Cariera

#salariu #ue #roman

Romanii au printre cele mai mici salarii din UE

Romanii sunt printre cei mai saraci angajati ai Europei. Potrivit datelor biroului de statistica al Uniunii Europene, salariatii din Romania au a doua cea mai mica euro . O situatie mai proasta decat a romanilor, la nivel european, o au bulgarii.

Topul salariilor minime facut de Eurostat ii are in frunte pe angajatii din Luxemburg, care obtin salarii de peste 1600 de euro . La polul opus se afla salariatii bulgari, care obtin lunar 123 de euro pentru munca prestata.

La “coada” clasamentului, pe ultimele trei locuri, se afla in ordine Lituania, Romania si Bulgaria. Potrivit Adevarul, lituanienii obtin cu aproape 100 de euro mai mult decat romanii, respectiv 232 de euro/luna.

Insa tara noastra se afla in crestere fata de ultimii ani, in ce priveste salariul minim. In 2009 acest venit este mai mare decat in 2008, fiind in crestere cu 116 euro fata de 2000, la 141 euro/luna. In aceeasi perioada Bulgaria a avut o crestere mai mica, de doar 74 euro/luna.

In plus, daca se compara nivelul salariilor cu cel din 2000, angajatii romani stau de asemenea pe plus. Potrivit Adevarul, Romania avea in ianuarie 2000 cel mai mic castig salarial minim lunar din UE, de 25 euro, bulgarii obtinand atunci cu 13 euro in plus in fiecare luna.

In partea de sus a clasamentului se afla Luxemburgul, irlandezii si belgienii, cu sume de peste 1350 de euro lunar. Daca luxemburghezii obtin un salariu minim lunar de 1.642 euro, irlandezii castiga 1.462 euro pe luna, iar belgienii, 1.387 de euro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea