Cariera

#negociere #cariera #job #angajator #angajat #bani #salariu

Salariul, o negociere intre angajator si angajat

Negocierea salariului este unul dintre cele mai importante aspecte din relatia angajat – angajator pentru ca stabileste pentru o perioada de timp o parte a raportarii dintre cele doua parti. In ce priveste negocierea aceasta ar trebuit privita din ambele perspective, atat a angajatorului, cat si a angajatului, pentru a avea o privire cat mai complexa si completa asupra modului in care se intampla  intreg procesul.  

Salariul, sau remuneratia primita de un angajat pentru munca prestata intr-o luna, este rezultatul unui proces de negociere intre angajat si angajator, care are loc intai la angajare si mai apoi dupa o eventuala renegociere.  

Negocierile, dependente de mai multe elemente 

Factorii care influenteaza negocierile salariale sunt, conform lui Radu Manolescu, managing partner al firmei de executive search K.M. Trust & Partners, “experienta/CV-ul persoanei care negociaza si implicit pachetul existent al acesteia, media de salarizare a pietei pe segmentul respectiv, politica salariala a companiei care negociaza cu viitorul angajat, specializarea (raritatea) pozitiei in piata, mai precis numarul potentialilor concurenti pe acelasi job in piata etc”.  

In plus, angajatorii mai tin cont si de numarul de joburi pe care candidatul le-a avut pana atunci, dar si motivatia manifestata pentru actualul job. “Cand se ajunge la discutii salariale, este absolut necesar sa se tina seama de gradul de motivare oferit de un anumit job si pe langa asta este bine sa se tina cont si de posibilii contracandidati care au aplicat si sunt in cursa. De preferat este sa se prestabileasca niste limite in functie de salariul minim la care puteti cobori (de obicei nu mai putin decat salariul actual) si maxim (reglat de autoevaluare, piata, motivare)”, crede Manolescu.   

Negocierile din perspectiva angajatului  

Printre primele lucruri pe care le poate face candidatul in cursul negocierilor este sa isi stabileasca moneda in care vrea sa isi primeasca banii. Potrivit consultantilor in cariera, negocierea salariului in lei poate fi avantajoasa atat pentru angajat, cat si pentru angajator, in conditiile unei monede stabile, pentru ca valoarea salariului nu este influentata de fluctuatia ratei de schimb valutar. Specialistii ii sfatuiesc pe angajati ca in cazul in care isi negociaza salariul in lei, sa ceara angajatorului introducerea unei Clauze de indexare in raport cu inflatia.  

Un alt aspect care trebuie stabilit inainte de negocieri este cel al alegerii intre salariul brut si salariul net, sau intre salariul lunar si cel anual. "In principiu, negocierea salariului net protejeaza angajatul de posibilele modificari legislative, care insa pot fi in avantajul sau dezavantajul acestuia. De exemplu, in contextul ultimei modificari legislative privind eliminarea plafonului pentru contributia la fondul public de pensii, salariiile angajatilor care au negociat in valori nete nu au fost influentate de eliminarea plafonului. Situatia a fost diferita in cazul angajatilor care au negociat in valori brute, angajatorii nefiind obligati sa compenseze diferenta", a precizat pentru "Gandul" Nicoleta Ciocarlan, consultant PricewaterhouseCoopers .  

In cazul alegerii intre lunar si anual, angajatul isi poate negocia pachetul salarial in asa fel incat sa cuprinda pe langa salariul fix, si alte bonusuri, financiare sau non-financiare (al treisprezecelea salariu, bonuri de masa , bonus de Paste sau Craciun, de fidelitate, de 8 Martie sau alte bonusuri dependente de performanta individuala sau a companiei).  

Angajatorii dau sfaturi de negociere 

In ce priveste perspectiva angajatorilor, acestia au schitat impreuna cu consultantii BestJobs cateva sfaturi pentru angajati, aspecte pe care le urmaresc in timpul negocierilor salariale. Asadar, cele mai importante sfaturi adresate candidatilor/angajatilor sunt urmatoarele: “Cauta firmele care iti pot oferi oportunitatile si responsabilitatile pe care tu le doresti. Cand negociezi o oferta, concentreaza-te pe ceea ce e important pentru tine, nu pe detaliile importante pentru ceilalti. Angajatorii vor ca noii angajati sa aiba un sentiment de loialitate fata de firma, si acesta inca de la inceputul recrutarii. Este deci in avantajul lor sa te respecte si sa arate flexibilitate cand e vorba de grijile si nevoile tale. Daca nu se intampla asa, poate ar trebui sa te mai gandesti o data la cum vezi tu munca in acea companie. Fa-ti "temele" si formuleaza cereri rezonabile, fii realist in cereri si deschis la propuneri. Gandeste-te la tot pachetul salarial in ansamblu, nu numai la grila de salarizare . Analizeaza si celelalte beneficii: atmosfera din cadrul firmei, oportunitatile de promovare, un loc in care poti dobandi noi cunostinte si abilitati”.  
 
Ideal este ca la finalul negocierilor situatia sa fie pozitiva pentru ambele parti: “situatia finala trebuie sa fie win-win. In cazul in care candidatul este foarte motivat de job are mari sanse sa il obtina fara sa-si modifice in sens negativ nivelul actual de trai iar cel cu o motivare nu atat de mare din punct de vedere al atributiilor ce le are in noul job poate impinge negocierea spre limita maxima pentru ca  motivarea sa fie asigurata si de conditiile financiare. Acest al doilea mod de negociere “prinde” la angajator in momentul in care sunt foarte putini in piata cu acea specializare si cu alte cuvinte acesta nu prea are de unde alege”, crede Radu Manolescu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea