Cariera

Sfaturi pentru angajati pentru a-si pastra locul de munca pe timp de criza

Pe vreme de criza, angajatii risca sa fie urmatorii pe lista celor care parasesc compania. De aceea ei trebuie sa le dovedeasca sefilor ca sunt cei mai buni si sunt indispensabili companiei.

Specialistii in resurse umane spun ca angajatii trebuie sa urmeze o lista de sfaturi pentru a nu ajunge sa ingroase randurile somerilor in perioada de criza. “Tineti minte fisa jobului lui Tom Cruise din filmul Jerry Maguire ? Cea pe care Cuba Gooding JR o racnea literalmente din zece in zece minute? Era cat se poate de simpla: « Show me the money!» Este exact ce trebuie pentru a pastra un loc de munca: sa creezi un plus de valoare pentru angajator”, a declarat pentru Gandul, Marius Garlea, manager general www.jobsinro.ro si membru HR Club.

Recrutorii si oamenii de HR ii sfatuiesc pe angajati si viitori angajati sa fie cat mai activi, sa faca lucruri suplimentare fara sa ceara bani in plus, sa nu se planga si sa fie mai prietenosi. Gandul, alaturi de cativa specialisti in recrutare a alcatuit o lista de lucruri pe care angajatii ar trebui sa le faca pentru a-si pastra locul de munca.

Un prim lucru ar fi sintetizat prin indemnul “nu cere o marire de salariu sau promovare”, pentru ca in timp de criza, orice manager al unei companii aplica strategia de reducere a costurilor. Astfel, cel care ar trebui sa evite tensionarea relatiei sef-angajat este angajatul.

Un al doilea indemn pentru angajat spune “fii activ si fa bani pentru companie”
, in sensul in care angajatul trebuie sa reuseasca sa ii aduca angajatorului castiguri mai mari decat costurile. In plus, creativitatea, initiativa si imaginatia vor fi pretuite cu atat mai mult in situatii de criza.

Punctul 3 al ghidului precizeaza ca angajatul ar trebui sa mai faca si munca voluntara pentru ca angajatorul considera ca “daca te implici in mai multe proiecte , lucrezi ore suplimentare si iti ajuti colegii in indeplinirea taskurilor, dai dovada de dedicare”.

Al patrulea lucru ii indeamna pe angajati sa nu se mai planga de locul de munca, deoarece “chiar daca nu e cel mai stralucit job pe care l-ai avut, nu este cel mai bun moment sa te plangi, si asta pentru ca, la o eventuala decizie, se va spune: Ionescu, pentru ca oricum zice mereu cat de nemultumit e, sa-i facem un bine”, dupa cum noteaza Gandul.

Al cincilea sfat ii indeamna pe angajati sa fie prietenosi, zambitori si glumeti.
Specialistii in HR spun ca dintre doi angajati, la fel de eficienti din punct de vedere economic, dintre care unul mai bine integrat emotional in echipa si cu o relatie mai buna cu colegii, iar celalalt mai izolat si retras, va fi preferat cel vesel si comunicativ.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea