acela ca managerii companiilor romanesti considera ca rezultatele vor fi cu mult sub targetul stabilit si nu isi vor atinge obiectivele stabilite pentru 2008. De aceea ei iau in calcul varianta inghetarii salariilor, neacordarea de bonusuri angajatilor si lipsa recrutarilor in perioada urmatoare.

Studiul Global privind remunerarea si recrutarea, la care au participat peste 2.500 de organizatii din 91 de tari, de pe sase continente, mai arata ca 47% dintre organizatiile din Romania planifica sa inghete structura organizatorica sau vor scadea numarul de angajati in anul 2009. Cresterile salariale vor scadea si ele, de la media de 12,8%, din 2008, la o valoare mai mica de 9%, estimata pentru anul 2009.

Totusi, 43% dintre companii considera ca pot interveni inca schimbari in ceea ce priveste previziunile de cresteri salariale pentru anul 2009.

Cei mai multi dintre managerii de companii care au participat la studiu au spus ca vor plati bonusurile angajatilor pentru anul 2008, insa in anul 2009 pot aparea schimbari mari, intrucat 29% dintre ei vor sa schimbe politica de acordare a bonusurilor pentru anul urmator. Specialistii sustin ca aceasta criza poate fi un moment oportun pentru organizatii de a-si regandi modul in care aloca bugetele.

In acest timp, rata somajului este in crestere iar numarul locurilor de munca oferite de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca in scadere. Nici previziunile pentru lunile urmatoare nu sunt mai imbucuratoare, cifrele aratand ca somajul va fi in crestere in lunile urmatoare.

Somerii si persoanele disponibilizate se pot adresa agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, dar si agentiilor de recrutare pentru a-si gasi un job nou sau a urma cursuri de recalificare .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea